Министарство одбране Републике Србије
 
15.02.2012.

Обележен Дан државности



У Дому Народне скупштине данас је одржана централна свечаност поводом Дана државности Републике Србије, у знак сећања на догађаје из 1804. и 1835. године, који симболизују почетак стварања модерне Србије. Том приликом председник Републике Србије Борис Тадић одликовао је заслужне појединце и институције, међу којима су и припадници Војске Србије. Свечаности су присуствовали министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба генерал-потпуковник Љубиша Диковић.

У оквиру прославе најзначајнијег државог празника, председница парламента Славица Ђукић Дејановић отворила је у скупштинском холу изложбу "Устави Кнежевине и Краљевине Србије" и том приликом истакла да је "наша прошлост обавезујућа за нашу будућност".

Председник Тадић је, поводом Дана државности, одликовао 17 заслужних појединаца и институција, међу којима тенисера Новака Ђоковића, позоришног редитеља Дејана Мијача, театролога Јована Ћирилова, Акциони тим за лоцирање и хапшење хашких бегунаца, Српско лекарско друштво, Истраживачку станицу Петница, др Миодрага Стојковића, као и поједине припаднике Војске Србије, Жандармерије и Сектора за ванредне ситуације МУП-а.

У име одликованих захвалили су Јован Ђирилов и Новак Ђоковић. Ћирилов је истакао да је држава показала да препознаје вредности и изразио наду да ће одликовања бити подстицај да се настави даље у борби за праве вредности.

Новак Ђоковић је рекао да је поносан што је високо државно одличје примио у здању испред којег је са суграђанима прославио тренутак када је постао први тенисер света.

- Ја јесам сањао да подигнем пехар на Вимблдону, али нисам могао ни да помислим да ће ме моја земља одликовати овако великим признањем. Сада ме је мој народ задужио још више и не преостаје ми ништа друго него да наставим да нашу дивну земљу и даље представљам на најлепши могући начин - рекао је Ђоковић.

Председник Борис Тадић честитао је добитницима одликовања и истакао да се данашњи дан слави као дан уставности и слободарских традиција и да означава столетни ход ка освајању личних права и слобода у Србији.

- Данас желим да захвалим свим одликованим, али и свим нашим уметницима, научницима, спортистима и другима који у овом тешким временима економских невоља стављају име Србије у врх светских догађаја на најпозитивнији начин, као што су то некада чинили Тесла, Миланковић, Пупин и други - рекао је председник Тадић на данашњој свечаности у Дому Народне скупштине.

Раније данас председник Владе Мирко Цветковић је на Опленцу у Тополи положио ловоров венац и уз високе државне и војне почасти одао пошту вожду Карађорђу, вођи Првог српског устанка. Цветковић је у цркви Светог Ђорђа, на Карађорђевом гробу, у име владе положио венац на којем пише: "Славом овенчаним прецима Влада Републике Србије".

У Марићевића јарузи код Орашца, такође је обележен Дан државности и 208. годишњица Првог српског устанка. Са места одакле је вожд Карђорђе повео устанике на ослобођење од османлијске власти, министар културе Предраг Марковић поручио је да су достојанство и самопоштовање оно што ми данас славимо.

Дан државности Србије - 15. фебруар, установљен је као национални празник 2001. године у сећање на два важна догађаја из српске историје - почетак Првог српског устака против Отоманског царства 1804. године и доношење Сретењског устава 1835. године.
photoФОТОГАЛЕРИЈА