Министарство одбране Републике Србије
 
23.11.2010.

Војска има највеће поверење грађана Србије



Војска и црква су институције које у Србији уживају највише поверења и таква ситуација стабилна је још од 2008. године, показују резултати Балкан Монитор истраживања које је у јуну ове године, спровела међународна агенција за истраживање јавног мњења, Галуп, у сарадњи са Европским фондом за Балкан.

Према подацима овогодишњег истраживања, Војска Србије заменила је цркву на првом месту која је, као државна институција, уживала највише поверења у претходне три године. Од 2008. године поверење у Војску Србије порасло је са 63 одсто на 73 одсто у 2010. години, наводи се у резултатима овог истраживања.

Претходна истраживања Балкан Монитора показала су да, у већини земаља Балкана, црква и војска уживају поверење већине грађана док друге државне институције још увек имају много тога да ураде како би задобиле веће поверење грађана.

Гледајући демографску структуру испитаника Галупов Балкан Монитор показује да, од укупне популације младих у Србији старости између 15-24 године, чак 77.6 одсто има поверење у војску, што је за 7.8 одсто више у односу на прошлу годину. Висок ниво поверења заступљен је највише у малим местима и селима где 75.4 одсто становништва има велико поверење у систем одбране.

Узимајући у обзир образовну структуру највеће поверење војсци дају особе са основним образовањем, 76.3 одсто, док је тај проценат нешто нижи код испитаника са средњом школом, 73 одсто и особа са вишим и високим образовањем 65.7 одсто.

Упоређујући регионе, поверење у Војску Србије највеће је у Војводини, чак 81.5 одсто, што је у односу на резултате из 2009. године веће за 15.7 одсто. Тренд поверења у Војску остао је на истом нивоу у Централној и Јужној Србији док је у главном граду нижи за 6 одсто у односу на прошлу годину и износи 59.7 одсто.

У поређењу са окружењем

У земљама у окружењу поверење у војску и цркву је на високом нивоу и износи, примера ради, у БиХ нешто испод 60 одсто, док је у Хрватској поверење у војску око 72 одсто.


Док је у већини земаља Балкана забележен пад поверења у војску у односу на прошлу годину, у Црној Гори и Србији поверење у војску је повећано и то за 2.9 одсто у Црној Гори и за 3.7 одсто у Србији. Оно што издваја Србију у односу на земље региона јесте тренд повећања поверења у војску међу мушком популацијом, док је део женске популације показао приближно исти ниво поверења као и прошле године, око 71 одсто .

Галупов Балкан Монитор је истраживање које се на простору Балкана спроводи једном годишње од 2006. године и обухвата по 1000 испитаника из сваке државе.

Извор: www.balkan-monitor.eu од 17. новембра 2010. године
http://www.balkan-monitor.eu/files/BalkanMonitor-2010_Summary_of_Findings.pdf , страна 31