Министарство одбране Републике Србије
 
27.08.2021.

Најављено одржавање 10. сајма наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР 2021“



Јубиларни 10. Међународни сајам наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР 2021“ биће приказан од 11. до 14. октобра ове године, најављено је на данашњој конференцији за медије одржаној на Београдском сајму.

О сајму „ПАРТНЕР“, који је у протеклих 17 година постојања израстао у највећи и најзначајнији сајам наоружања и војне опреме у Југоисточној Европи, као и учесницима и новитетима који ће бити приказани, на конференцији су говорили помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, помоћник директора Јавног предузећа „Југоимпорт-СДПР“ за комерцијалне послове Александар Лијаковић и саветница в.д. директора Београдског сајма Мирјана Лукић.
 
- Поносни смо на чињеницу да је сваки наредни сајам који смо заједнички организовали, према свим показатељима био бољи и успешнији од претходног. То очекујемо и овог пута – истакао је Милорадовић, нагласивши да Министарство одбране посматра сајам „ПАРТНЕР“ као значајну прилику и један важан механизам за презентовање домаћој и светској јавности достигнућа Републике Србије у области истраживања, развоја и производње наоружања и војне опреме и одбрамбене технологије.
 
Помоћник министра одбране подсећа да су капацитети у области истраживања и развоја наоружања и војне опреме истовремено значајан ослонац за одржавање и унапређење одбрамбене моћи Републике Србије, али и потенцијал за извоз и економски раст.
 
Поред компанија које припадају групацији Одбрамбене индустрије Србије, на предстојећој сајамској манифестацији представиће се и други произвођачи наоружања и војне опреме из наше земље, правни субјекти регистровани за промет наоружања и војне опреме, научне, образовне и истраживачке институције, као и институтције Министарства одбране у области ремонта, одржавања наоружања и војне опреме и опитовања.
 
- На сајму ће бити представљено више од 70 крупних средстава наоружања и војне опреме из развоја Војнотехничког института, које ради самостало или заједно са Одбрамбеном индустријом Србије и то: артиљеријско-ракетни системи, системи ПВО, модернизована борбена возила, нова оклопна возила, ваздухоплови, беспосадне ваздухопловне и копнене платформе, противоклопни системи, телекомуникациони системи за управљање ватром, теренска возила, као и различите врсте вођених и невођених ракета. И „Југоимпорт-СДПР“ изложиће око 40 система из сопственог развојног програма, а предузећа из групације Одбрамбене индустрије Србије, осим наоружања која развијају са ВТИ, приказаће и своје развојне пројекте. У складу са међународним карактером манифестације, у склопу растуће међународне војнотехничке и војно-економске сарадње са партнерским земљама, укључујући ту Руску Федерацију, Француску, САД, НР Кину, бројне западне развијене земље и пријатељске земље са Блиског и Средњег Истока и Африке, очекујемо да се на сајму ове године појави значајан број иностраних, реномираних произвођача наоружања и војне опреме – најавио је Милорадовић.

Помоћник директора ЈП „Југоимпорт-СДПР“ за комерцијалне послове Александар Лијаковић истиче да ће се та компанија, као суорганизатор предстојећег сајма, представити у оквиру три пословне мисије које има, као носилац развоја и производње сложених борбених система и муниције, као интегратор српске одбрамбене индустрије на светском тржишту и као компанија која се бави опремањем Војске Србије и Министарства унутрашњих послова средствима из домаће производње и из увоза.
 
Према његовим речима, на сајму „ПАРТНЕР“ биће приказани производи из развоја и производње зависних Југоимпортових предузећа као што су „Борбени сложени системи" из Велике Плане, са погоном и у Куршумлији, фабрика „Белом" у Узићима која производи малу муницију, панчевачка „Утва", као и „Ковачки центар" и нова „Капислана" у Ваљеву. Лијаковић истиче и да се у саставу групације зависних предузећа "Југоимпорт-СДПР", осим предузећа које су технолошки чланови групације, налази и Српска банка, као финансијски и стратешки партнер те компаније.
 
Према његовим речима, сајам је прилика и за представљање групације Југоимпортових коопераната.
 
- Реч је о низу малих и средњих предузећа без којих не бисмо могли да радимо. Они раде компоненте и подсистеме за наше сложене борбене системе, укључујући и неке сложеније, као што је аутоматски пуњач за „Нору" – нагласио је Лијаковић додајући да та предузећа на сајму доприносе приказу укупне ефикасности и моћи наше одбрамбене индустрије.
 
Саветница в.д. директора Београдског сајма Мирјана Лукић истакла је да је сајам „ПАРТНЕР" резултат добре сарадње Министарства одбране и предузећа „Југоимпорт-СДПР" и да се Београдски сајам труди да, као тећи партнер, буде на висини задатка.

- Подсетила бих да је први сајам имао 23 излагача. Радом свих вас овде присутних, свих институција, постао је респектабилна манифестација и најјачи сајам у региону Југоисточне Европе. Не ради се само о обиму, ради се о квалитету и интересовању светски значајних излагача за учешће на сајму „ПАРТНЕР". Ове године у прилици смо да дочекамо најпознатија имена о којима смо раније могли само да чујемо. То је резултат рада Министарства одбране и Југоимпорта, а ми ћемо се трудити да не изневеримо партнере у овом послу – нагласила је Мирјана Лукић.
 
На данашњој конференцији, најављено је и да ће се 10. сајам наоружања и војне опреме "ПАРТНЕР" одржати у халама 1 и 4 и на отвореном простору Београдског сајма, на површини од око 26.000 квадратних метара изложбеног простора. Током трајања сајма биће организовани стручни форуми и панел дискусије на којима ће војни експерти из земље и иностранства имати прилику да покажу достигнућа и идеје и размене искуства у области одбрамбене технологије, а уколико услови дозволе, биће одржана и демонстрација наоружања и војне опреме са бојевим гађањем на полигону Војске Србије у Никинцима.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.08.2021
mp4 (127,25 MB)
Конференција за медије
27.08.2021
mp4 (559,79 MB)
Обраћање Ненада Милорадовића
27.08.2021
mp4 (522,66 MB)
Обраћање Александра Лијаковића
27.08.2021
mp4 (334,24 MB)
Обраћање Мирјане Лукић