Министарство одбране Републике Србије
 
01.02.2012.

Магазин „ОДБРАНА“ у броју 153 од 1. фебруара доноси



Министри одбране Србије и Италије Драган Шутановац и Ђанпаоло Ди Паоло разговарали су у Риму о заједничком учешћу италијанских и српских снага у мировним мисијама ЕУ и УН, као и о удруженом наступу војних индустрија две земље на тржиштима Африке, Азије, Далеког Истока. Министар Шутановац је, уз звуке химне светом Сави и тактове изворне српске музике, затворио успешну и добро посећену манифестацију „Месец српске културе у Риму”.

У интервјуу „ОДБРАНИ“ начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић истиче да је за сваку војску најважније да зна како да изврши своје мисије и задатке и да буде способна да их изврши. Питање оперативних способности је суштинско. Зато је Војсци Србије приликом избора облика сарадње са оружаним снагама других земаља приоритетна обука, усавршавање кадра, заједничке вежбе и размена искустава из мултинационалних операција. Посебно су значајне заједничке вежбе на терену. Ту се најбоље осети да сви војници „говоре истим језиком”.

Апарати у Војној болници у Нишу биће на услузи свим грађанима, не само војним лицима, што је велики искорак у оквиру реформе која се спроводи у оквиру система одбране, истакао је министар Шутановац поводом донације Европске уније у вредности 150.000 евра.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић учествовао је у раду Војног комитета евроатлантског партнерства у Бриселу, 18. и 19. јануара.

Амбасадори и изасланици одбране посетили су Војнотехнички институт. Сви пројекти те установе покренути су, пре свега, због потреба система одбране и Војске Србије, а затим и за трећа тржишта, због чега је посета страних дипломата и војних изасланика од изузетног значаја.

Највиши ниво усавршавања у систему одбране, на Високим студијама безбедности и одбране, подразумева превентиван, ефикасан и интерресоран приступ пословима безбедности и одбране, као одговор на ново политичко и безбедносно окружење, променљиву природу друштвених и безбедносних питaња и све већи број политичко-безбедносних изазова, нагласио је министар Шутановац на свечаном отварању студија.

Обележен је Дан Медија центра „Одбрана“ – 24. јануар. На свечаности су додељене традиционалне новинарске и спортске награде. Годину која је за нама обележила је велика присутност наше војске у јавности. Нешто мање од хиљаду прилога које смо објавили у оквиру наших издања, пре свега у „Одбрани“, пренето у медијима, говори да имамо адекватну и правовремену информацију, а дневно имамо више од шест хиљада посетилаца на сајту нашег министарства и војске, истакао је министар Шутановац у Дому Војске Србије.

Професионални припадник Речне флотиле Војске Србије из Новог Сада разводник Бранислав Јанковић победник је четрнаестог богојављенског пливања на Ади Циганлији у Београду.

Бригадни генерал Душан Стојановић, командант Друге бригаде наводи да плакета за „Колективни најплеменитији подвиг године“, коју је јединица недавно добила у традиционалној акцији „Вечерњих новости“, прошла је из руке у руку свих старешина, војника и цивилних лица. Заузима важно место у просторијама Команде Бригаде као сведочанство високе свести, хуманости, оспособљености и спремности припадника тог састава да помогну, заштите и достојно репрезентују себе, јединицу и Војску.

Почело је емитовање телевизијске серије „Војна академија“. Серија треба да демистифукује једну установу која у нашем друштву постоји 163 године, а која је у последњих неколико година постала нешто сасвим ново, савремено и модерно.

Снежне падавине каквих скоро није било донеле су бројне тешкоће становницима општина у западној и јужној Србији. И док снега скоро да и нема северно од Саве и Дунава, у западним и јужним пределима висина снежног прекривача износи од једног до два метра, а ветрови праве сметове високе неколико метара. Војска активно помаже становницима тог краја да очисте снег.

Војна ветеринарска служба извршава задатке везане за безбедност и квалитет хране, здравствену заштиту и добробит животиња, репродукцију, узгој и обуку војнослужбених паса, обуку и школовање војног ветеринарског кадра и обуку водича паса.

У јединицама Речне флотиле на професионалним официрским и војничким дужностима раде три пара близанаца којима су, осим готово идентичног физичког изгледа, заједнички и љубав према униформи и војном позиву, животу и раду на реци, трагања за изазовима и жеље за доказивањем и напредовањем.

На Батајницу је слетео нови авион за Војску – „сенека V“. Инвестицијом вредном 2,7 милиона евра омогућиће се прикупљањe и анализa геопросторних података у дигиталном облику по савременим стандардима Европске уније.

Србија, као значајни извозник наоружања и војне опреме у региону југоисточне Европе, доследном применом „Закона o спољној трговини наоружањем, војном опремом и робом двоструке намене“ успоставила је чврст и транспарентан систем цивилне контроле чиме, истовремено, активно учествује у систему међународне извозне контроле и јачању поверења у региону.

После узалудних покушаја да дозове помоћ, Јован Бањанин је сам из смрскане кабине камиона спасао возача, указао му прву помоћ и, не чекајући санитетско возило, превезао га у најближу болницу.

Када је предложила да жене учествују у промотивним спотовима српске војске – „Буди професионалац“, глумица Јелена Јовичић није ни претпоставила да ће у том пројекту понети и главну улогу. Храбро је одиграла ролу лекара војне хитне помоћи и у скоро два минута спота, била истински професионални војни службеник.

У СПЕЦИЈАЛНОМ ПРИЛОГУ у овом броју, „ОДБРАНА“ пише о Центру за симулације и учење на даљину на Војној академији.

„ОДБРАНУ“ можете купити на киосцима „ШТАМПЕ“ и „ФУТУРЕ ПЛУС“ и у „ВОЈНОЈ КЊИЗИ“ у Васиној 22 у Београду, по цени од 100 динара.