Министарство одбране Републике Србије
 
04.08.2021.

Председник Вучић: Неће више бити "Олује", то је завет који смо дали



Дан сећања на страдале и протеране Србе у оружаној акцији „Олуја“ коју су 1995. године извеле оружане формације Хрватске, обележен је вечерас у земунском насељу Бусије, које су подигли прогнани из колоне у којој су пре 26 година дошли у Србију.

Манифестацији су поред председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и председнице Владе Ане Брнабић, присуствовали и потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Пошту жртвама „Олује“ одали су и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић као и петоро преживелих логораша из Јасеновца. Опело страдалима у „Олуји“ служио је Његова светост патријарх српски господин Порфирије са архијерејима.

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да обележавајући Дан сећања на страдале и прогнане Србе у “Олуји”, подсећамо себе на оно што се догодило у августу 1995. године, на ужасан погром, протеривање више од 250.000 Срба, егзодус и етничко чишћење, али коначно подсећамо себе и на то ко смо, шта смо, одакле смо и куда идемо.

“Говоримо о нашем идентитету у који су уграђене колоне на тракторима, збеговима, убиства на Петровачкој цести, и нечија јасна намера да Срба у Хрватској више нема”, рекао је Вучић.

У наш идентитет, додао је, уграђен је вечно и Јасеновац, Јадовно, Пребиловце, свака јама, маљ, кама, које су последица исте политике - истребљења Срба, 50 година раније.

“Научили смо захваљујући историји, да се она можда не понавља, али да се римује. Данас обележавамо једно од њених римовања, оно у којој се после 50 година реч маљ римовала са речју метак, кама са речи бомба, истребљење са речју протеривање”, рекао је председник Србије.

Обележавамо, рекао је, римовање речи усташког министра правде из 1941. године који је рекао да ће Срби или милом да се уклоне из њихове домовине, или ће их силом протерати, са Туђмановим речима из 1995. године да Србе треба тако снажно ударити да практично нестану.

И Срби су из Хрватске, истакао је, бар из хрватског угла готово и практично нестали, исељени, прогнани, отерани.

“Хрватска сада слави дан победе и домовинске захвалности. Победе над ким? Над добрим и скромним, људима, грађанима Книна, Вргин моста, Двора, Костајнице, над честитим домаћинима, земљорадницима у селима Лике, Далмације, Баније, Кордуна…”, указао је председник Вучић.

Свакако, каже, није ни она на коју је мислио Никола Тесла коме су усташе убиле 91 члана породице, од чега 14 у Јасеновцу, а његов споменик у Госпићу разнеле експлозивом 1992. године.

“За нас то нису само страшне бројке страдалих. Никада нећемо заборавити непрегледне колоне трактора које возе дечаци једва избегли метку, бомби или ками. Иконе нашег сећања и вечни темељи идентитета су мајке које привијају своје бебе у страху да прогонитељи од некуд не искрсну и заврше свој давно планирани крвави посао”, рекао је Вучић.

Живе су, додао је, слике из тих избегличких колона.

А, на све то, указао је Вучић, свет и међународна правда рекли су своје.

Подсетио је да је Хашки трибунал 2011. године прогласио генерале Анту Готовину и Младена Маркача кривим за учествовање у удруженом злочиначком подухвату који је предводио Туђман, Готовину осудио на 24, а Маркача на 18 година затвора.

“Ипак, само годину дана касније, Жалбено веће Трибунала ослободило их је свих оптужби. Толико о међународној правди, о праву, о правди за нас Србе”, поручио је Вучић.

Он је у Бусијама захвалио свима који су вечерас дошли на централну манифестацију што заједно показују колико волимо свој народ и да нећемо да заборавимо на све кроз шта су Крајишници морали да прођу.

Председник Вучић поручио је да не треба очекивати признање света за наше жртве, а онима који у региону покушавају да прекрајају историју да ћемо чувати своју земљу и народ, да неће више бити „Олује“ и „Бљеска“ и да је то завет који смо дали и који чувамо.

