Министарство одбране Републике Србије
 
21.07.2021.

Министар Стефановић: Само јака Војска гарантује мир и безбедност Србије



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић поручио је данас да само јака Војска гарантује мир и безбедност наше земље, гостујући у емисији „Јутро“ на ТВ Прва. Како је истакао, наоружање за Војску Србије не купује се како би се неко други угрозио, већ да би Србија била сигурна.
 
- Када год је Војска била јака нисмо имали ратове, нити нам је ко претио, нити угрожавао безбедност грађана Србије. Ми не купујемо ново наоружање да би угрозили некога, нити имамо неке аспирације према некоме од комшија, нити желимо да некога нападнемо. У нашој историји имамо довољно искустава која говоре да наша Војска мора да буде јака, јер са јаком Војском имамо и јаку Србију  – нагласио је министар Стефановић.
 
Он је додао да се опремање Војске Србије наставља, подсећајући да су широм света у државама издвајања у буџету за опремање војске повећана, чак и у време ковида, јер се у случају неког сукоба суштински можете ослонити само на своје снаге.
 
- Војска Србије је чврст бедем одбране своје земље и ми хоћемо да имамо јаку војску, која нема такмаца у региону, јер је само тако Србија потпуно сигурна, а њени грађани безбедни и нико не помишља да нас нападне – рекао је Стефановић.
 
Разматра се још једно повећање плата
 
Одговарајући на спекулације да Војску Србије напушта огроман број људи, министар је подсетио да је у периоду од 2003. до 2012. године готово 20.000 људи отишло из система и да је најтежи део посла било зауставити тај пад.
 
- За претходних пет година из Војске је отишло између 8.000 и 9.000 људи, али је и примљено између 7.000 и 8.000 људи. И даље имамо минус, али је значајно мањи него што је био раније – рекао је министар Стефановић.
 
Како је додао то није било лако, али је у последњих неколико месеци постигнут већи прилив од одлива људства.
 
- Имамо наравно и даље људе који одлазе и пензионишу се, да људи не мисле да сви они који оду из војске одлазе зато што нечим нису задовољни. Али са друге стране данас имамо и све бољу привреду у земљи – нагласио је министар Стефановић, објашњавајући да се у борби за кадар суочавамо и са конкурентним платама у привредном сектору, те да није реално да у Војсци просечна плата буде 1.400 евра колико је почетна у појединим приватним компанијама.
 
Он је подсетио и да су данас плате војника свакако све боље и да ће наставити да се труди да оне и у наредном периоду буду повећане.
 
- Кад погледате плате, када поредимо децембар 2008. године када смо имали плату за војника 274 евра просечно и данас када војници имају готово 500 евра просечну плату, имамо значајан скок  – истакао је Стефановић.
 
У последњих неколико месеци плата војницима повећана је за готово 17 процената, подсетио је министар, и навео да је са председником Републике Александром Вучићем разговарао да се размотри још једно повећање до краја године.
 
- Не могу да кажем тачно када ће бити, али се надам да ћемо до краја године успети да имамо још једно повећање. Економија земље иде јако добро, а захваљујући том расту отвара се простор и да тражите повећање за оне који раде тежак посао – рекао је Стефановић.
 
Коментаришући спекулације да војници раде месечно и прековремено по 500 сати, Стефановић је указао да је то физички немогуће и додао да је сада таква ситуација да су исплате личног дохотка тачно у дан, као и обрачун прековремених сати.

У последње две године 1.200 припадника решило стамбено питање
 
Говорећи о стамбеном збрињавању припадника Министарства одбране и Војске Србије, министар Стефановић истакао je да је пројекат изградње јефтиних станова за снаге безбедности, који је држава пре две године покренула на иницијативу председника Републике Александра Вучића, заиста значајaн.
 
- До сада је око 1.200 припадника система одбране потписало уговоре за станове. Огроман број људи, за кратко време, дошао је до крова над главом. Настављамо са тим процесом – поручио је министар одбране.
 
Како каже, начин конкурисања за куповину стана показао је одређене слабости и ради се на томе да се пронађе бољи модел.
 
- Никада немате идеалан модел, али се заиста трудимо да то буде правично и да највећем броју људи изађемо у сусрет и да реше стамбено питање. Цена квадрата за припаднике снага безбедности је 500 евра, а мислим да је у Врању била и 400 евра – рекао је министар Стефановић.

Тужилаштво ће дати завршну реч у вези са смрћу подофицира на Пештеру
 
Одговарајући на питање новинара о разним спекулацијама поводом смрти подофицира Дејана Стојковића током припрема за војну вежбу на Пештеру, министар Стефановић рекао је да је увек тешко и трагично када припадник војске изгуби живот и да је тај губитак свим људима у Војсци Србије тешко пао.
 
Он је истакао да је о свему одмах обавештено тужилаштво, да је такође одмах наложио да Инспекторат одбране крене у своје провере, док су начелник Генералштаба и командант Копнене војске формирали комисије у складу са прописима и законом. Како је подцртао, надлежно Тужилаштво које води истрагу, по утврђивању свих околности, обавестиће јавност о свему.
 
- Нити сам тужилац, нити хоћу да се бавим детаљима истраге, то је нешто што може само тужилаштво. Нити ћу некога да аболирам од одговорности, нити да стављам нешто некоме на терет јер је то на тужиоцу да утврди. Свакако, не желим да се изјашњавам о ситуацији о којој се још ни тужилац није изјаснио. Када тужилац каже – ово су чињенице, ако се утврди да има за некога одговорности, нека најоштрије одговара. Али нека се тужилац бави тиме – рекао је министар Стефановић.
 
