Министарство одбране Републике Србије
 
10.02.2012.

Тим Војске Србије у акцији спасавања на Чемернику



Припадници тима Службе трагања и спасавања 63. падобранског батаљона Војске Србије евакуисали су данас Бранислава Коцића из данима завејаног села Острозуб на Чемернику до села Рупље, а потом до Центра за ванредне ситуације у Лесковцу.

Према речима мајора Дејана Стошића и Горана Стојановића акција спасавања трајала је четири сата на температури од минус 30 степени по снегу од преко једног метра. Најкритичније је било у тренутку када су моторне санке упале у залеђени поток када је пробијен лед, али су се припадници 63. падобранског батаљона брзо извукли и наставили даљу акцију.

Мајор Стошић каже да је то једна од најтежих акција које су до сада припадници те Службе имали на пословима трагања и спасавања.

- Није био само проблем доћи до села, већ и доћи до куће којој се од снега није видео ни кров. Морали смо да се одвојимо и претражујемо простор, а контакт смо одржавали радио везом – каже мајор Стошић додајући да је Бранислава, који је био у тешком стању, пронашао старији водник Горан Цветковић.

Бранислав Коцић је рекао да се јако изненадио када је после 40 дана чуо људске гласове. Он је захвалио војницима што су га спасли јер је изгубио наду да ће преживети и да ће га неко пронаћи. После успешне акције спасавања, мештани села Рупља су се окупили и захвалили припадницима 63. падобранског батаљона што су спасли њиховог комшију, за кога месец и више дана нису знали да ли је жив.

Приликом обиласка југа Србије, начелник Генералштаба генерал-потпуковник Љубиша Диковић понудио је председнику општине Црна Трава да Војска помогне у спасавању Братислава Коцића, што је са захвалношћу прихваћено.

Тринаесточлани тим Службе трагања и спасавања 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде акцију је почео из Предејана, одакле су превезли до села Рупље. Одатле су два тима моторним санкама и један посебан тим пешке кренула ка селу Острозуб. Због висине снежног покривача и конфигурације терена моторним санкама могло је да се приђе на два километра од овог села.

Припадници Војске Србије успели су да у среду стигну до Бранислава и донесе му потребне лекове и храну. У селу Острозуб су синоћ преноћили, а данас је почела евакуација помоћу носила и моторних санки.

Чета службе трагања и спасавања 63. падобранског батаљона опремљена је моторним санкама JETY PRO V-800, модел LYNX, финске производње. Руковаоци моторних санки су оспособљени за превожење борбених тимова и снабдевање јединица до неприступачних терена у зимским условима и оне се од децембра до априла често користе.