„Никада нећемо добити признање света за наше жртве, нико неће заплакати за српском децом. Ни за српским дечаком у колони која је убијана на Петровачкој цести. Никада неће рећи да је над вама у Јасеновцу почињен злочин“, нагласио је он обраћајући се присутнима, посебно апстрофирајући и преживеле Јасеновца.

Казао је да не треба то узалуд очекивати од било кога.

„Никада неће рећи да су Срби страдали. Постоји једна истина за њих, а то је Срби штрче, да су непослушни, непоколебиви и непокорни, и да им нису такви потребни. Ти који штрче не смеју да остану. Никада не рачунајте да ћемо добити извињење или да се неко покаје за злочине над Србима“, истакао је Вучић.

Рекао је да делом то и разуме имајући у виду и како смо се сами односили према жртвама, неретко се извињавали што су други чинили злочине над нама.

„Поносан сам што је Србија стасала, што има нову генерацију која хоће поносно да држи своју српску главу, да говори о злочину над својим народом, укаже на злочин других, али и да се не извињава за злочине над нама“, додао је он.

Вучић је истакао да, док је год председник Србије, неће да се извињава онима који су убијали десетине и стотине хиљада Срба.

„Хоћу да разговарам са њима о миру, али нећу да газим по убијеним Србима, по Крајишницима који су криви само што су Срби. Нећу да дозволим било коме у Србији да гази оне који су штитили српско име и презиме“, казао је он.

Вучић је указао да никада као данас није се прекрајала историја.

„Они који су изазвали Други светски рат, који су убијали стотине хиљада људи у региону нам држе придике како смо агресори и геноцидни. Одлазе у нацистичке постојбине шаљући поруке слободе. Мислите ли да можете да нас уплашите, а при свему томе од нас не чујете ниједну ружну реч, ниједну претњу. Ништа лоше не желимо никоме, једино што вам кажемо је чуваћемо своју земљу и свој народ, неће више бити „Олује“ и „Бљеска“ и то је завет који смо дали и који чувамо“, рекао је он.

Вучић је изразио задовољство што је из године у годину све више Срба који долазе на ово сећање на жртве, све више поносних на своју земљу и српски род.

„Србија је после свега устала и наставиће да пружа руку партнерства и сарадње и Хрватској и свима другима“, поручио је председник.

"Пружаћемо руку партнерства и данашњој Хрватској и свима другима схватајући да овај простор има недељиву судбину. Још дуго ће прошлост свако тумачити на свој начин, али живот не може да се заустави", нагласио је председник Србије.

Истакао је да је Србија поносана и да ће бити поносна на своју историју, али и на пројекте који осигуравају успешну будућуност и омогћавају да буде поуздани заштитник српског народа - да се никада и нигде не понове погроми и егзодуси, Олује, Бљескови, 17. март...

"Снажна Србија је после много деценија постала господар своје судбине", поручио је Вучић.

Подсетио је на оно што се десило Љубану Једнаку, Србину из Глине крајем јула и почетком августа 1941. године, када је био готово један од 2.000 Срба побијених у Глини.

"Био је објекат ђаволског церемонијала у којем су усташе људе најпре клале па терале да певају, лежао у крви где су бацали заклане, да би онда све њих убацили у камионе па у јаму. Једини је преживели тог масакра у глинској цркви. После рата је наставио да живи у Глини, све до августа 1995. када му је комшија рекао - бежи Љубане теби ће кожу да огуле, јер је преживео. Тако је постао део колоне", испричао је Вучић.

Каже да је Једнак после две године умро у Србији, која је то прећутала и да га је и данас срамота тога што се Србија стидела таквих људи.

Стидела се својих крајишких избеглица и затварала путеве да их други не би видели, као да има потребе да се стидимо суза наших људи, деце и старих, рекао је председник Вучић.

