Министарство одбране Републике Србије
 
23.01.2012.

Најава серије „Војна академија“



У сусрет почетку приказивања серије „Војна академија“, од 28. јануара на првом програму РТС-а, данас је у Дому војске одржана конференција за медије на којој су говорили министар одбране Драган Шутановац, редитељ серије Дејан Зечевић, представници Војне академије, Јавног сервиса и продукцијске куће НИРА ПРО, као и глумци и глумице.

Говорећи о серији „Војна академија“ министар Шутановац истакао је да је реч о пројекту који треба да демистифукује једну установу која у нашем друштву постоји 163 године, а која је у последњих неколико година постала нешто сасвим ново, савремено и модерно.

„Мислим да ће интересовање за серију бити велико, и сигуран сам да ће бити велико изненађење и за оне који су ту Академију завршили. Чињеница да данас овде имамо подједнак број глумаца и глумица указује да Војна академија живи један нови живот, а он подразумева да из Војне академије излазе и жене официри, што није била пракса ранијих година, а што ће, верујем, изазвати интересовање и позитивне реакције“, истакао је министар Шутановац.

Према његовим речима, значај „Војне академије“ је и у томе што ће она на свеж и савремен начин говорити о свему што се дешава у Војсци данас, а неће је посматрати са становишта прошлости и историје.

„Гледали смо прве две епизоде са студентима Академије, и на основу њихових позитивних реакција утисак ми је да ће серија постићи велики успех. Надам се да ће то бити тек почетак заједничких пројеката, и да нас у будућности очекује још сличних подухвата који ће говорити о савременој српској Војсци“, рекао је министар одбране.

Редитељ Дејан Зечевић нагласио је да му је велико задовољство што је имао прилику да се укључи у овај пројекат. За њега је најтежи и најзахтевнији посао био одабир глумаца. Тиме су се, каже, бавили озбиљно а онда су кренули у једну авантуру, првенствено пријатну али и са појединим тешким моментима.

- Надам се да ће се та позитивна енерегија коју смо сви имали осетити и на малим екранима и да ће публика реаговати онако како смо ми очекивали. Верујем да ће серија подсетити публику на неке моралне вредности које су помало и заборављене с обзиром да војска с једне стране представља онај аспект који се ставља у први план, а то је наравно одбрана, а други је тај морални аспект друштва.

Глумац Бранислав Лечић, који у серији глуми начелника Војне академије, посебно је задовољан што је њему припала улога човека одговорног за васпитавање кадета, сутра официра Војске Србије.

-Војска је огледало стања у држави. То је потпуно тачно и зато сам јако поносан што играм у овој серији и што сам добио позив и од министра Шутановца и од целе екипе. Свака држава мора да има јако добру војску, модерну, савремену, да буде демократска, шармантна, са свим људским проблемима који унутра постоје. То је један велики изазов за цело друштво а ми сада дајемо прилог овом серијом, рекео је Лечић.

Сценарио серије снимане под покровитељством и уз помоћ Министарства одбране и Војне академије заснован је на истинитим причама. Главни ликови уписали су Академију из сасвим различитих побуда. У 16 једночасовних епизода приказани су живот и рад у тој установи као и предности и тешкоће школовања кадета који ће једног дана постати официри Војске Србије.

У снимању „Војне академије“, које је трајало 130 дана, учествовало је више од 140 глумаца и 70 чланова сниматељске екипе. Серија је снимана у објектима војне високошколске установе, затим на Војномедицинској академији, у касарнама „Живојин Мишић“ у Ваљеву и „Милан Тепић“ у Јакову, на полигону „Пасуљанске ливаде“ и на батајничком аеродрому.

Сценарио је написао Гордан Михић, режију потписује Дејан Зечевић, а главне улоге играју Љубомир Бандовић, Небојша Миловановић, Милош Тимотијевић, Тамара Драгичевић, Бранислав Лечић, Тијана Печенчић, Радован Вујовић, Ања Станић, и други.
photoФОТОГАЛЕРИЈА