Министарство одбране Републике Србије
 
21.06.2021.

Српско–словачке комеморативне свечаности у Крагујевцу



Делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је данас венце у оквиру комплекса Словачког војног гробља у Крагујевцу поводом обележавања Српско–словачких комеморативних свечаности.

Церемонију је предводио државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, а овим поводом венце су положили и представници Града Крагујевца, Словачке Републике у Републици Србији, као и представници удружења и грађани.

Војници 71. Аустро-угарског тренчинског пешадијског пука, у коме је било највише Словака и нешто Чеха, побунили су се у последњој години Првог светског рата. Они су стигли у Крагујевац из Русије, након потписивања Брестлитовског мира 1918. године, а под утицајем Октобарске револуције устали су против својих старешина, Немаца и Мађара. Након тог чина стрељани су на Становљанским пољима 21. јуна 1918. године.

Изградња Меморијалног комплекса Чешко-словачког војног гробља на Становљанским пољима у Крагујевцу почела је 1924. године, када је у знак сећања на овај догађај подигнут споменик на коме се налазе имена 44 стрељана Словака.