Министарство одбране Републике Србије
 
13.06.2021.

Обележено 950 година манастира Преподобног Прохора Пчињског




Свечаном академијом у порти манастира, данас је обележен јубилеј манастира Преподобног Прохора Пчињског - 950 година од оснивања и 700 година од упокојења краља Милутина, који га је обновио.

Председнику Републике и врховном команданту Војске Србије Александру Вучићу, који је покровитељ прославе, том приликом, додељен је орден Епархије врањске „Преподобни Прохор Пчињски". Председнику Вучићу орден је уручио епископ врањски Пахомије, а то признање додељено му је за сав допринос и покровитељство над обележавањем годишњице манастира.

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је свечаној академији, као и светој архијерејској литургији која јој је претходила као и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић и командант Четврте бригаде Копнене војске бригадни генерал Новица Петровић.

Обраћајући се окупљенима, председник Александар Вучић захвалио је на ордену који му је додељен у Манастиру Прохор Пчињски, истичући да је грађанима Србије најбоље било када српска држава и црква заједно расту и поручујући да, иако не морају увек да буду у сагласју, без цркве нема очувања националног и државног ткива.

"Ја нисам неко ко иначе жуди за наградама, али ми много значи овај орден, јер ми се чини да када заједно расту српска држава и српска црква, тада је најбоље грађанима", рекао је председник Вучић обраћајући се на свечаној академији којом се обележава 950 година манастира.

Он је додао да у савременој српској историји никада није толико урађено за храмове, цркву, манастире, за братства и сестринства у њима. Навео је да је свестан да то није довољно, али да зато сви морамо да радимо још више и да будемо успешнији.

"После Ордена Светог Саве, а једини сам српски председник који је тај Орден примио, и овај ми много значи, јер је неко од вас приметио колико смо се трудили и борили за подршку и помоћ цркви, разумевајући да, иако не морамо увек да будемо у сагласју, без цркве нема народног јединства и да не можемо да очувамо национално и државни ткиво", рекао је председник Вучић.

Онај ко то не разуме, а води државу, не залсужује да је води и не може да је води успешно, поручио је председник Вучић.

"Хвала вам на Ордену, ово је за мене сада обавеза више", додао је председник Републике Србије.

Чуваћемо и штитићемо и Косовски завет и Видовдан, али ћемо бринути о будућности нашег народа на Косову и Метохији, као и у Бујановцу и сваком другом месту где Срби живе, поручио је председник Вучић у настваку свог обраћања.

Он је истакао да ће се наша делегација у Бриселу борити за Србију, неће бити ничији поданици осим што ће бити слуге само свога народа и своје државе.

Девет и по векова постојања и опстанка на трусном, тешком тлу, додао је председник Вучић,  о чему сведочи и овај јубилеј је обавеза да и у наредних девет и по векова постојимо и опстајемо.

„Наша обавеза је да народу који живи овде, у Трговишту и Бујановцу обезбедимо опстанак, да поново покренемо у простору Гумопластике фабричке погоне, да поново наши млади могу да се запосле овде, да могу да раде и живе, виде будућност за себе и своју децу. Овде живи диван народ, људи који су увек поштовали државу, који су се увек радовали држави, волели и ценили цркву", додао је председник Вучић.

Он је нагласио да упркос силним притисцима који долазе споља, који долазе са КиМ од албанских политичара, претњама тужбама и новим сукобима, он сутра иде у Брисел где ће предводити нашу делегацију.

„Знам ја колико проблема имамо, нису ствари тако ружичасте како желимо да их представимо. Зна то верни народ у Бујановцу. Обећавам да ћемо се борити за Србију, нећемо бити ничији поданици осим што ћемо бити слуге само свога народа и своје државе", подвукао је Вучић додајући да ће се наша делегација борити не тако што ће да им претимо, да им узвраћа увредама, већ чврстином, одговорним и озбиљним ставом, погледом у будућност.

Председник Вучић је рекао и да ће Србија побеђивати са више фабрика, већим платама и пензијама, да хоће да буде боља од других, а једино што ће да каже јесте да ништа туђе нећемо, али нећемо дати, па тако ни да по мерилима других будемо добри ако дамо нешто што мисле да нам не припада, а припада нам више од девет и по векова.

Председник Републике захвалио је, такође, владици Пахомију што је, како је рекао, вредно и достојанствено штио наш народ деценијама на једном подручју где то није лако и једноставно.

„Када год би долазио у Бујановац, Врање, Прешево, на територију Врањске епархије увек би владика Пахомије тражио нешто, не за себе, чак не често ни за цркву, већ да помогнемо вама грађанима, да добијете неку фабрику више, новца више", рекао је он. Вучић је додао да је Србија данас јака, не превише јака, али из дана у дан све снажнија и јача уз подршку грађана и њихову веру у Србију.

„Молим вас да останите на свом огњишту да чувате Пчињу. Верујем да постоје људи који нису поданичког духа, већ слободарског српског духа да ће помоћи да пребродимо проблеме пред нама који нису политички, већ се тичу Косова и Метохије, да из тога заједнички изађемо", рекао је председник Вучић.

Председник Републике позвао је српски народ на јединство.

„Јединство српског народа је важније и потребније него икада. Нисмо слаби као што смо били, нисмо тако јаки како би волели, али бићемо много снажнији него икада ако будемо уједињени", закључио је председник Вучић.

На свечаној академији, говорио је и академик др Славенко Терзић, који је истакао да „дивећи се данас сјају обновљеног манастира Прохора Пчињског, не можемо да се не сетимо стотине других српских манастира и цркава широм старе Србије, у срцу ове земље - на Косову и Метохији" .

Он је у својој беседи рекао да се морамо запитати какав је наш однос данас према старој Србији. Академик Терзић је додао да му се чини да цела стара Србија нама данас значи мање него што је то била за научнике, књижевнике, државнике и нашем народу у временима када смо били под туђом влашћу.

"Старосрпске и косовске теме, косовски завет, били су у средишту стваралаштва целокупне српске интелигенције 19. и 20. века", казао је Терзић.

Он је указао и да су се на овом месту старе Србије, у манастиру, наши преци окупљали девети и по векова, да би славили светог Прохора Пчињског који је одувек у овим крајевима имао снажан култ. Како је подсетио, манастир је вековима био велики духовни и књижевни центар српског народа, почетком 19. века у њему ради манастирска школа.

Свечаности су присуствовали председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, патријарх српски господин Порфирије, министри у Влади Србије, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Обележавање значајног јубилеја почело је литургијом коју је служио патријарх Порфирије, уз саслужење архиепископа СПЦ, у присуству великог броја верника. У беседи коју је одржао током литургије, патријарх Порфирије позвао је све на јединство у Христу истичући да ће нам само уколико будемо јединствени бити здраво и село и град и држава.

Манастир Свети Прохор Пчињски налази се на шумовитим обронцима планине Козјак, на левој обали реке Пчиње, у атару села Старац, 30 километара јужно од Врања, а ради као културно-просветни центар краја у којем се налази и у склопу њега ради богословска школа, преписивачко-илуминаторска радионица, а организовано се учи иконописачки занат.

Према предању, подигао га је у 11. веку, односно 1070. године, византијски цар Роман Диоген у знак захвалности Светом Прохору Пчињском „Мироточивом", који му је прорекао да ће постати цар. Стављен је под заштиту Закона, као споменик културе 1950. године, а 1979. године проглашен је културним добром од изузетног значаја.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.06.2021
mp4 (248,05 MB)
Обележавање 950 година манастира Преподобног Прохора Пчињског
13.06.2021
Обраћање председника Вучића