Упитан да прокоментарише тврдње да су војници окренули леђа команданту 2.бригаде Копнене војске бригадном генералу Жељку Кузмановићу уместо да на његово „Врло добро“ одговоре са „Служимо Србији“ због овог догађаја, Стефановић је рекао да је реч о апсолутној измишљотини.
 
- Такви људи потцењују наше војнике и очигледно јако лоше мисле о својој војсци када тако нешто могу да измисле  – нагласио је министар одбране.
 
Он је апеловао на медије, али и на појединце из света политике, да не злоупотребљавају смрт Стојковића, чија породица сваког дана слуша различите теорије и приче, те да оставе тужилаштву да у складу са законом уради свој посао.

Надокнадићемо сваку штету грађанима насталу због вежби
 
Упитан да прокоментарише поруке појединих медија из региона да треба „убудуће добро да размислимо о војним активностима на подручју Пештера, које је насељено Бошњацима“, министар је истакао да види да неке земље из нашег комшилука често брину када наша Војска јача или има вежбе. Како је рекао не види никакав разлог за то, сем ако не планирате да предузмете нешто против Србије.
 
Он је појаснио, најпре, да Пештер није војни полигон од пре две године, већ да је тај полигон војни већ неких 30 или 40 година, а можда и више, као и да на поменутом полигону нико не живи, већ да одређени број породица има привремене катуне где одводе стоку на испашу, док неки имају кошнице и пчеле.
 
- Они током године то повремено посећују. Раније је све то припадало војсци, а један део „Србија шумама“, па је реституцијом један део имања враћен претходним власницима. Нема другог полигона на коме може  да се реализује таква врста вежби и ми бисмо волели када би постојао неки идеалан полигон где нема нигде ништа, али га нема. Свесни смо наравно и да људи морају да одводе стоку, да су некоме пропале кошнице и ми то све платимо – рекао је Стефановић.
 
Али да свакако ништа није усмерено на Бошњаке, нити жели да то било ко тако посматра.
 
- Када су биле вежбе седамдесетих година како то тада нико није коментарисао да су усмерене протв Бошњака, а на истом месту су се одвијале – рекао је Стефановић.
 
Како је додао, када видите да се неко из друге земље, тобоже, страшно брине за кошнице и стоку, а сматра да би било најбоље да затворимо све полигоне и касарне, ту нема никакве суштине, већ управо нека врста зависти и порука да не желе да виде јаку Војску Србије.
 
Снажно подржавамо вакцинацију
 
На питање да ли ће за војна лица вакцинација против вируса ковид-19 бити обавезна, министар Стефановић је одговорио да вакцинација у војсци није обавезна, али да је снажно подржава.
 
 - Ми данас имамо много бољу ситуацију са короном него многе друге земље, управо зато што имамо висок ниво вакцинисаног становништва, али и даље недовољан. Наша земља обезбедила је бесплатне вакцине и један врло уредан начин примања вакцина. Видите колико људи из региона долази да се вакцинише код нас – подсетио је министар Стефановић.
 
Он је и овом приликом позвао људе да се вакцинишу како би помогли својим породицама и колегама, али и лекарима и медицинском особљу које се свакодневно бори против ковида и других болести.

Одлука о редовном служењу војног рока свакако неће бити брзоплета
 
Када је реч о враћању обавезног служења војног рока, министар Стефановић истиче да је расправа о том питању у току, додајући да је његов став да је враћање редовног служења важно из мноштво разлога, међу којима су снага војске и резервни састав.
 
- Када се укидао војни рок 2010. године, нити смо имали неку јавну расправу, нити расправу у самом Парламенту, нити је та одлука донета на бази неких озбиљних анализа. Ми смо започели расправу о том питању, од стручних у јавности до оних на нивоу војске и нећемо ништа да буде брзоплето – рекао је Стефановић.
 
Ако ту одлуку донесемо, оценио је министар одбране, и ако она буде да се служи редовни војни рок, хоћемо да то буде базирано на реалности и да имамо и инфраструктуру и капацитете да те младе војнике примимо на служење.
 
Понашање Приштине неозбиљно и опасно
 
Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, одговарајући на питање о недавно одржаном дијалогу у Бриселу, истакао је да рад привремене приштинске администрације никоме не доноси ништа добро, па ни самим Албанцима.
 
- Више пута сам говорио да мислим да су они потпуно незрели и не умеју да обављају функцију тих привремених приштинских институција. Сви њихови потези говоре управо да не мисле добро, пре свега српском народу, и да је за њих једино прихватљиво ако на Косову и Метохији нема Срба – рекао је Стефановић.
 
Како је истакао, председник Александар Вучић одлази као пристојан човек на састанке у Брисел који су тешки, док Курти тамо стално изводи „форе“, које му истина не пролазе.
 
- Србија, председник Србије и Српска листа су много пута предлагали мере које доприносе бољем животу и Срба и Албанаца, док друга страна не жели суштински да разговара о било ком проблему нити жели да решава било шта - рекао је министар.
 
Он је такво понашање албанске стране оценио веома неозбиљним и опасним, поготово последње одбијање да потпишу чак и документ којим се гарантује стабилност региона.
 
- Самим тим поручују да планирају неке активности, које свакако не иду у прилог миру и не иду у прилог безбедности Срба. Зато морамо имати, између осталог, и јаку Војску, због чега ће свако промислити да ли ће да уради нешто против наше земље – рекао је министар Стефановић, изражавајући уверење да ће председник Вучић издржати и остати чврст у овој борби, зато што је она све, само не лака.