Министарство одбране Републике Србије
 
15.01.2012.

Магазин ОДБРАНА у броју 152 од 15. јануара доноси



Најбољи и најперспективнији припадници Министарства одбране и Војске Србије и ове године имаће прилику да се, додатним школовањем и усавршавањем у земљи и иностранству, оспособе за обављање највиших дужности у систему одбране и тако знатно допринесу даљем развоју наше војске.

Тема броја је неутралност у 21. веку. За безбедност Србије најбољи избор је активна сарадња на међународној сцени, посебно у оквиру Програма Партнерство за мир и заједничким активностима на сузбијању претњи тероризма. Сарадња са Европском унијом на безбедносном плану подстицај је њеним тежњама за европским интеграцијама и начин да покаже своју одговорност за мир.

У интервјуу OДБРАНИ бригадни генерал Милосав Симовић, командант Четврте бригаде Копнене војске, истиче да су командовање и рад са људима уметност. – Сви људи су истовремено исти и различити. Сто људи, сто ћуди. Треба их кудити и хвалити. Према свакоме бити исти, али и различит, и из свакога на посебан начин извући најбоље. Млад официр, и не само млад, сваки официр, не сме и не треба да бежи од чизама, трупе и војске – каже генерал.

О визији развоја система одбране у овом броју пише генерал-мајор Божидар Форца. Он наводи да унапређење достигнутог степена развоја система одбране обухвата даљу професионализацију Војске, нови систем образовања, модернизацију и развој наоружања и војне опреме, адекватну инфраструктуру, унапређење међународне војне сарадње и побољшање стандарда припадника Војске и система одбране.

У сваком тренутку, „црвене беретке“ Специјалне бригаде Војске Србије спремне су и оспособљене да се суоче са најзахтевнијим задацима који се пред њих постављају. ОДБРАНА доноси причу о њиховом борбеном арсеналу.

И ове године су Управа за односе с јавношћу и Медија центар „Одбрана” доделили традиционалне новинарске и спортске награде, поводом Дана Центра. Специјалну новинарску награду Министарства одбране за најбољу промотивну телевизијску емисију, Управа за односе с јавношћу доделила је Веселину Грозданићу и Маци Поп Ценић из Радио-телевизије Србије, за реализацију директног преноса промоције нових официра Војске Србије у септембру прошле године. Новинарску награду „Иван Марковић” за 2011. годину жири је доделио новинару Радио-телевизије Србије, Бранку Станковићу за емисију „Квадратура круга“ о Четвртој бригади Копнене војске. Најбољи спортиста Војске Србије у прошлој години је старији водник Дејан Вукојевић, стрелац, из Центра за обуку Копнене војске, а најуспешнија спортска екипа је Скијашка екипа Министарства одбране и Војске Србије.

Изасланик одбране Републике Француске у Београду пуковник Фабрис Дида истиче да је сарадња француског и српског министарства одбране на одличном нивоу. Србија је земља са којом Француска највише сарађује у региону, а додатни импулс дао је споразум који су у априлу прошле године у Паризу потписали министри одбране две земље.

Београд ускоро добија подморницу. Диверзантска подморница класе П-911, депласмана око 100 тона и дужине 20 метара, највероватније ће бити постављена на обали Дунава, код ушћа Саве или на Калемегдану.

СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ у овом броју је АРСЕНАЛ 61.

ОДБРАНУ можете купити на киосцима ШТАМПЕ и ФУТУРЕ ПЛУС и у ВОЈНОЈ КЊИЗИ у Васиној 22 у Београду, по цени од 100 динара.