Министарство одбране Републике Србије
 
19.01.2012.

Припадник Војске Србије победник у Богојављенском пливању



Професионални припадник Речне флотиле Војске Србије из Новог Сада разводник Бранислав Јанковић, победник је четрнаестог Богојављенског пливања на Ади Циганлији.

Двадесетосмогодишњи Бранислав стазу од тридесет и три метра на чијем крају се налазио крст од леда, који су у Савско језеро спустили министар унутрашњих послова у Влади Републике Србије Ивица Дачић и епископ ремезијански Андреј, изасланик Патријарха Иринеја, препливао је пре својих колега из Војске, припадника Жандармерије, Српског витешког борења (СВИБОР) и грађана који су у пливању учествовали такмичарски или рекреативно.

Осим министра Дачића и епископа Андреја, који је предводио свечану Богојављенску литију из цркве Светог Ђорђа на Бановом Брду ка Ади Циганлији, свечаности су присуствовали представници Града Београда и општине Чукарица, представници Српске православне цркве и многобројни уметници који су учествовали у културно-уметничком програму.

После Свете литије и доласка званица на Савско језеро, више од педесет пливача запливало је ка Богојављенском крсту, при чему је температура воде износила свега 2.4 степена Целзијусевих, а температура ваздуха четири степена.

Победник овогодишње трке за такмичење се, према његовим речима припремао само два дана, а победу је посветио својим колегама из јединице и старешинама који су га мотивисали да се пријави, као и сину који је веровао у њега.

Бранислав, који је претходне године освојио Богојављенски крст пливајући за њега у Жабљу, ове године није очекивао победу, јер је конкуренција била јака, али сматра да су сви који су учествовали у трци победници.

Уз поздрав „Бог се јави, ваистину се јави!“, после свете молитве на језеру, присутнима су се обратили епископ ремезијански Андреј, министар унутрашњих послова Ивица Дачић и председник општине Чукарица Милан Тлачинац.

Епископ Андреј истакао је да је Богојављење празник очишћења и опроштења.

„На овај празник господар приклања главу пред слугом својим, Исус Христ приклонио је главу пред Светим Јованом, генерали својим војницима, а команданти пред ратницима својим. Можемо различити да будемо у многим стварима, али у духу је јединство, а Богојављење морамо славити као празник народне слоге и народног јединства и због тога је важно је што се нас оволико окупило данас на Ади Циганлији“, истакао је епископ Андреј обраћајући се присутнима.

Поздрављајући учеснике у Богојављенском пливању и окупљене грађане, министар Дачић изразио је наду да ће Србија поново бити јака, јединствена, да је нико неће понижавати и да ће успети да одбрани своје националне и државне интересе.

„Ови голубови симбол су и порука мира, али и симбол решености наше државе и грађана, да морамо поштовати себе, своју традицију, и због тога ми је драго да Жандармерија већ десет година учествује у овој манифестацији“ нагласио је Дачић.

Председник општине Чукарица Милан Тлачинац поздравом „Бог се јави!“, подсетио је да се трка за Богојављенски крст по четрнаести пут одвија на Ади Циганлији управо захваљујући напорима општинских власти које су обновиле ту свечаност.

У такмичарској делу учествовало је 12 пливача, а пре званичне трке Богојављенску стазу препливао је прошлогодишњи победник ученик обреновачке гимназије Никола Банковић.

Богојављенски крст направљен је од прошлогодишње богојављенске водице и тежи петнаест килограма, а на свечану трпезу где су га целивали сви учесници трке, уз звуке свечаног марша оркестра Гарде Војске Србије положили су га припадници Жандармерије.

За Часни крст се пливало и на Ушћу код СРЦ “Милан Гале Мушкатировић” на Дорћолу где је одржано Седмо свесрпско и Пето међународно богојављенско такмичење у организацији Свебор савеза Србије.

Благослов пливачима је дао епископ хвостански Атанасије који је претходно служио литургију у цркви “Ружица” одакле је литија кренула ка ушћу Саве у Дунав. До Богојављенског крста је први дошао Марко Томашевић из Београда, припадник Жандармерије. Пливали су и припадници Војске Србије и чланови Свебора.

У традиционалним Богојављенским пливањима за Часни крст, одржаним данас у низу градова Србије, учествовали су и припадници Министарства одбране и Војске Србије.

Према веровању, Богојављење је манифестација Бога на овом свету, било телесно или директним делом. Исус Христос се на тај дан крстио у реци Јордан и по Библији означио почетак своје мисије и проповеди примајући грехе људи на себе. Код православних верника, на тај дан се у реку или језеро баци крст, а младићи се такмиче ко ће први допливати и ухватити га.
photoФОТОГАЛЕРИЈА