Министарство одбране Републике Србије
 
12.07.2021.

Министар Стефановић допутовао у званичну посету Египту



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић допутовао је данас у тродневну званичну посету Арапској Републици Египат на позив главнокомандујућег Оружаних снага, министра одбране и војне производње генерал-потпуковника Мохамеда Ахмеда Закија. Министра Стефановића на аеродрому у Каиру дочекали су командант Централне војне зоне генерал-мајор Калид Ахмед, амбасадор Републике Србије у Египту Југослав Вукадиновић и војни изасланик потпуковник Владимир Богдановић.

Током сутрашњег дана планиран је састанак министара Стефановића и Закија након чега ће двојица званичника потписати Меморандум о разумевању и сарадњи у области одбране чиме ће се на том пољу створити услови за даљи развој и унапређење односа између Србије и Египта.
 
Министар Стефановић сутра ће положити венце на споменик Незнаном војнику и крај гробнице египатског председника Садата у Каиру, а имаће прилику да посети и Меморијал панораму Шестооктобарског рата.
 
Делегација Министарства одбране Републике Србије, трећег дана посете, обићи ће једну од фабрика египатске одбрамбене индустрије, Међународни медицински центар и специјалну ренџерску јединицу „777“.

У српској делегацији коју предводи министар одбране др Небојша Стефановић су и државни секретар Бранко Живановић, помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Мирољуб Чупић и заступник начелника Управе за војно здравство пуковник др Радивоје Анђелковић.
 
Упоредо са званичном министарском посетом одржава се и 13. заседање Мешовитог војног комитета министарстава одбране Републике Србије и Арапске Републике Египат на коме се усаглашавају питања од обостраног интереса у домену војно-војне, војно-економске, научно-техничке, војно-медицинске и војно-образовне сарадње.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.07.2021
mp4 (63,36 MB)
Дочек