Министарство одбране Републике Србије
 
18.06.2021.

„Муњевити удар 2021“ на копну, води и у ваздуху



У оквиру здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем „Муњевити удар 2021“, јединице Војске Србије реализују интензивне активности у дневним и ноћним условима на полигонима широм Републике Србије.

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић раније данас истакао је да су на војним полигонима широм земље у току тактичке вежбе које су увод у завршну здружену вежбу која ће бити изведена 27. јуна на Пештеру, по наређењу председника Александра Вучића, и која ће бити једна од највећих војних вежби у Србији последњих деценија.
 У овој фази вежбе, јединице Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде увежбавају широк спектар задатака на копну, води и у ваздушном простору. На Ртњу, Пештерској висоравни, у Делиблатској пешчари, на Тиси код Титела и полигонима „Пасуљанске ливаде“, „Међа“, „Орешац“ и „Боровац“ изводе се нападне, одбрамбене, противтерористичке и противпобуњеничке операције.
 
У једном од сегмената вежбе, 246. батаљон атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО) реализује интензивне вежбовне активности у спровођењу мера противнуклеарно-хемијско-биолошког обезбеђења у извођењу операције, у реjону планине Ртањ. 

Током вежбе, припадници 246. батаљона АБХО реализују широк спектар задатака атомско-биолошко-хемијског обезбеђења јединица Копнене војске. Увежбава се и проверава рад осматрачке и лабораторијске станице АБХО, деконтаминација моторних и вучних возила, наоружања и људства, као и рад штабних официра у команди батаљона.
 
У осматрачкој станици АБХО, управном органу у мрежи нуклеарно-хемијско-биолошке контроле, врши се прикупљање и аналитичка обрада расположивих података о дејству непријатеља, док се у лабораторијској станици прикупљају и обрађују узорци ради планирања даљег тока операције. Деконтаминација се спроводи коришћењем новоуведене платформе за деконтаминацију М-09, која се показала изузетно ефикасном у реализацији овог типа задатака.
 
Дејства изводе јединице свих родова Војске Србије, уз подршку општих и логистичких служби које обезбеђују непрекидност везе, ваздушно осматрање и јављање, атомско-биолошко-хемијско обезбеђење, транспорт, исхрану, убојна средства, здравствену заштиту и исправност средстава ратне технике. 
На вежби се користе тенкови, борбена возила, артиљеријски системи и оруђа, бродови, авиони, хеликоптери, даљински пилотирани ваздухоплови, ПВО системи, беспосадне платофрме и широка палета пешадијског и наоружања специјалних јединица.
 
Вежба се изводи ради провере борбене готовости снага Војске Србије и унапређења оспособљености команди, јединица и установа Војске Србије за одговор на изазове, ризике и претње по безбедност Републике Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА