Министарство одбране Републике Србије
 
01.07.2021.

Уједињене нације о доприносу српских мировњака у Централноафричкој Републици



На званичном интерент сајту мисије Уједињених нација МИНУСЦА у Централноафричкој Републици објављен је текст о доприносу припадника Војске Србије успостављању мира у тој земљи, који преносимо у целости.
 
Допринос Србије миру у Централноафричкој Републици препознат кроз официре њене војске

Већ више од пола века, Република Србија се одазва на позив Уједињених нација за учешће у мировним операцијама у свету. Мировњаци који служе у српском контингенту у мисији MINUSCA примили су 28.јуна службене медаље УН за њихов допринос миру у Централноафричкој Републици.

Контингенту од 72 припадника, укључујући 33 жене, првобитно је био поверен изузетно важан задатак спасавања живота. Они обезбеђују веома значајну медицинску подршку особљу УН у болници Мисије нивоа 2 у Бангију.

Србија је брзо реаговала на захтев УН да се успостави мир у Централноафричкој Републици пославши свој први војни контингент у ту земљу 2014. године.

Плави шлемови којима је указана част, део су једанаесте ротације српских плавих шлемова на тлу Централноафричке републике. У прва три месеца њиховог ангажовања на почетку ове године, особље болнице је лечило више од 2500 пацијената од којих је више од 150 боловало од ковида-19. Такође су извршили више од 150 медицинских евакуација ваздушним путем.

Хитне хируршке интервенције, интензивна и полуинтензивна нега, болничко лечење, фармацеутске, стоматолошке и гинеколошке услуге такође се налазе у каталогу здравствених услуга које обезбеђује медицински тим контингента.

Медаље су такође додељене и војним посматрачима и штабним официрима.

Обраћајући се примаоцима медаља, командант снага мисије MINUSCA генерал потпуковник Даниел Сидики Траоре похвалио је подршку Србије Централноафричкој Републици.

– Сви сте се истакли у својој служби и служили сте часно и на то треба да будете поносни – рекао је.

– Српски народ зна колико вреди мир. Због тога, сви дајемо све од себе да унапредимо мир у целом свету – рекао је командант контингента пуковник Ђорђе Граовац.

Република Србија је ветеран када су у питању мировне операције УН. Та земља југоисточне Европе поносна је на своју дугу традицију давања доприноса међународним напорима да се спрече и окончају конфликти која сеже до давне 1956. године. Српски мировњаци су учествовали у мировним операцијама у целом свету – од Анголе, Бурундија, Чада, Источног Тимора и Ирана до Ирака, Обале Слоноваче, Намибије, Синаја и Јемена.

Скоро 300 српских припадника мировних операција тренутно служи у пет мисија УН– у мисији MINUSCA у Централноафричкој Републици, у мисији MONUSCO у Демократској Републици Конго, у мисији UNFICYP на Кипру, у мисији UNTSO на Блиском Истоку и у мисији UNFIL у Либану.
 
Док су припадници српског контингента у мисији MINUSCA величанствено марширали као један на паради одржаној на крају церемоније, са својим јасно истакнутим службеним медаљама УН, нису само славили свој допринос миру у Централноафричкој Републици, већ су и обележавали "Видовдан", српски празник, који се подударио са даном одржавања церемоније доделе медаља.
 
Пише: Мариа Кабатања
Фото: УН

Изворни текст можете прочитати на следећем линку:
https://minusca.unmissions.org/en/serbia%E2%80%99s-contribution-peace-central-african-republic-recognized-through-its-military-officers