Министарство одбране Републике Србије
 
08.07.2021.

Министар Стефановић поручио Османи: Не постоји граница са Косовом



Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић поручио је председници привремених институција у Приштини Вјоси Османи, реагујући на њене изјаве „да ће се Војска Србије уколико покуша да пређе границу са Косовом суочити са војском САД и других чланица НАТО“, да не постоји никаква граница са Косовом, преноси ТАНЈУГ.

„Постоји само административна линија са нашом јужном покрајином, што је огромна разлика“, истакао је министар Стефановић и додао да овим путем жели да јој се захвали на интересовању за Војску Србије.

„Разумљиво је да је све веће, јер Војска Србије јача из дана у дан и наставиће да јача. Зато сам и сигуран да ће и представници привремених институција у Приштини поштовати Резолуцију СБ УН 1244. Такође сам 100 одсто сигуран да знају и зашто не смеју и не могу силом ући на север Косова и Метохије“, рекао је министар Стефановић, додајући да је јасно и што су стално нервозни.

Поводом оцена Османи о међународним вежбама у којима учествује Војска Србије, министар Стефановић је истакао да „Србија жели чланство у ЕУ, што је наш стратешки циљ, али да је Србија уједно војно неутрална земља и зато има могућност и привилегију да организује вежбе и са САД и Русијом, али и другим земљама, кад год је то у интересу наше земље“.

Османи је раније данас изјавила да ће се Војска Србије, уколико покуша да пређе „границу“ са Косовом, суочити са војницима из САД и других чланица НАТО-а.

Она је то рекла новинарима, одговарајући на питање да ли се плаши сукоба због наоружавања Војске Србије, пренела је Газета експрес.