Министарство одбране Републике Србије
 
04.02.2012.

Војска чисти снег у целој Србији



Око 400 припадника Војске Србије, са 34 машине, чисти данас снег у низу градова и општина у Србији. Војска помaже у чишћењу снега у Сјеници, Новој Вароши, Босилеграду, Пријепољу, Бабушници, Ивањици, Малом Зворнику, Нишу, Блацу, Куршумлији, Прокупљу, Горњем Милановцу, Крушевцу, Краљеву, Панчеву, Пожаревцу и Београду.

Према речима пуковника Звонимира Пешића, начелника Одељења за цивилно-војну сарадњу Генералштаба, војска се још јуче самоиницијативно укључила у чишћење Београда, у координацији са Градским штабом за ванредне ситуације. Приоритет су били војни објекти, Војномедицинска академија, Дом Војске и улице Кнеза Милоша и Бирчанинова.

У Београду данас близу 300 војника чисти снег. Од раних јутарњих сати, на температури од минус 10 степени, настављена је акција уклањања снега са тротоара у улици Кнеза Милоша од Скупштине Србије до моста Газела и улицама Гаврила Принципа и Југ-Богданова у општини Савски венац.

Са припадницима Гарде, Команде за обуку, 250. ракетне бригаде и Бригаде везе је и заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Милан Бјелица који је рекао да ће војска помоћи градским службама и грађанима током читавог дана и наредних дана ако буде потребно, а у општинама где је ванредно стање проглашено још почетком јануара војска је са машинама одмах ангажована и та помоћ се наставља.

На данашњој седници Градског одбора за ванредне ситуације градоначелник Драган Ђилас похвалио је ангажовање припадника војске и захвалио на помоћи.

На захтев Градске општине Савски венац, припадници војске данас помажу грађанима и градским службама у улицама Гаврила Принципа и Југ Богдановој. Члан Општинског већа Бранимир Гајић истиче да је ово прави пример сарадње војске са локалном самоуправом.

- Ово нам пуно значи јер са својим капацитетима не бисмо могли да урадимо оволико, а имамо доста места угрожених снегом. Нарочито је важно што смо веома фреквентну пешачку и саобраћајну зону као што је Зелени венац очистили и захваљујемо војницима и старешинама што су нам у томе помогли.

Припадници Првог понтонирског батаљона Речне флотиле од 2. фебруара ангажовани су на чишћењу снега у општини Мали Зворник. Дозер Првог понтонирског батаљона чисти снег на путном правцу Мали Зворник - Радакова вода – Алибеговац – Самарџићи. До сада је укупно очишћено 12 километара пут, а рад отежавају сталне падавине и ниске температуре.

Припадници Командног батаљона Команде за обуку чисте снег и одржавају пут и на деоници од Војног одмаралишта Рајац до Славковице.

- После 27. јануара, када смо по тешким временским условима уз снежне наносе од преко 2 метра успели да пробијемо деоницу до одмаралишта Колубаре и омогућимо гостима одмаралишта везу са остатком света, данас је најтежи дан - каже десетар Иван Иконић, који управља војним ултом.

- Временски услови су тешки, али нам искуство и познавање терена помажу, да заједно са путном службом одржавамо овај правац проходним - каже старији водник прве класе Милан Вујиновић.

Поред ниских температура највећи тешкоће ствара нови снег који не престаје да пада и тамо где има ветра врло брзо ствара наносе на коловозу, отежава саобраћај а у планинским пределима доводи до застоја. У најтежој ситуацији су удаљена села до којих механизација тешко стиже.
photoФОТОГАЛЕРИЈА