"Онда смо прећутали себи и свету да кажемо да је умро Љубан Једнак, два погрома је преживео, и после свега није знао за мржњу. Нисмо знали да га сахранимо уз све почасти, али и то би било мало. Наш идентитет је тада сахрањен заједно са њим нашим бесрамним заборавом, никада више не сме да се то понови", рекао је Вучић.

Поручио је да никава више не смемо да покривамо очи и уши пред злочинима, који су били суноврат сваке људскости, јер тада, како је рекао, није остала само Хрватска без Срба већ и сваки нормалан човек без великог дела своје душе.

Председник је нагласио да је злочин и према нама самима прећутати такве злочине - злочин према сваком живом Србину и његовој будућности.

Каже да у забораву људи живе погнутих глава плашећи се себе и других и да у забораву нема опроштаја.

Зато морамо да се боримо за мир и да чувамо ове колевке са децом којих сам много видео у Бусијама, рекао је он.

"Ова Србија јасно је рекла и има довољно снаге и мудрости да јасно и недвосмислено потврди да неће више бити Олуја. Србија која је после свега устала, а не би устала да нема крајишко срце. Остаће Србија која памти, да испуни свој дуг према Љубану, према свом памћењу и идентитету. Не постоји народ који на то нема право да свима покаже своје најлешпе лице, лице Љубана Једнака које је без трунке мржње".

Вучић је додао да смо захваљујући Једнаку избрисали заборав и да то више нико не може да избрише, као и да данашња Србија мора да почива на идентитету и култури памаћења.

Због тога су подигнути споменици и Стефану Немањи, Деспоту Стефану, Краљу Петру Првом, Гаврилу Пинципу, јунацима са Кошара и другима, додао је Вучић.

Обраћајући се Крајшницима рекао је да су њихова деца збринута у Србији и да је брига о њима наш српски завет.

"Србија је мајка а не маћеха, Србија памти, живела Србија", поручио је Вучић.

Његова светост патријарх српски господин Порфирије поручио је вечерас у Бусијама, на обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у војној акцији "Олуја", да треба да се помолимо за све невино пострадале у страшним августовским данима 1995. године, али и за све пострадале пре тога у Хрватској, као и да не смемо заборавити, али да као хришћани морамо опростити.

"Нису нам потребни самозвани миротворци као посредници, јер су они често вођени нама непознатим интересима. Под плаштом миротворства они нам неретко намећу формуле наших неспоразума са другима, као језичке и заувек дефинишуће логоре. На тај начин не само да помажу већ стварају непромостиве јазове и чине их још дубљим" рекао је Порфирије.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик позвао је вечерас у Бусијама, све Србе ма где живели да се окупе око, како је навео, успешне политике председника Александра Вучића да се не би окупљали у колонама у којима би српски народ отишао у сећање.

"Зато је важно да Србија и српски народ разумеју да наша будућност зависи од снаге наших преговарача и да нема никаквог разлога за умањивање те снаге у тренутку када се решавају питања наше слободе и будућности", рекао је Додик на обележавању Дана сећања на жртве војно полицијске акције Олуја, највећег егзодуса након Другог светског рата.

Додик је рекао да Срби треба да се окупе око идеје "српског света" и њених вредности, а не да, како је рекао одустајемо од тога само зато што неко сматра да је тако нешто декадентно.

"Српски свет је вредност осмишљена да окупља Србе око вере, крсне славе, језика и писма, а наша највећа вредност је то што су Срби добар народ", казао је Додик.

ТАНЈУГ
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.08.2021
mp4 (185,7 MB)
Дан сећања на страдале и протеране Србе у оружаној акцији „Олуја“
05.08.2021
Обраћање председника Вучића
05.08.2021
mp4 (544,1 MB)
Обраћање српског члана Председништва БиХ Милорада Додика
05.08.2021
Обраћање Његове светости патријарха српског господина Порфирија