Министарство одбране Републике Србије
 
29.07.2011.

Обележен Дан Санитетске службе Војске Србије



Централна свечаност којом је обележен 30. јул - Дан Санитетске службе Војске Србије одржана је данас у Војној болници у Нишу. Том приликом, у рад је пуштен дигитални мамограф, донација Делегације Европске уније у Републици Србији. Мамограф је пустио у рад државни секретар Министарства одбране др Зоран Весић, а свечаности су присуствовали и начелник Управе за здравство Министарства одбране бригадни генерал доц. др Вељко Тодоровић, начелник ВМА пуковник проф. др Марјан Новаковић, руководиоци војномедицинских центара из Ниша, Новог Сада и Београда, представници војних и цивилних здравствених установа, декани медицинских факултета у Србији, као и ветерани војног санитета.

„Последње три године у Војну болницу Ниш је уложено знатно више него у последње три деценије, а пуштање у рад дигиталног мамографа логички је наставак након недавног пуштања у рад мултислајсног скенера. О значају самог апарата не треба посебно говорити. Он је незаменљив у процесу скрининга када је реч о карциному дојке који је други по учесталости међу карциномима у женској популацији. Набавком овог уређаја достижемо европски стандард, када је реч о броју мамографа који једна земља треба да има, али је неопходно достићи и стандард у свести људи о потреби за раним откривањем карцинома. Надам се да ће правилном едукацијом и то временом доћи“, рекао је на свечаности државни секретар Весић најављујући да се до краја године очекује обнављање операционих сала и интензивних нега у војноздравственим установама.

Весић је, такође, изразио захвалност Делегацији Европске уније у Републици Србији, која је донирала уређај, који ће бити у употреби, како за војне, тако и за цивилне осигуранике.

У наставку свечаности, у нишком Дому Војске, поводом данашњег празника, приређена је изложба „Историја српског војног санитета“ која говори о војом санитету од почетака па до данас.

Том приликом бригадни генерал доц. др Вељко Тодоровић је рекао да је данашњи дан прилика да се сетимо свих оних који су своја знања уградили у темеље српског војног санитета.

Обележавање Дана војне санитетске службе везује се за 30. јул 1839. године када је на основу Устава Кнежевине Србије и Уредбе о устројењу гарнизоне војске, постављен први штабни доктор у Главном војном штабу др Емерих Линденмајер

Војна здравствена служба је данас савремено и функционално организована на примарном (санитетска одељења у јединицама Војске Србије), секундарном (Војна болница Ниш, Центар војномедицинских установа Београд и Војномедицински центар у Новом Саду) и на терцијаном нивоу (ВМА).

Поводом обележавања Дана Санитетске службе Војске Србије, у кругу Војне болнице Ниш положени су венци на споменик подигнут у знак сећања на докторе, пацијенте и војнике страдале у епидемију пегавог тифуса 1914. И 1915. године. Уз војне почасти, венце су положили бригадни генерал Вељко Тодоровић, пуковник проф. др Марјан Новаковић и управник Војне болнице Ниш пуковник др Ратомир Витас.
photoФОТОГАЛЕРИЈА