Министарство одбране Републике Србије
 
14.02.2012.

Војна сарадња са Италијом



Пете билатералне консултације између министарстава одбране Републике Србије и Републике Италије, које су предводили државна секретарка др Тања Мишчевић и шеф Треће Управе генерал Салваторе Фарина, одржане су 13. фебруара у Риму.

Обострано је констатовано да је сарадња у области одбране у последње три године унапређена и по садржају и броју активности. Недавна посета министра Шутановца Италији представља додатни импулс интензивирању сарадње посебно у области заједничког учешћа српских и италијанских снага у мировним мисијама ЕУ и УН. Италија је највећи заговорник прикључења Србије Европској унији и очекује да у марту Србија добије статус кандидата.

Током посете потписан је План билатералне војне сарадње за 2012. годину, који предвиђа наставак сарадње у тежишним областима - обуци и едукацији војних кадрова, специјалних јединица, тимова за разминирање и области војне медицине.

Државна секретарка током посете сусрела се и са замеником начелника Генералштаба Војске Италије, вицеадмиралом Кристијаном Бетинијем. Он је поновио да Италија пружа пуну подршку Србији у процесу реформи и модернизације друштва, посебно у систему одбране.