Министарство одбране Републике Србије
 
23.01.2012.

Дан Медија центра „Одбрана“



У Великој сали Дома Војске Србије данас је одржана свечаност поводом Дана Медија центра „Одбрана“ и обележавања 133 године постојања војне штампе на овим просторима. Та војна новинска кућа 24. јануар празнује као сећање на дан када је 1879. године у Србији изашао први број војног листа „Ратник“ чију традицију данас наставља магазин „Одбрана“.

Свечаности су присуствовали министар одбране Драган Шутановац, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, гости из културног и јавног живота престонице, као и сарадници и пријатељи редакције.

Том приликом традиционално су уручене и награде победнику конкурса за новинарску награду „Иван Марковић“, награда за најбољу ТВ емисију у којој је у 2011. години промовисан систем одбране, признања најуспешнијим новинарима и сарадницима магазина „Одбрана“, као и најбољем спортисти и спортској екипи Војске Србије у 2011. години. Специјално признање припало је разводнику Браниславу Јанковићу из Речне флотиле, овогодишњем победнику Богојављенског пливања за Часни крст на Ади и Фудбалској екипи "Небески анђели" из Врања за спортске резултате и развијање цивилно - војне сарадње.

Министар одбране Драган Шутановац уручио је специјалну новинарску награду Веселину Грозданићу и Маци Поп Ценић из Радио-телевизије Србије, за реализацију директног преноса промоције нових официра Војске Србије, 10. септембра 2011. године, на РТС-у. Награду Министарства одбране за најбољу промотивну телевизијску емисију, Управа за односе с јавношћу доделила је тиму који је до сада реализовао шест директних телевизијских преноса промоције официра Војске Србије, које је сваке године гледа више од милион гледалаца.

Честитајући 133. годишњицу постојања војне штампе, али и награђенима на признањима, министар одбране Драган Шутановац је истакао да је специјална награда отишла у праве руке, јер је реч о највећем државном церемонијалу.

- Изузетно ми је задовољство да сваке године доделимо признања онима који су их заслужили и мислим да је то важан покретачки моменат када се у систему у коме радите препозна резултат и када се он адекватно награди. Чини ми се да смо успели да у последње време то учинимо на адекватан начин, правећи један нови дух и да они који дају себе могу да очекују да им систем узврати – истакао је министар Шутановац.

Говорити о Медија центру „Одбрана“, како је нагласио министар Шутановац, значи говорити о Управи за односе са јавношћу Министарства одбране и свим људима који у Војсци и кроз јединице сарађују са Медија центром, преко потпарола које има свака бригада и оних који са војском комуницирају на било који начин.

- Годину која је за нама обележила је велика присутност наше војске у јавности. Чињеница да нешто мање од хиљаду прилога које смо објавили у оквиру наших издања, пре свега у „Одбрани“ су пренети у медијима, говори о томе да имамо адекватну и правовремену информацију. С друге стране, нови вид комуникације који постоји већ више година је и интернет комуникација који успостављамо са оним делом грађанства који жели на тај начин да комуницира, па стога имамо више од шест хиљада посетилаца на сајту нашег министарства и војске – оценио је министар одбране додајући да је то изузетно велико богаство, имајући у виду да у ери савремених технологија у 21. веку уколико се нешто не објави и не буде у медијима то као да се није ни десило.

Веома је значајно, подвукао је министар Шутановац, да активности наше војске, као што је и данашње рашчишћавање снега у коме учествује 4. бригада Војске Србије, у виду информације дођу до наших грађана.

Према његовим речима, година која је за нама протекла је у знаку реформи у систему одбране, а ону која је пред нама обојиће реформа пензионог система, као и нова форма здравственог фонда. Све то, како је истакао, не би дошло до јавности да не постоји права комуникација и правовремене информације из система.за све садашње и пензионисане припаднике система одбране.

- Осим тога, у претходној години имали смо низ културних дешавања која се везују за систем одбране, коме посвећујемо значајну пажњу, иако смо ми превасходно орјентисани на систем одбране. То је зашто што сматрамо да одбрана нашег друштва подразумева и одбрану наше културе. У томе су значајан допринос дали и оркестар „Станислав Бинички“ као и Репрезентативни оркестар Гарде – нагласио је министар Шутановац.

Он је искористио прилику да посебно истакне подухват разводника Јанковића који је први допливао до Богојављенског крста, а мото да се буде први је оно што треба да краси све припаднике Војску Србије.

Говорећи плановима за наредну годину, министар је најавио промотивне кампање за предстојеће обележавање века војног ваздухопловства, Универзитета одбране као и серију „Војна академија“, која ће приближити кадетски живот грађанима и осујетити мишљења оних који војску перципирају као ригидну установу.

На крају излагања, министар Шутановац се осврнуо на одлуку о промени Дана Војске Србије, који ће се убудуће обележавати 23. априла, истичући да Дан државности и празник војске треба да се прославља одвојено.

Новинарском наградом "Иван Марковић", коју је уручио начелник Управе за односе с јавношћу пуковник мр Миливоје Пајовић, награђен је новинар Радио-телевизије Србије, Бранко Станковић за емисију „Квадратура круга“ о Четвртој бригади Копнене војске, која је емитована 22. октобра 2011. на Првом каналу РТС-а. Овом традиционалном наградом Медија центар „Одбрана“ чува сећање на једног од најдаровитијих војних новинара и уредника у листу „Војска“, који је 2003. преминуо у 43. години.

