Министарство одбране Републике Србије
 
03.09.2021.

Тријумф екипе Војске Србије на такмичењу „Чувар реда“



Међународно такмичење јединица војне полиције завршено је данас победом екипе Војске Србије у укупном пласману са 2.248 бодова, испред тима Оружаних снага Руске Федерације који је освојио 2.103 бода и Оружаних снага Републике Казахстан са 1.783 поена.

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић честитао је екипи  Војске Србије освојену златну медаљу.
 
"Србија је победник “Чувара реда”! Снага, челична дисциплина, срце јунака!
 
Честитам, шампиони!!!", написао је министар Стефановић, који се тренутно налази у Москви где ће присуствовати финалу Међународних војних игара, на свом Фејсбук профилу.
 
Пехар и златне медаље српском тиму уручио је заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић.

– Надметали сте се у вештини, снази и издржљивости духа и тела. Ставили сте на пробу ваше индивидуалне и колективне квалитете. Учили сте једни од других и што је још важније – учили сте једни о другима. Сигуран сам да ће такмичење које смо са успехом окончали допринети развоју односа између наших држава, продубити разумевање и оснажити поверење међу нашим армијама – рекао је генерал Цветковић у свом обраћању.
 
Победницима такмичења по фазама признања и награде уручио је начелник Управе војне полиције Генераштаба Војске Србије пуковник Јовица Матић.

– Сви такмичари, без изузетка, показали су врхунску обученост, професионализам и оданост застави за коју се боре. Видели смо врхунске војнике и врхунске спортисте, а надасве квалитетне људе – поручио је пуковник Матић.

Трећепласираној екипи Казахстана медаље и поклоне уручио је начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Петар Латковић, док је тиму Руске Федерације одличја уручио вршилац дужности помоћника министра за политику одбране Предраг Бандић.

„Трка хероја“, као завршна фаза такмичења „Чувар реда“ Међународних војних игара, означила је данас на полигону “Берановац” крај надметања јединица војне полиције из Кипра, Катара, Казахстана, Ирана, Русије и Србије и победу екипе војне полиције наше земље.
 
Иако је у четвртој фази такмичења тријумфовала екипа Оружаних снага Руске Федерације, екипа Војске Србије задржала је убедљиву позицију на првом месту, коју је осигурала победама у претходне три фазе такмичења.

Друго место у „Трци хероја“ освојила је екипа Казахстана, а треће екипа Ирана што је и одлучило освајача бронзане медаље.
 
Екипу Војске Србије чинили су потпуковник Борко Луковић, мајор Радован Маринковић, капетан Милан Ковачевић, поручник Данило Нешић, старији водник Никола Бурсаћ, водник Петар Вукашиновић, млађи водник Никола Крстић и Душан Јаковљевић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.09.2021
mp4 (106,62 MB)
Такмичење
03.09.2021
mp4 (200,41 MB)
Затварање