Министарство одбране Републике Србије
 
23.01.2012.

Посета Војнотехничком институту



Министар одбране Драган Шутановац обишао је данас са амбасадорима и војним изасланицима акредитованим у Србији Војнотехнички институт у Жаркову.

После уводног обраћања директора Војнотехничког института пуковника др Зорана Рајића и кратке презентације о раду и истраживачко развојним пројектима те установе, министар одбране је са делегацијом обишао лабoраторију за текстил, кожу и обућу у Сектору за материјале и заштиту и трисонични аеротунел Т-38 у Сектору за експерименталну аеродинамику.

Захваљујући амбасадорима и војним страним представницима на одзиву, министар Шутановац је истакао да је Војнотехнички институт мозак и срце одбрамбене индустрије Републике Србије и одбрамбених могућности Војске Србије.

-У протеклом периоду ВТИ је развио око 1300 производа који имају мултифункционалну вредност за српску војску, али и цивилство. У протеклих неколико година, сваке године инвестирали смо новац са жељом да ВТИ буде поново лидер не само у региону већ и шире, подвукао је министар Шутановац. Према његовим речима систем одбране ове године са смањеним буџетом планира инвестиције од око 20 милиона евра уз напомену да су највећи извозни пројекти који су развијени у Србији покренути у тој установи.

-Сви ти пројекти покренути су, пре свега, због потреба система одбране и Војске Србије а затим и за трећа тржишта, због чега је данашња посета страних дипломата и војних изасланика од изузетног значаја , рекао је министар одбране изражавајући наду да ће се међународна сарадња у тој области наставити.

Амбасадори САД-а, Швајцарске и Украјине, Мери Ворлик, Ервин Хофер и Виктор Недопас, у обраћању медијима истакли су да је посета била одлична прилика да се на лицу места виде капацитети Војнотехничког института. Они су нагласили да су знање стручњака те установе, висок технолошки развој и способности особља добра основа за развој српске одбрамбене индустрије, али и за наставак сарадње и нове производне пројекте у тој области на међународном плану.

Војнотехнички институт је највећа војна научноистраживачка институцију у Републици Србији у којој се истражују и развијају нова средстава наоружања и војне опреме и модернизују постојећа. Више од 75 одсто средстава наоружања наше војске развијено је у ВТИ-у, а произведено у домаћим фабрикама.

Институт има 22 лабораторије од којих су неке ретке у свету, а друге јединствене у овом делу Европе. Размештен је на површини од 86 хектара, а 177.000 квадратних метара је лабораторијског и канцеларијског простора. У свом раду стручњаци ВТИ-а примењују систем менаџмента квалитетом према захтевима стандарда SRPS ISO 9001 и SRPS ISO/IEC 17025.

Трисонични аеротунел Т-38, који је недавно обновљен, јединствено је постројење у ВТИ-у, које има огромне потенцијале и могућности. То није само најзначајнија аеротунелска инсталација у институту већ једна од само неколико сличних у свету и од великог је међународног значаја. Техничку спецификацију аеротунела су израдили стручњаци тадашњег Ваздухопловнотехничког института – Жарково и Војнотехничког института – Београд. Од почетка рада до данас у њему је обављено више од 10.000 испитивања, више од 70 модела ракета, пројектила, авиона, различитих типова бомби за потребе војске најпре СФРЈ, па СРЈ и касније Србије, те за потребе великог броја иностраних наручилаца.

ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА

Одговарајући на притања новинара да ли Србија може да настави рад на развоју савременог вишенаменског авиона, и да ли тај пројекат држава може подржати, министар одбране је рекао:

- Нема дилеме да имамо стручњаке који могу да наставе рад на пројекту савременог вишенаменског авиона, али не постоји ниједна земља у свету ове величине која то ради самостално. Подсећам да је чак и бивша Југославија радила у кооперацији, рецимо са Румунијом, за потребе румунскe и тадашње југословенске војске. Уколико би нашли сарадника и савезника у том пројекту, сигурно је да бисмо могли да наставимо са тим пројектом. Једна од идеја и посета министара који долазе управо у ВТИ, и данас амбасадора, јесте да видимо који су то пројекти које можемо да развијамо заједно, а који могу да допринесу безбедности обе земље, и који могу да се појаве на трећим тржиштима. На тај начин смо урадили и неке раније пројекте, а покушавамо да нађемо партнере и за будућу сарадњу, рекао је министар Шутановац.

Министар је казао да је пројекат вишенаменског авиона који је постојао осамдесетих прекинут почетком деведесетих. Према његовим речима реч је о изузетно скупом пројекту за који су потребна значајна средства, као и познати купац што Србија данас нема.

На питање о заједничким међународним пројектима на којима ради ВТИ, министар је рекао да се управо у аеро-тунелу ради заједнички пројекат са једном страном земљом.

Осим тога, министар одбране је нагласио да је Војнотејхнички институт ишколовао у току протеклих година 25 официра из Алжира.

- Очекујемо нове официре који се школују у области војнотехничких наука код нас и мислим да је то важно јер на тај начин добијамо младе људе официре изван граница наше земље који причају српски језик и који ће сигурно у будућности утицати да постанемо партнери и у неким ширим размерама.
photoФОТОГАЛЕРИЈА