Министарство одбране Републике Србије
 
27.01.2012.

Разговори о сарадњи војски Србије и Италије



Министри одбране Србије и Италије Драган Шутановац и Ђанпаоло Ди Паоло разговарали су у Риму о заједничком учешћу италијанских и српских снага у мировним мисијама ЕУ и УН, као и о удруженом наступу војних индустрија две земље на тржиштима Африке, Азије, Далеког Истока.

Шутановац, који борави у радној посети Риму, рекао је Танјугу да Италија управо преузима командовање великом мировном мисијом у Либану, где службује око 1.000 италијанских војника.

"Разговарили смо о могућности да заједно учествујемо у тој мисији, где Војска Србије сада има шест официра. С друге стране, желимо да учествујемо у мировним мисијама ЕУ, односно у Операцији Атланта (Сомалија) где Италија има своје бродове. Желимо да наши морнарички официри и припадници специјалних јединица учествују у тој борби против пирата", навео је Шутановац.

Он је додао да постоји дуга традиција сарадње две земље у области одбране.

"Сада смо утврдили нове претпоставке за сарадњу, пре свега у области образовања, едукације, тренинга, како наших кадета и официра, тако и специјалних јединица", рекао је Шутановац и додао да је с италијанским колегом разговарао и о сарадњи војних индустрија, односно могућности пласмана заједничких производа на трећа тржишта.

Према његовим речима, циљ је да се заједнички производи које Војни институт ради са италијанским партнером пласира на велика тржишта попут Африке, Азије, Далеког Истока, Јужне Америке.

"Србија традиционално има улаз на та тржишта и сматрамо да би заједнички производи могли у већем обиму да се пласирају код тих купаца", навео је министар.

Ди Паоло је у изјави Танјугу, након састанка са Шутановцем, истакао да две земље имају дугорочне и специјалне односе који ће наставити да се развијају и јачају.

Он је додао да ће и у будућности бити настаљена размена у областима обуке и едукације војних кадрова и додао да је размотрена могућност да Србија у будућности учествује у операцијама које Италија спроводи при ЕУ или УН.

"Више смо него расположени да, када српска влада тако одлучи, радимо заједно", указао је Ди Паоло.

Он је додао и да Италија снажно подржава прикључење Србије породици евроатлантских институција.

"Радујемо се томе, у то снажно верујемо и радићемо на томе унутар саме ЕУ, као и билатерално", рекао је Ди Паоло.

Министар је додао и да Италија снажно подржава европски пут Србије и да се нада да ће статус кандидата бити одобрен у марту, што је, како је навео, најважнији спољно-политички и одбрамбени циљ Србије.

Шутановац је током посете Риму обишао и Здружену команду Војске Италије, а посету ће завршити вечерас затварањем манифестације Месец спрске културе у Риму, којом је италијанској публици представљена српско културно наслеђе и уметност.

Танјуг