Министарство одбране Републике Србије
 
14.02.2012.

Магазин „ОДБРАНА“ у броју 154 од 15. фебруара доноси



Наша прошлост може да буде наша предност у будућности, сагласили су се министри одбране Србије и Македоније, Драган Шутановац и Фатмир Бесими, приликом посете македонског министра одбране нашој земљи.

Министар Шутановац сусрео се са представницима ОЕБС-а и UNDP да би разменили недавно потписан Програм развоја капацитета за управљање залихама конвенционалне муниције Републике Србије.

Аустријски министар одбране Норберт Дарабош поручио је почетком фебруара на минхенској безбедносној конференцији да је Србија заслужила да добије статус кандидата за пријем у чланство ЕУ што пре, те да јој не треба постављати нове и превисоке услове.

Припадници Војске Србије од првих обилнијих падавина ангажовани су на чишћењу снега, а последњих неколико дана на територији целе земље како би помогли грађанима.

У интервјуу „ОДБРАНИ“ др Јованка Шарановић, директорка Института за стратегијска истраживања Министарства одбране, каже да жене руководиоци нису другачије већ, напросто, ређе, и за то нису одговорне њихове психофизичке посебности, него друштвени чиниоци. Едукација треба да понуди одговор на питање како ускладити амбиције жена са очекивањима породице.

Тема броја је синдикат у Војсци Србије. Побољшање радног и материјалног положаја запослених, најважнији циљ синдиката основаних у Министарству одбране и Војсци, биће остварено социјалним дијалогом с послодавцем, а не међусобном борбом.

На Савиндан, на завејаној српској планини, помоћ је затребала старијем воднику прве класе Бојану Митићу, коме је приликом извршавања редовних задатака позлило. Због великих сметова и слабе видљивости колеге нису могле да га моторним возилом или хеликоптером превезу до најближе здравствене установе. Ангажован је тим чете службе трагања и спасавања из 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде наше војске.

У галеријама Дома Војске Србије отворене су две нове изложбе – изложба слика чувених југословенских сликара – „Поетика и судбина 20. века“ и изложба фотографија „Београд 1945–1955. у објективу војних фоторепортера“. Изложба фотографија о Београду израз је потребе да се јавности прикаже богата фото-документација Медија центра „Одбрана“, необично наслеђе и баштина те институције о српској престоници после Другог светског рата.

O значају једног од највећих српских умова не само 19. века, већ уопште, за књижевно уобличавање српског народног језика и стварање најсавршеније азбуке на свету пише „ОДБРАНА“ на страницама фељтона. Језик и писмо које нам је Вук Караџић подарио јединствени су у свету управо по његовој максими „пиши као што говориш и читај како је написано“.

Освајајући Часни крст на Богојављење, 19. јануара прошле године у Жабљу на Тиси и ове на Савском језеру на Ади Циганлији у Београду, разводник Бранислав Јанковић из Речне флотиле је међу колегама, пријатељима, али и ривалима, стекао ласкав назив шампиона богојављенских пливања.

У овом броју „ОДБРАНЕ“ објављени су конкурси за пријем кандидата из грађанства за кадете Војне академије и Медицинског факултета Војномедицинске академије Универзитета одбране.

СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ „ ОДБРАНЕ“ о савременом наоружању код нас и у свету – АРСЕНАЛ 62.

„ОДБРАНУ“ можете купити на киосцима „ШТАМПЕ“ и „ФУТУРЕ ПЛУС“ и у „ВОЈНОЈ КЊИЗИ“ у Васиној 22 у Београду, по цени од 100 динара.