Жири за доделу новинарске награде "Иван Марковић" радио је у саставу др Сњежана Миливојевић, редовни професор Факултета политичких наука у Београду која је била председница жирија, Милан Галовић, уредник у листу „Политика“, Вера Потпарић, уредник у Агенцији „Фонет“, Ана Милетић, представник Управе за односе с јавношћу и Владимир Ристић, некадашњи новинар листова „Народна армија“ и „Војска“.

Награду за најуспешнијег сарадника у протеклој години добио је др Себастиан Балош из Новог Сада. Признање које додељује Редакција магазина „Одбрана“ поклопило се са његовим малим јубилејом – деценија сарадње са нашим часописима – најпре „Војском“, а потом и „Одбраном“. Аутору, који је до сада објавио 121 прилог у рубрици Техника и Арсенал, награду је уручио главни и одговорни уредник мр Раденко Мутавџић.

Говорећи о Медија центру „Одбрана“, директор те куће потпуковник Славољуб Марковић истакао је да је реч својеврсној креативној радионици из које, уз магазин „Одбрана“, који је од 2006. члан Европског удружења војних новинара, излазе и научни и стручни војни часописи, затим, многобројна војностручна, наставно-образовна и публицистичка литература, као и промотивни материјал неопходан систему одбране.

Потпуковник Марковић рекао је да ће Медија центар „Одбрана“ и убудуће настојати да оправда поверење које је добио као носилац новинско-информативне и издавачке делатности у систему одбране и да о успеху у том послу најбоље говоре посећеност сајта Министарства одбране као и цитираност магазина „Одбрана“ у медијима.

-Колико смо у протеклој години били успешни у том послу није на нама да ценимо, али овом приликом желим да нагласим да смо постали референтни извор информација у систему одбране, што је уосталом и било зацртано визијом ове куће пре више од пет година. Дугу традицију војног издаваштва настојимо да негујемо тако да нас читаоци препознају по специфичним насловима и садржају војне литературе, а не по капиталним делима из наше и светске културне и духовне баштине, рекао је пуковник Марковић.

Директор те куће истакао је да је поносан на то што је Дом Војске Србије угостио бројне догађаје и разне активности као и на Галерију дома Војске у којој су публици представљене богате ликовне збирке Галерије слика „Сава Шумановић“ Шид, Војног музеја, Задужбине „Момо Капор“, Уметничке галерије „Надежда Петровић“ и многе друге.

Уз новинарске, на данашњој свечаности додељене су и награде за најбоље спортске резултате. Председник жирија за доделу спортских награда, државни секретар др Зоран Јефтић, шеф Делегације Србије при ЦИСМ, чланови Предраг Манојловић, представник Олимпијског комитета Србије, пуковник Зоран Шћекић из Кабинета министра одбране, потпоручник Стеван Стојановић, најбољи спортиста Војске Србије у 2010. и мајор Владимир Почуч, заменик главног уредника магазина „Одбрана“, координатор акције установили су да је година за нама обележена великим успесима спортиста и спортских екипа Војске Србије како на домаћим тако и на међународним такмичењима.

Пехар и признање најбољем спортисти Војске Србије у прошлој години, стрелцу старијем воднику Дејану Вукојевићу, уручио је државни секретар др Зоран Јефтић. Старешина из Центра за обуку Копнене војске, који је и члан државне репрезентације у практичном стрељаштву, у 2011. години освојио је прво место у гађању из пиштоља ЦЗ99 9 милиметара на првенству Војске Србије, прво место у практичном стрељаштву на државном такмичењу и 63. пласман на Светском првенству у практичном стрељаштву међу 1.400 учесника.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић уручио је пехар и признања Скијашкој екипи Министарства одбране и Војске Србије, који су понели титулу најуспешније екипе. Капетан Данијел Пешић и заставник Мирољуб Јанићијевић, из Специјалне бригаде, резервни официр Александар Милошевић и резервни војник Владислав Мандић, које су тренирали војни службеници Војко Петковић и Стево Радош с Војне акедемије, су у фебруару 2011. на 51. светском војном првенству у скијању у Сарајеву, међу 23 екипе, изборили четврто место у алпском скијању, у дисциплини велеслалом.

Када је реч о специјалним признањима, државни секретар др Зоран Јефтић уручио је специјално признање за афирмацију спорта и развој цивилно-војне сарадње капитену Фудбалског клуба „Небески анђели“ из Четврте бригаде Копнене војске из Врања, старијем воднику Драгану Илићу. „Небески анђели“ су током 2011. године освојили Куп Пчињског округа и првенство Пчињске окружне лиге. Спортска надметања и дружења припадника Клуба са спортистима Врања и пчињског краја допринела су унапређењу цивилно-војне сарадње Четврте бригаде са Србима, Албанцима, Ромима и Бугарима који живе на том простору.

Овогодишњем победнику Богојављенског пливања за Часни крст на Ади, разводнику Браниславу Јанковићу из Речне флотиле, друго специјално признање уручио је генерал-мајор Милан Бјелица, заменик начелника Генералштаба ВС.
photoФОТОГАЛЕРИЈА