Министарство одбране Републике Србије
 
06.02.2012.

Посета министра одбране Македоније



Министар одбране Драган Шутановац састао се данас са министром одбране Републике Македоније Фатмиром Бесимијем у Дому Гарде на Топчидеру.

Реч је о првој званичној билатералној посети македонског министра одбране у протеклих пет година. Том приликом министар Шутановац је истакао да је Македонија као суседна земља изузетно важна када је реч о сарадњи у области одбране, а нарочито у области војног школства и здравства.

- Желимо, такође, да проширимо сарадњу на области едукације, односно тренинга наших јединица како на територији Србије, тако и Македоније. Осим тога, постоји простор за војну економску сарадњу, јер Македонија има, иако не у обиму као Србија, развијену наменску индустрију која може да буде комплементарна са нашом – нагласио је министар Шутановац додајући да Македонија развија војно здравствене капацитете који, такође, могу бити комплементарни са онима које Војска Србије поседује, па желимо и да у тој области нађемо заједнички интерес.

Према речима министра Шутановца, Македонија је у протеклом периоду била присутна у мировним мисијама, а то су искуства која наша Војска управо стиче.

- Македонски колега током састанка оценио је да „наша прошлост може да буде наша предност у будућности“, што указује на то да можемо да нађемо начин да, евентуално, заједно учествујемо у некој од мировних мисија УН и ЕУ широм света – поручио је министар Шутановац додајући и да је Министарство одбране Македоније у сегменту реформе отишло корак даље од Србије када је реч о активној резерви, о чему је и данас било речи, јер је намера наше земље да се у току године успоставе званични модели постојања активне резерве.

Министар Шутановац искористио је прилику да министру Бесимију упути званичан позив на предстојећи аеромитинг „Батајница 2012“ који ће се у првим данима септембра одржати у Србији.

Изражавајући задовољство данашњом посетом Србији, министар Бесими је нагласио да је она изузетно важна у погледу даље сарадње у области одбране.

- Сарадња наших земаља у области одбране до сада је показала изузетне резултате, што је сиглнал за даљу кооперацију. Македонски официри боравили су у Србији и заинтересовани смо да се та, веома добра сарадња у области школства, настави и у будућности. Исто тако, мислим да би требало да искористимо наше регионалне капацитете када је реч о војномедицинском аспекту – нагласио је Бесими додајући да треба да се искористе капацитети полигона Криволак, као и полигона у Србији.

Говорећи о данашњим разговорима, македонски министар одбране је истакао да је био у прилици да чује нешто више о професионализацији Војске Србије, као и о реформама које се односе на европске интеграције, који је заједничка перспектива за обе земље.

Он је изразио посебно интересовање за регулисање социјално – здравствених аспекта активних и пензионисаних војних лица истичући да би поједина наша решења могла да се искористе и у македонској армији.

Током разговора разматрана је и могућност сарадње у мешовитом тиму за војно техничку сарадњу, а министар Бесими је поручио да је спремност на сарадњу - кључ за стабилност у региону.

У наставку посете, македонски министар одбране састао се и са начелником Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковником Љубишом Диковићем.

ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА

На питање новинара о учешћу Војске у рашчишћавању снега и леда на територији наше земље, министар Шутановац је истакао да је Војска од првог дана на терену, пре свега, у општинама које су прогласиле ванредну ситуацију, као и оним које су најудаљеније.

Према његовим речима, тренутно је на располагању 14.000 припадника Војске Србије и 50 машина које могу да раде на рашчишћвању снега истичући да је то оно што војска може да уступи, а да се не ремети њено редовно функционисање. Претходних дана је више стотина припадника Војске Србије било ангажовано на чишћењу снега, истакао је министар Шутановац.

Он је додао да кадети Војне академије, на сопствену иницијативу, данас чисте снег око Клиничко-болничког центра и породилишта у Београду. Министар, је уз то, поручио грађанима да, пре критиковања власти, сами почисте снег испред својих кућа, локала и фирми, што је и њихова законска обавеза.

Одговарајући на питање о томе који су највећи безбедносни изазови у региону, министар Бесими је оценио да је решење у отвореном дијалогу и демократском начину решавања проблема, а то је нешто што смо научили из наше прошлости, али и на примерима у свету.

Говорећи o истoj теми, министар Шутановац је нагласио да је у југоистичној Европи један од највећих безбедносних изазова прекогранични организовани криминал, чије трасе пролазе и кроз Србију и Македонију. Иако то није војни изазов, истакао је српски министар одбране, њима треба да се баве све државне безбедносне структуре.
photoФОТОГАЛЕРИЈА