Министарство одбране Републике Србије
 
16.01.2012.

Прва генерација полазника Високих студија безбедности и одбране



Прва генерација полазника Високих студија безбедности и одбране започела је данас усавршавање на четвртом, највишем нивоу каријерног усавршавања официра и државних службеника на Војној академији.

Тим поводом министар одбране Драган Шутановац исказао је задовољство што је у прилици да се на данашњој свечаности обрати полазницима Високих студија безбедности и одбране, јер су оне круна реформе војног образовања у систему одбране у протекле четири године.

- Реформом школовања и усавршавања у систему одбране постигли смо да високо образовање у и формално постане део образовног система наше земље. Војна академија је акредитовала студијске програме основних и мастер академских студија и научноистраживачку делатност, истакао је министар Шутановац додајући да су са факултетима у Србији успостављени заједнички студијски програми у области одбрамбених технологија, чиме су створени услови за рационалније коришћење капацитета Војне академије и факултета за школовање профилисаног кадра за потребе система одбране.

Министар је подсетио на оснивање Универзитета одбране, са акредитованим програмима из друштвено хуманистичких, техничко технолошких и медицинских наука. Према његовим речима створени су услови за акредитацију студијских програма докторских студија из тих области.

Новина је да је од ове године, како је истакао министар, омогућено школовaње цивилних студената на студенском програму логистика одбране, након чега се стиче звање инжињера логистичког инжињерства, а како је најавио министар, од следеће године предвиђен је и пријем цивилних студената и на друге акредитоване студијске програме Војне академије.

- Покретање усавршавања на Високим студијaма безбедности и одбране, као централног и највишег нивоа усавршавања у систему одбране, мотивисано је потребама Републике Србије за унaпређење безбедности и система одбране. Онo подразумева превентиван, ефикасан и интерресоран приступ пословима безбедности и одбране као одговор на ново политичко и безбедносно окружење, променљиву природу друштвених и безбедносних питaња и све већи број политичко безбедносних изазова – нагласио је министар Шутановац оцењујући да ће те студије омогућити полазницима да пронађу одговоре на питања политике националне безбедности и заштите национaлних вредности и интереса утврђeних стратегијом националне безбедности.

Према његовим речима, наша земља се на тај начин сврстала у ред развијених земаља света које поменута питања решавају уз помоћ високообразовних институција и квалитетних студијских програма.

Полaзницима прве генерације министар Шутановац је поручио да им те студије отварају перспективу у професионалном развоју, као и могућност да остварују активнију и конструктивнију улогу на пословима безбедности и одбране.

- Присуство полазника из Оружних снага Босне и Херцеговине у првој класи студија је наговештај наше визије да ту институцију учинимо регионалном, како у погледу полазника, тако и професора који ће се укључивати у наставни програм – истакао је министар Шутановац.

Говорећи о години која је за нама, министар је нагласио да ће она остати упамћена као година успешне реформе у којој је потпуно професионализована војска, завршена трансформација пензионог фонда и формиран потпуно нов здравствени фонд.

- Она ће, такође, бити упамћена и као година реформе војнообразовног система у којој је формиран и Универзитет одбране и студије које данас отварамо – нагласио је министар изражавајући захвалност свима који су својим радом и залагањем допринели да све то успе и доказали да не зависи све од количине уложеног новца.

Министар је посебну захвалност упутио Норвешкој и Великој Британији које су пружиле подршку формирању Високих студија безбедности и одбране. Њихова искуства, како је истакао, уграђена су у програме студија, а заједнички рад је послужио као оријентир у ком смеру оне треба да се развијају.

Поздрављајући присутне, начелник Високих студија безбедности и одбране пуковник Слободан Јоксимовић истакао је да је од идеје о оснивању до свечаног отварања ВСБО протекло неколико година и да су у разради пројекта учествовале све организацијске целине Министарства одбране и Војске Србије.

- Високе студије безбедности и одбране су јединствена образовна институција у нашој земљи у којој се полазници усавршавају за рад у такозваном интерагенцијском окружењу, за сарадњу министарстава и других институција у остваривању циљева стратегије националне безбедности. У наредна четири и по месеца они ће бити не само полазници, они који усвајају или проширују знања и вештине, који јачају индивидуалне способности, они ће, појединачно и као група, бити активни учесници у сагледавању и преиспитивању свега онога што систем националне безбедности и систем одбране чине и намеравају да чине – рекао је пуковник Јоксимовић.

Он је истакао да ће ВСБО успоставити сарадњу са владиним, академским и привредним институцијама, а предавачи у школи биће домаћи и страни министри, државни секретари и начелници генералштабова, најпознатији професори из земље и иностранства, експерти и јавне личности које се баве пословима безбедности.

У наставку свечаности, начелник Војне академије, бригадни генерал Младен Вуруна, уручио је захвалнице за подршку у организацији студија изасланику одбране Краљевине Норвешке, пуковнику Есбену Осу као и потпуковнику Томасу Шредеру који је примио захвалницу за саветницу у Министарству одбране Норвешке Ингјерд Крокен.

Усавршавање које треба да произведе стратегијске лидере, похађаће 15 полазника - петорица официра Војске Србије, шесторица преставника других министарстава и агенција Владе Србије, двојица представника Народне Скупштине Републике Србије и двојица официра Оружаних снага Босне и Херцеговине.

Основни циљ Високих студија безбедности и одбране биће образовање и припрема полазника из Србије и земаља региона за преузимање високих дужности у систему националне безбедности.

Тежиште ће бити на оспособљавању полазника за мултидисциплинарно анализирање савременог безбедносног окружења, процењивање дугорочних политичко-безбедносних трендова, развој елемената политике националне безбедности и сарадњу са другим системима националне безбедности на регионалном и глобалном нивоу.

На крају свечаног отварања, представник норвешког Министарства одбране уручио је плакету пуковнику Слободану Јоксимовићу, која ће бити прва у витринама Високе школе безбедности и одбране, као знак подршке и сарадње.

ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА

Одговарајући на новинарска питања, министар Шутановац је рекао да је у овом тренутку на рашчишћавању последица од елементарних непогода на подручју општине Сјеница и у општинама на југу Србије, Војска Србије ангажовала 11 машина и 72 војника.
- Сви градоначелници и представници општина који су нам се обратили добили су адекватну помоћ. Очекујемо да и Босилеград упути то званично, а немам сазнање да је то урађено, али ћемо сигурно помоћи и тој општини - истакао је министар Шутановац и подвукао да су сви који су тражили помоћ добили су је у адекватној мери, с обзиром на то да Војска Србије поседује ограничене ресурсе. Он је истакао да је велики број средстава ангажован на подручју Сјенице где је било најгоре, али није заборављен ни југ наше земље.

Министар одбране је истакао да у систему безбедности високих државних функционера и председника Републике учествује више агенција, а «Кобре» су, такорећи, последњи прстен безбедности.

- ВБА и Војна полиција, у сарадњи са МУП-ом Србије и БИА, разрађују план безбедности и генерално анализирају стање безбедности и будите сигурни да то раде професионално – нагласио је министар Шутановац.
photoФОТОГАЛЕРИЈА