Министарство одбране Републике Србије
 
20.06.2021.

Стефановић: Тражим да се утврди одговорност за експлозије



Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић изјави је данас Тањугу да је најважније да у синоћној експлозији у кругу фабрике "Слобода" у Чачку нико није настрадао, али да тражи да се утврди чија је одговорност што смо у овако кратком року имали два инцидента.
 
"Најважније је да нико није настрадао. Радници "Слободе" који су лакше повређени, задобили су посекотине од стакла која су попуцала и они се опорављају", рекао је Стефановић.
 
Министар се захвалио припадницима Министарства одбране и Војске Србије, људима у фабрици, екипама Хитне помоћи и ватрогасно-спасилачким екипама, као и Граду Чачку, који су реаговали на време, евакуисали и раднике и грађане у околини фабрике и спречили да буде већих последица или не дај Боже жртава.
 
Стефановић, који је синоћ обишао фабрику, посебно се захвалио припадницима Министарства одбране и Војске Србије, који су током целе ноћи били на терену помажући у гашењу пожара, отклањању могућности појаве даљих опасности и санирању последица експлозије.
 
Како је рекао, Војска је подигла током ноћи и беспилотне летелице како би помогла ватрогасцима да пожар што пре буде ликвидиран до краја, а испражњени су и магацински простори како не би било никакве даље опасности.
 
"Овако нешто не сме више да се понови. Недопустиво је да у овако кратком року имамо два инцидента. Очекујем да надлежни органи што пре утврде шта је узрок експлозија, како би "Слобода" могла да реагује и предузме све неопходне мере да се ово више не би дешавало и, наравно, тражим да се утврди одговорност за ове немиле догађаје", рекао је Стефановић.