Министарство одбране Републике Србије
 
14.01.2012.

Го­ди­шње на­гра­де Упра­ве за од­но­се с јав­но­шћу и Ме­ди­ја цен­тра "Од­бра­на"



Управа за односе с јавношћу доделила је по други пут Специјалну новинарску награду Министарства одбране за најбољу промотивну телевизијску емисију, а Медија центар "Одбрана" и ове године доделио је Новинарску награду "Иван Марковић" и прогласио најбољег спортисту и спортску екипу у Војсци Србије у 2011. години.

Специјалну новинарску награду Министарства одбране за најбољу промотивну телевизијску емисију, Управа за односе с јавношћу доделила је Веселину Грозданићу и Маци Поп Ценић из Радио-телевизије Србије, за реализацију директног преноса промоције нових официра Војске Србије, 10. септембра 2011. године, на РТС 1.

Награђени тим РТС-а до сада је реализовао шест директних телевизијских преноса промоције нових официра Војске Србије, које је сваке године гледало више од милион гледалаца. Специјална новинарска награда додељује се емисији која промовише активности Министарства одбране и Војске Србије на оригиналан, креативан и афирмативан начин.

За Новинарску награду "Иван Марковић" пријављени су радови из различитих медија - агенцијских, штампаних и електронских, националних и локалних, са врло различитим профилом, тиражом и уређивачком оријентацијом. Жири је награду доделио новинару Радио-телевизије Србије, Бранку Станковићу за емисију „Квадратура круга“ о Четвртој бригади Копнене војске, која је емитована 22. октобра 2011. на Првом каналу РТС-а.

У образложењу се наводи да „емисија целовито, студиозно и атрактивно представља Четврту бригаду Копнене Војске, која, поред осталих задатака, штити Копнену зону безбедности према Косову и Метохији. Пропозиције конкурса предвиђају награду за афирмативно приказивање Војске Србије. Ова емисија то у потпуности чини, приказујући спремност и оспособљеност Војске да обави сложене задатке, представљајући њене припаднике на војничком послу, али и у свакодневном односу према заједници чији је део".

Жири за доделу новинарске награде "Иван Марковић" радио је у саставу др Сњежана Миливојевић, редовни професор Факултета политичких наука у Београду (председница жирија), Милан Галовић, уредник у листу „Политика“, Вера Потпарић, уредник у Агенција „Фонет“, Ана Милетић, представник Управе за односе с јавношћу и Владимир Ристић, некадашњи новинар листова „Народна армија“ и „Војска“.

Жири за избор најбољег спортисте и спортске екипе Војске Србије констатовао је да су у 2011. години у војном спорту, и у појединачној и у екипној конкуренцији, на домаћим и на међународним такмичењима, постигнути врхунски резултати.

За најбољег спортисту Војске Србије у прошлој години прогласио је старијег водника Дејана Вукојевића, стрелца, из Центра за обуку Копнене војске, а за најуспешнију спортску екипу Скијашку екипу Министарства одбране и Војске Србије. Специјално признање за афирмацију спорта и развој цивилно-војне сарадње доделио је Фудбал-ском клубу „Небески анђели“ из Четврте бригаде Копнене војске из Врања.

Старији водник Дејан Вукојевић освојио је прво место у гађању из пиштоља ЦЗ99 9 милиметара на првенству Војске Србије, прво место у практичном стрељаштву на државном такмичењу и 63. пласман на Светском првенству у практичном стрељаштву међу 1.400 учесника. Члан је државне репрезентације у практичном стрељаштву.

Припадници Скијашке екипе Министарства одбране и Војске Србије су у фебруару 2011. године на 51. светском војном првенству у скијању у Сарајеву, међу 23 екипе, изборили четврто место у алпском скијању, у дисциплини велеслалом.

Фудбалски клуб „Небески анђели“ освојио је током 2011. године Куп Пчињског округа и првенство Пчињске окружне лиге. Спортска надметања и дружења припад-ника Клуба са спортистима Врања и пчињског краја допринела су унапређењу цивил-но-војне сарадње Четврте бригаде са Србима, Албанцима, Ромима и Бугарима који живе на том простору.

Председник жирија за доделу спортских награда био је државни секретар др Зоран Јефтић, шеф Делегације Србије при ЦИСМ, а чланови Предраг Манојловић, представник Олимпијског комитета Србије, пуковник Зоран Шћекић из Кабинета министра одбране, потпоручник Стеван Стојановић, најбољи спортиста Војске Србије у 2010. и мајор Владимир Почуч, заменик главног уредника магазина „Одбрана“.

Награде ће бити уручене на свечаности поводом Дана Медија центра "Одбрана", 23. јануара, у Дому Војске Србије у Београду.