Министарство одбране Републике Србије
 
29.07.2021.

Обележено 182 године војне санитетске службе, посао за 66 новозапослених



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас свечаности поводом 182 године од оснивања војне санитетске службе на Војномедицинској академији. Војно здравство данас је ојачано и за 66 новозапослених, којима је министар Стефановић уручио решења о пријему у стални радни однос.

Честитајући им празник, он се захвалио свим припадницима војног здравства на њиховом пожртвованом раду у претходној години.  

- Мало је рећи хвала за све што сте ви урадили. Систем војног здравства избрисао је границе шта је могуће, а шта је немогуће. За војно здравство више нема ништа што је немогуће, дакле све може да се уради. Успели сте да одговорите на све изазове и на оне који су били традиционални и на потпуно нови који је захватио цео свет, ковид-19 – оценио је министар Стефановић.

Он је истакао да су сви људи у систему војног здравства, без обзира на којој позицији, својим ефикасним и пожртвованим радом показали да су истински хероји.

- Када кажем хероји, то заиста мислим. Само они који нису видели како то изгледа борити се и у ковид болници, али и са болестима које су нековид и пружити помоћ огромном броју људи, могли би вас оценити са мање – рекао је минстар Стефановић.

Реч је, како је додао, о заиста огромном одрицању, огроманом ризику и великој борби за живот људи и, како је навео, баш зато су људи који раде у нашем систему војног здравства изузетно цењени.

Говорећи о Војномедицинској академији, министар одбране навео је да је данас на њеним припадницима можда и већи терет, него што је био раније, и подсетио да је ВМА и даље дежурна 24 сата свих седам дана у недељи.

- И веома је сложено када сте установа терцијарне медицинске заштите пружити помоћ свакоме ко дође, а ови људи то управо раде – истакао је Стефановић.

Министар Стефановић истакао је, такође, да је изузетно поносан и због нових запослених који су данас у строју и који су постали део система војног здравства, међу којима су лекари, медицински техничари, хемијски, радиолошки и лабораторијски техничари, физиотерапеути и немедеицинско особље.

Он је подсетио да је у последњих девет месеци у систем војног здравства примљено више од 360 људи.

- Држава искрено цени рад свих припадника војног здравства. Желим да вам кажем велико хвала, јер нисте гледали на новац као кључни мотив. Хоћу да вам се захвалим што сте остали уз своју државу, остали да се борите за здравље људи и нисте размишљали увек само о себи. Зато заслужујете заиста свако признање – рекао је министар Стефановић, поручујући да ће држава снажно наставити да ради на побољшању животног стандарда припадника војног здравства.

Како је рекао, бориће се за њих, као што су се припадници војног здравства борили за здравље сваког човека ове земље.

- Борићемо се да имате боље плате, борићемо се да имате више опреме и технике, да имате боље услове рада, а ви само наставите да радите као и до сада. Борите се за животе, борите се за здравље људи, борите се за сваког човека у овој земљи који код вас долази са жељом да буде здрав, који у вама види велику наду и који очекује да ће војно здравство увек бити само на највишем нивоу, какви ви заиста и јесте – закључио је министар Стефановић.

Заступник начелника Управе за војно здравство пуковник Радивоје Анђелковић подсетио је да је за Дан санитетске службе одређен 30. јул 1839. године, када је за штабног доктора у Главном војном штабу постављен доктор Емерих Линденмајер.

- Та служба, током целог постојања руководила се најхуманијом од свих заповести - помози ближњем свом. Од тог времена до данас, у српској војсци постоји и функционише санитетска служба и то као активна подршка и обезбеђење у најтежим ситуацијама, у осам великих ратова које је од тада водио српски народ и српска војска – нагласио је пуковник Анђелковић.

- На основу објективних процена може се закључити да санитетска служба представља драгоцен ресурс Министарства одбране и Војске Србије на унутрашњем и међународном плану. Актуелна ситуација и резултати постигнути у борби са ковидом-19 још једном су показали снагу и значај војне санитетске службе за нашу државу и народ. Ова борба још није готова и пред нама су нови изазови везани за спровођење вакцинације становништва, као једине мере која сигурно чува животе људи, а ако затреба и поновно хватање у коштац са масовним лечењем оболелих од ковида-19 – закључио је пуковник Анђелковић.

Решење о пријему у стални радни однос данас је добио и медицински техничар Марјан Салијевић који истиче да је захвалан Министарству одбране и ВМА на шанси коју су му пружили да после три године рада по уговору, буде примљен за стално.

- Пресрећан сам зато што сам добио решење за стално у овако озбиљној здравственој установи. Последње три године радим овде као медицински техничар, као војник по уговору. Ово је велика шанса коју су ми Министарство одбране и ВМА пружили. Прве две године стажа радио сам на општој хирургији у ВМА, а последњих годину и по дана радим у ковид центру ВМЦ „Карабурма“, где сам стекао велико искуство и доста колега са којима сам постао пријатељ – рекао је Салијевић.

Решење је данас уручено и дипломираној правници Миљана Стаматовић, која истиче да је за њу важно што ће се запослити у војномедицинској установи, будући да потиче из војничке породице.

- Радићу у правној служби. То ће бити мој први посао, тако да сам посебно узбуђена и због тога. Ово ми јако значи зато  што имам мало дете и што сад коначно можемо да планирамо будућност. Више нема неизвесности, тако да је ово важан дан и за мене и за моју породицу – поручила је Стаматовић.

Свечаности су присуствовали чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, као и припадници Управе за војно здравство и ВМА.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.07.2021
mp4 (110,55 MB)
Свечаност
29.07.2021
mp4 (412,4 MB)
Обраћање министра Стефановића
29.07.2021
mp4 (249,76 MB)
Обраћање пуковника Радивоја Анђелковића
29.07.2021
mp4 (43,67 MB)
Изјава Миљане Стаматовић
29.07.2021
mp4 (43,69 MB)
Изјава Марјана Салијевића