Министарство одбране Републике Србије
 
25.01.2012.

Одбрамбене консултације Србије и Грчке



У Управи за међународну војну сарадњу одржане су редовне билатералне одбрамбене консултације делегација Министарства одбране Републике Грчке коју је предводио начелник одељења Управе за међународну војну сарадњу пуковник Симеон Константинидис и Министарства одбране Републике Србије коју је предводио заступник начелника Управе за међународну војну сарадњу пуковник Предраг Краљевић.

Размотрена су питања достигнутог степена билатералне војне сарадње, извршена анализа сарадње у 2011. години и приоритети за наредни период. Гости су упознати са достигнутим степеном реформе система одбране, активностима међународне сарадње Министарства одбране Републике Србије и плановима за 2012. годину.

Обострано је оцењено да је сарадња у области одбране развијена. Тежишне области сарадње су војно образовање, заједничка обука специјалних снага и сарадња у области ваздухопловства. Покренута су питања даљег унапређења сарадње, као и успостављање сарадње у области војне медицине и верске службе у оружаним снагама.

Грчка страна изразила је спремност за заједничко ангажовање у операцији „EUNAVFOR – ATALANTA“ и припремила нацрт Tехничког споразума који ће бити достављен на разматрање. Почетак ангажовања једног официра речних јединица Војске Србије на грчком војном броду очекује се у другој половини 2012. године.

Потписан је и План билатералне војне сарадње за 2012. годину који садржи дванаест активности.