Министарство одбране Републике Србије
 
14.02.2012.

Концерт „Наша деца“



Уз пратњу Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“, у Дому војске вечерас су на, сада већ традиционалном концерту „Наша деца“ наступила деца чији су родитељи запослени или пензионисани припадници Министарства одбране и Војске Србије. Посебну подршку младим талентима песмом су пружили Мерима Његомир и Жељко Самарџић, као и сестре Марија и Марина Гобовић.

Вечерашњем концерту присуствовали су министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић, припадници Министарства одбране и Војске Србије, као и многобројне личности из јавног и културног живота престонице.

Музички програм водио је глумац Предраг Васић, дечак Станоје из филма „Монтевидео“, а вече је отворио обраћајући се публици пригодном репликом са почетка тог филма:

„Истина, људи се разликују али само по обући. Многи људи за то знају али онда забораве, кад порасту. Као што забораве и да воле да се радују и да сањају. Живот је када имаш сан и када верујеш у њега. А када постану стварност победио си време“.

Част да отвори овогодишњи концерт припала је деветогодишњем Виктору Радојевићу који jе на виолини извео I став Ридинговог концерта за виолину и оркестар. Након Виктора представила се Београђанка Емилија Матић из Београда, која има 12 година и на клавиру je одсвирала Шопенов валцер у цис-молу, док је дванестогодишња Краљевчанка Марија Чоловић на виолини извела Данклове варијације за виолину и оркестар.

Најмлађи учесник овогодишњег концерта била је Анђелија Момчиловић из Београда која има шест година, а већ одлично пева у хору Врапчићи, што је и показала композицијом „Ти и ја“ уз пратњу Симфонијског оркестра. Одмах за њом, Ана Дорошки из Београда, која има 20 година, побрала је аплаузе окупљених композицијом „Cant take eyes of you“ уз пратњу Естрадног оркестра.

Двадесет четворогодишња Милена Рокнић, најстарији учесница овог музичког сусрета представила се композицијом „Пут путује“ групе Магазин, такође уз пратњу Естрадног оркестра.

Ове године у својству специјалних гостију, близнакиње Марија и Марина Гобовић извеле су публици добро познату нумеру Неде Украден „Зора је“. Једанестогодишња Мина Јовановић наступила је са „Кошавом“, али не београдском, већ песмом Јелене Томашевић уз пратњу Симфонијског оркестра.

Плесни део вечери обележио је млади играчки пар Александар Петљански и Кристина Рикић из Новог Сада, који имају 11 година и овога пута су плесали танго.

Лепа београђанка Санела Адили има 20 година и одушевила је публику интерпретацијом „Лоуи“ групе Vaya con dios,, у пратњи Естрадног оркестра.

Наставак концерта протекао је у ритму староградских, изворних и народних песама, а отворила га је још једна специјална гошћа Мерима Његомир песмом „Ноћас нису сијале“. Затим је наступила Тамара Лацковић, деветнаестогодишњакиња из Београда уз извођење изворне песме „Море дођоше ми моји вели гости“. „Све док је плавог ока твога“ отпевала је осамнаестогодишња Ања Шукунда из Београда уз пратњу Симфонијског оркестара.

Једанаестогодишња Милана Продановић је „Уснила дубок санак са Косова равна“, а пратио ју је Естрадни оркестар. Анђела Тасић, иако једанестогодишњакиња, већ је добро позната престоничкој публици, овог пута отпевала је изворну песму ''Јечам жела'' у пратњи Симфонијског оркестра.

Сви су се у публици подсетили Коштане слушајући лепу Катарине Лазић, шеснаестогодишњакињу из Београда и песму ''Зајди, зајди'' у пратњи Естрадног оркестра.

Ужичанин Стефан Јелић, има 18 година, а да већ плени музикалношћу и виртуозношћу на хармоници доказао је сплетом народних кола уз пратњу Естрадног оркестра.

„Шта ће ми живот без тебе драги“ вечерас је отпевала шеснаестогодишња Маријана Челар из Беочина, а пратио ју је Симфонијски оркестар.

Иако је зима већ неко време у пуном јеку, али Богдан Марковић, који има 14 година, за крај је засигурно загрејао све у публици својим извођењем „Меракли“ чочека на кларинету уз пратњу Симфонијског оркестра Министарства одбране „Станислав Бинички“.

Обраћајући се окупљенима у Дому војске, министар Шутановац је истакао да је идеја за овакав концерт настала пре три година у намери да траје и из године у годину добија на традицији, а уз то има све више публике и квалитетних извођача.

- Оно што је посебно важно и што ми је веома драго што су сви они, укључујући и Жељка Самарџића, уствари, „наша деца“, односно, деца људи из система одбране, који, иако имају мала примања, издвајају новац за своју децу да би могла да се образују у области културе. Данас одбрана Србије није само копнена зона безбедности, данас је одбрана Србије зона нашег идентитета, наше културе, наших вредности а ово је будућност Србије - поручио је министар одбране Драган Шутановац.
photoФОТОГАЛЕРИЈА