Министарство одбране Републике Србије
 
10.02.2012.

Две нове изложбе у Дому војске



У галеријама Дома Војске Србије вечерас су отвoрене две изложбе – „Поетика и судбина 20. века“ и изложба фотографија „Београд 1945-1955. у објективу војних фоторепортера“.

На отварању су говорили потпуковник Славољуб Марковић, директор Медија центра „Одбрана“, историчар уметности Никола Кусовац и др Видоје Голубовић.

Потпуковник Марковић подсетио је госте на рад Галерије током 2011. године: „У протеклој години обезбедили смо гостовања најзначајнијих музеја и галерија из земље, а вечерас приказујемо нашу уметничку збирку и фото-архив Медија центра.“ На крају је захвалио посетиоцима који су се пробили до галерија упрокос немилосрдној зими.

Изложба „Поетика и судбина 20. века“ до недавно је гостовала у „Спомен-збирци Павла Бељанског“ у Новом Саду и у галерији „Синагога“ Народног музеја у Нишу. Сада се вратила матичној кући. Поставка је репрезентативни избор дела из уметничке збирке Дома Војске Србије. Аутори, историчар уметности Никола Кусовац и кустос Галерије Дома војске Милорад Бубања, имали су нимало лак задатак да између 1.500 експоната, колико их броји уметничка збирка Дома, направе избор од 46 слика с потписом чувених југословенских сликара.

„Све оно што је ваљало у Југославији сабрало се под кровом ове куће. Сабрало се у хиљаду и пет стотина слика, скулптура, графика, акварела. Сабрало се захваљујући једном озбиљном раду“, рекао је историчар Кусовац и истакао значај изложбе у време када су врата многих гларија и музеја затворена.

У Малој галерији постављена је изложба фотографија „Београд 1945-1955. у објективу војних фоторепортера“. Изложба обухвата 63 фотографије из фото-архива Медија центра „Одбрана”, које су настале десетак година после Другог светског рата, а представљају својеврсни подсетник на Београд какав је некада био – његове људе, ули¬це, тргове, гра¬ђе¬ви¬не, ар¬хи¬тек¬ту¬ру... Аутор поставке је Зоран Миловановић, а призоре послератног Београда овековечили су некадашњи војни фоторепортери Данило Гаговић, Никола Павићевић и Душан Радашиновић.

„Можемо се спорити да ли је та фотографија уметничка или не, али она има непроцењиву вредност“, рекао је др Голубовић, један од најбољих познавалаца историје престонице, и закључио да је изложба права срећа за Београђане – „за оне који воле Београд, а њих је заиста много.“

Изложбе ће бити отворене до 10. марта 2012, сваког дана осим недељом и празницима, од 11.00 до 19.00 часова.
photoФОТОГАЛЕРИЈА