Министарство одбране Републике Србије
 
28.07.2021.

Конкурс за студентске стипендије. Пријави се!



Министарство одбране Републике Србије расписало је конкурс за доделу студентских стипендија за школску 2021/2022. годину. Могућност да обезбеде финансијску подршку током школовања и сигурно радно место у систему одбране добиће 21 студент треће и четврте године основних студија, 19 студената прве или друге године мастер академских студија и двоје студената пете године интегрисаних академских студија.

Стипендије за студенте интегрисаних академских студија односе се на област фармације, док се стипендије за основне академске студије нуде за области електронике и рачунарства, електротехнике, машинства, рачунарског инжењерства, грађевинарства, математике, те заштите на раду или заштите животне средине. За стипендије намењене мастер академским студијама моћи ће да се пријаве студенти машинства и хемијског инжењерства.
 
Право на студентску стипендију имају студенти високошколских установа чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе, који су уписани први пут у текућој школској години на студије првог или другог степена и чије се школовање финансира из буџета Републике Србије. Неопходно је да кандидати буду држављани Републике Србије, а да током студија нису губили ниједну годину, те да су све испите из претходних година школовања положили и то са најмањом просечном оценом 7,50.
 
Кандидати који задовољавају критеријуме психолошке и здравствене процене као и безбедносне услове рангираће се на основу успеха оствареног у претходном школовању и ефикасности студирања.

Они који стекну  статус војног стипендисте добијаће током треће године основних студија 35.000 динара месечно, а током четврте 40.000 динара. За студенте интегрисаних академских студија и мастер академских студија месечна стипендија износиће 50.000 динара.
 
После завршеног школовања, лица која су се квалификовала за стипендије Министартва одбране добиће запослење у својству официра или војног службеника у Београду, Новом Саду, Нишу, Прокупљу, Панчеву, Крагујевцу или Лађевцима код Краљева, што је за сваку стипандију унапред назначено.
 
Детаљне информације о условима конкурса и начину пријављивања могу се пронаћи на следећем линку: http://www.mod.gov.rs/cir/17673/konkurs-za-dodelu-studentskih-stipendija-za-skolsku-2021-2022-godinu-17673
 
Рок за пријављивање на конкурс и подношење потребних докумената је до 29. октобра 2021. године.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА