Министарство одбране Републике Србије
 
09.02.2012.

Тим Војске Србије у акцији спасавања на Чемернику



Јуче, у току председниковог обиласка општине Црна Трава, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић понудио је да Служба трагања и спасавања Војске Србије помогне општини Црна Трава да успостави контакт са својим житељем Братиславом Коцићем из села Острозуб на Чемернику, са којим нико није имао контакт већ 40 дана, и пружи му потребну помоћ.

Tринаесточлани тим Службе трагања и спасавања 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде, који су предводили мајори Дејан Стошић и Горан Стојановић, данас је успео да дође до Братислава Коцића и донесе му потребне лекове и храну.

Акција је почела из Предејана, одакле су се припадници Војске Србије превезли до села Рупље. Одатле су два тима моторним санкама и један посебан тим пешке кренула ка селу Острозуб. Због висине и особина снежног покривача и конфигурације терена моторним санкама могло је да се приђе на два километра од овог села.

Припадници Војске Србије коначиће у селу Острозуб, а сутра ујутру почеће евакуацију помоћу носила и моторних санки.

Чета службе трагања и спасавања 63. падобранског батаљона опремљена је моторним санкама JETY PRO V-800, модел LYNX, финске производње. Руковаоци моторних санки су оспособљени за превожење борбених тимова и снабдевање јединица до неприступачних терена у зимским условима. Моторне санке се од децембра до априла користе често. Руковаоци су завршили посебну обуку у употреби и одржавању моторних санки на Копаонику 2009.године, а знања су стекли од инструктора специјализоване фирме из Словеније. Тада стечена знања унапређена су сталном употребом и тренажима. Значај санки се до сада највише запажао током обуке у скијању на Копаонику и обуке у зимским условима на Јастрепцу и Власини, у ситуацијама када би се кренуло у пружање помоћи и евакуацију повређених на скијашким стазама. Овогодишње тешке метео ситуације и данашња акција показали су како припадници Чете службе трагања и спасавања и њихове моторне санке злата вреде у критичним ситуацијама.
photoФОТОГАЛЕРИЈА