Министарство одбране Републике Србије
 
23.02.2012.

Посета делегације Министарства одбране Израелу



Делегација Министарства одбране коју је предводила државна секретарка у Министарству одбране др Тања Мишчевић боравила је у посети Министарству одбране Државе Израел од 19. до 22. фебруара.

У сусретима са генералним директором Министарства одбране Израела, генерал-мајором Уди Шанијем, директором Бироа за политику одбране, генерал-мајором Амос Галидом и генералним директором Министарства спољних послова Државе Израел, Рафијем Бараком, констатовано је да постоји обострани интерес за унапређење и интензивирање билатералне војне сарадње која ће представљати кључ сарадње између Републике Србије и Државе Израел у будућем периоду.

Том приликом државна секретарка Мишчевић упознала их је са процесом реформе у МО Републике Србије, са реформама војног школства и здравства, као и о учешћу припадника МО и ВС у међународним мисијама. Делегације су, такође, размениле информације о политичко безбедносној ситуацији у региону Западног Балкана и Блиског Истока.

Министарство одбране Републике Србије је изразило спремност за успостављање сарадње у области војног школства и здравства као и у другим областима од заједничког интереса.

Иницијатива МО Републике Србије за унапређење сарадње је конкретизована кроз неколико предлога области будуће сарадње- наставак сарадње војних индустрија, заједничку обуку специјалних јединица и јединица војне полиције, школовање и усавршавање, као и размену искустава у области АБХО.

Заједнички је констатовано да је неопходно дефинисати правни оквир будуће сарадње кроз потписивање новог Споразума о сарадњи у области одбране, чиме би се пружила могућност да се, на бази реципроцитета, реализација појединих активности умногоме поједностави.

Током боравка у Израелу, делегација Министарства одбране је посетила Меморијални центар ''Јад Вашем'', и положила венац у част страдалих Јевреја током холокауста. На састанку са директором архива Меморијалног центра др Хаимом Гартнером, договорена је посета представника Меморијалног центра ''Јад Вашем'' Министарству одбране Р. Србије – Војном архиву, средином априла ове године, када ће бити усаглашен и Споразум о сарадњи ове две институције, и бити дефинисана будућа динамика и методологија сарадње.

Такође, том приликом ће бити потписан и План билатералне војне сарадње између два министарства у 2012. години.

Успостављање стратешког дијалога између два министарства одбране је од посебног значаја за будућу сарадњу. Као резултат успешних разговора потврђена је спремност за организацијом сусрета два министра одбране.