Министарство одбране Републике Србије
 
02.08.2021.

Ново рухо Војног музеја и Музеја ваздухопловства



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић посетио је данас Народни музеј у Београду, где је са директорком Бојаном Борић Брешковић разговарао о плановима за Војни музеј и Музеј ваздухопловства.

- Министарство одбране жели да инвестира у Војни музеј на Калемегдану и Музеј ваздухопловства како би добили једно ново рухо. Желимо да наши људи из Министарства заједно са стручњацима Народног музеја, али и другим експертима наше земље, размотре шта је то што можемо да урадимо за ове две војне установе – рекао је министар Стефановић.

Он је изразио жаљење што у неким временима наша земља није имала довољно средстава за ту намену.

- Данас, захваљујући бољој економској позицији Србије, можемо да разматрамо и ову могућност. Желимо да грађани наше земље у што већем броју виде огромно уметничко благо које се налази у оба музеја и данас сам замолио директорку Борић Брешковић да се Народни музеј укључи и помогне нам. Да својим великим знањем и стручношћу, које имају и она и њени сарадници, али и искуством, с обзиром да су прошли велики процес реновирања Народног музеја, помогну да један сличан поступак изведемо и за Војни музеј – рекао је министар Стефановић.

Како је рекао, договорено је да заједничка радна група за почетак изради један велики и озбиљан пројекат модернизације и унапређења Војног музеја.

- Очекујем да наши стручњаци заједно брзо заврше посао и да можемо да Влади Србије представимо пројекат којим ћемо у будућности ревитализовати и на потпуно нови начин представити Војни музеј посетиоцима - закључио је министар Стефановић.

Директорка Борић Брешковић изразила је задовољство што је Народни музеј препознат као институција која је учинила огроман напор да унапреди нашу културу.

- Познато је да сам Народни музеј читав низ година није био у прилици да изложи ово благо које можемо данас да погледамо, да смо прошли, уистину, један тежак пут изградње и обнове овог изузетног здања основаног 1844. године. Врло ми је мило што ћемо имати прилике да сарађујемо са изузетним музејима, Војним музејем и Музејем ваздухопловства, и да наша искуства можемо да пренесемо и да заједничким радом, тимским радом пре свега унапредимо још више нашу културу - нагласила је директорка Народног музеја.

Како је додала, Војни музеј је дуговечан музеј и на исти начин симболизује и самосталну Србију, јер га је основао Милан Обреновић.

- То је још један доказ више нашег пута, најбољег пута да заједничким снагама на најбољи могући начин остваримо циљеве, да остваримо да наша култура буде доступна свима - поручила је директорка Борић Брешковић.

Током данашње посете Народном музеју, министар Стефановић је обишао и изложбу "Под златним и плавим небом", а реч је о иконама грчких мајстора од 15. до 19. века.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
02.08.2021
mp4 (116,8 MB)
Посета Народном музеју
02.08.2021
mp4 (192,57 MB)
Изјава министра Стефановића
02.08.2021
mp4 (108,38 MB)
Изјава директорке Народног музеја