Министарство одбране Републике Србије
 
04.09.2021.

Министар Стефановић присуствовао финалу „Тенковског биатлона“



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас финалу “Тенковског биатлона” у Алабину крај Москве, где је разговарао са екипом Војске Србије која је учествовала у овом такмичењу. Стефановић је похвалио спремност, обученост, пожртвованост и патриотизам припадника наше војске, будући да су, у веома јакој конкуренцији, изборили полуфинале, показавши да су спремни да парирају екипама из најјачих војски света.

Министар одбране, који борави у Москви на позив министра одбране Руске Федерације генерала армије Сергеја Шојгуа,  истакао је да смо поносни на наше тенкисте, јер су се сјајно борили.

- Наши тенкисти постигли су заиста добар резултат и драго ми је што смо могли да видимо код њих од првог тренутка велику пожртвованост. Чак и у временским условима који су били веома тешки, по блату и киши, направили су добар резултат и борили се за своју земљу“, рекао је министар Стефановић.

Он је изразио задовољство што је наша земља, осим што је ове године била домаћин дисциплине "Чувар реда" у Краљеву у којој је однела и победу, постигла и укупно добар резултат на Међународним војним играма.

- То показује способност наше војске, њену ефикасност и добру обученост.  Наравно, очекујемо још бољи пласман следеће године. Драго ми је да видим такву мотивацију и оптимизам, али и обученост наших војника. Честитам још једном свим људима из наше војске и који су учествовали у припремама,  као и нашим тенкистима, припадницима који су учествовали у „Војном релију“ и "Чувару реда", свима који су достојно представљали нашу земљу“, истакао је министар поручујући да је Србија поносна на све њих.

Такође, овом приликом министар Стефановић разговарао је са начелником Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације генералом армије Валеријем Герасимовим о наставку сарадње наших двеју земаља у области одбране.

Током сусрета двојице званичника било је речи о завршетку пројеката који су у току и даљем развоју сарадње, док је министар истакао  и заједнички допринос две армије у борби против ковида. Стефановић и Герасимов високо су оценили овогодишњу организацију Међународних војних игара, чија је дисциплина "Чувар реда" први пут одржана у Србији.

Министар Стефановић данас ће присуствовати свечаном затварању Међународних војних игара на којима су екипе Војске Србије постигле запажене резултате.

Да подсетимо, овогодишња највећа војна смотра на свету одржана је од 23. августа до 4. септембра на територији Русије и 10 земаља суорганизатора, међу којима је први пут и Србија. На престижном такмичењу у 34 дисциплине учествовале су екипе из 42 земље.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.09.2021
mp4 (118,13 MB)
Изјава министра Стефановића
04.09.2021
mp4 (175,36 MB)
Присуство финалу "Тенковског биатлона"