Министарство одбране Републике Србије
 
01.02.2012.

Конкурс за пријем кандидата у Војну гимназију



МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
СЕКТОР ЗА ЉУДСКЕ РЕСУРСЕ
Управа за кадрове

р а с п и с у ј е

К О Н К У Р С
за пријем кандидата из грађанства за ученике Војне гимназије

У школској 2012/2013. години примаће се кандидати из грађанства за ученике првог разреда Војне гимназије.

УСЛОВИ КОНКУРСА
Кандидати треба да су мушког пола и да испуњавају опште и посебне услове конкурса.

ОПШТИ УСЛОВИ
– да су држављани Републике Србије;
– да су здравствено способни за школовање, што утврђује надлежна војнолекарска комисија;
– да се против њих не води кривични поступак нити поступак због кривичног дела за које се гони по службеној дужности, односно да нису осуђивани за таква дела или им није изрицана заводска мера.

ПОСЕБНИ УСЛОВИ
– да су рођени 1996. године или касније;
– да су завршили V, VI и VII разред и прво полугодиште VIII разреда, односно VIII разред основне школе, и при томе постигли просечан општи успех школовања најмање врло добар,
– да у свим разредима школовања из владања имају најмање оцену 4 (врло добар).
Кандидати за ученике Војне гимназије подлежу провери знања из српског језика и математике, провери физичке способности, психолошкој и медицинско-здравственој процени. Провера знања из српског језика и математике усаглашена је са поступком који примењује Министарство просвете Републике Србије за пријем у средње школе.

ШКОЛОВАЊЕ, ПРАВА И ОБАВЕЗЕ УЧЕНИКА
Школовање у Војној гимназији траје четири године. Ученици се школују по плану и програму гимназије општег смера, ради наставка школовања у Војној академији.
Ваздухопловни смер се факултативно формира у четвртом разреду, у зависности од потреба Министарства одбране Републике Србије. Ученици који су изабрали да факултативно похађају ваздухопловни смер у IV разреду реализују падобранску обуку и летење на моторним авионима са дуплим командама.
Након завршеног школовања у Војној гимназији ученици су обавезни да школовање наставе у складу са потребама Министарства одбране Републике Србије.
За време школовања ученици Војне гимназије имају статус војног лица, у складу са Законом о Војсци Србије. За време школовања ученици станују у интернату, а трошкове школовања сноси Министарство одбране Републике Србије.
Међусобне обавезе лица примљених на школовање и Министарства одбране Републике Србије регулишу се уговором.

НАЧИН КОНКУРИСАЊА
Кандидат пријаву подноси територијалном органу Регионалног центра Министарства одбране на територији сталног места боравка (Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац и Ваљево). Образац пријаве се добија у територијалном органу Регионалног центра Министарства одбране приликом конкурисања.

Уз пријаву прилаже:
– оверену фотокопију уверења о држављанству Републике Србије;
– оверену фотокопију извода из матичне књиге рођених;
– потврду надлежног органа да се против њега не води кривични поступак или поступак због кривичног дела за које се гони по службеној дужности, односно да није осуђиван за таква дела казном затвора у трајању дужем од шест месеци или казном малолетничког затвора;
– уверење – потврду основне школе о оценама на крају V, VI и VII разреда и полугодишта VIII разреда (ученици VIII разреда), односно оверене фотокопије сведочанстава V, VI, VII и VIII разреда основне школе (за кандидате који су завршили основну школу).

Фотокопије докумената тражених по конкурсу кандидат може, уз давање на увид њиховог оригинала, бесплатно да овери у територијалном органу Регионалног центра Министарства одбране на територији сталног места боравка.

Приликом доласка на проверу општих способности у Војну гимназију, кандидати са собом обавезно носе потребну спортску опрему и ђачку књижицу са овереном фотографијом.
Конкурс је отворен од 1. фебруара до 15. марта 2012. године.

Документа кандидата који не испуњавају услове конкурса неће се примати. Конкурсна документација кандидатима за ученике Војне гимназије неће се враћати.
Кандидати који конкуришу за ученике Војне гимназије, моћи ће у територијалном органу Регионалног центра Министарства одбране где су конкурисали да добију обавештење о резултатима конкурса почевши од 30. маја 2012. године.

Остала обавештења у вези са конкурсом могу се добити у Војној ги­мназији, Улица Петра Чајковског број 2, Београд (телефони: 011/3603–631, 011/3603–972 и 011/3005–165) или на интернет презентацији Војне ги­мназије www.gimnazija.mod.­gov.rs.