Министарство одбране Републике Србије
 
10.06.2021.

Министар Стефановић присуствовао ноћном гађању на полигону „Никинци"



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је приказу средстава наоружања и војне опреме из развоја са бојевим гађањем у ноћним условима у Центру за испитивање наоружања и војне опреме "Никинци". Министар је најавио и да ће, по наређењу председника Србије Александра Вучића, у наредним недељама бити изведена једна од највећих вежби која се у последњим деценијама одвијала у Републици Србији. 
- Вечерас смо у Никинцима имали прилику да видимо употребу наших јединица које су, у условима смањене видљивости, показале да уз савремена оптоелектронска средства, која је развијала и домаћа индустрија и она која смо набављали из иностранства, можемо да постигнемо одличне резултате - рекао је министар Стефановић, по завршетку дејствовања јединица Војске Србије.
 
Министар се захвалио припадницима Војске, који су управљајући „Лазарима", „Милошима", БОВ КИВ-ом, тенковима и „Пасарсима", показали колико успешно увежбавање, модернизација и опремање доприносе да будемо способни да делујемо у свако доба дана или ноћи и да заштитимо безбедност Републике Србије.
 
- Немамо увек новца да купујемо нешто што стиже из иностранства, ослањамо се у великој мери  и улажемо у наше домаће институте и фабрике, који могу да се такмиче и са онима из много моћнијих земаља. Трудимо се да интегришемо све оно што развију и произведу у наше наоружање и опрему и да на такав начин добијемо јединице које су савремене, ефикасне и способне да изврше сваки задатак – рекао је министар Стефановић.
 
Како је најавио министар одбране, по наређењу председника Републике Александра Вучића, у наредним недељама имаћемо можда и највећу вежбу која се у последњим деценијама одвијала у Републици Србији.
 
- Вежба ће бити из више делова и обухватиће и ноћно и дневно гађање, а у њој ће учествовати огроман број војника и биће ангажован огроман број средстава - рекао је Стефановић. 

Oн се у Никинцима захвалио и свим људима који су годинама радили на развоју приказаних средстава.
 
- Хоћу да се захвалим и момцима и девојкама у униформи који су ноћас показали своју вештину и знање у овој вежби и желим им пуно успеха и у вежбама 22. и 27. јуна. Уверен сам да ће грађани Србије имати прилику да на њима виде како озбиљну, способну и ефикасну војску имамо – рекао је министар Стефановић.
 
У оквиру приказа на полигону Никинци, представљено је дејство најновијих средстава која су производ домаће памети, почев од командно-извиђачког возила БОВ-КИВ, даљински контролисане беспосадне платформе „Милош-Н", оклопног борбеног возила „Лазар 3" 8X8, преко беспилотне летелице „Врабац" и пешадијског наоружања са оптоелектронским средствима, док је гађање циљева на земљи извршио и „Пасарс" на даљини од 1.200 и 500 метара.
 
Сем средстава која су у употреби, гађање је извршено и из средстава чија су завршна тестирања у току - из модернизованог борбеног возила пешадије БВП М80АБ1, топом 20 мм на 1.200 и 500 метара и митраљезом ПКТ 7,62мм на 500 метара, и модернизованог тенка М­84 АС2, стабилисаним ДУБС-ом 12,7 мм мету на 500 метара из места и покрета.
 
Уз министра одбране, приказу у Никинцима присуствовали су и помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, начелник Управе развој и опремање Генералштаба бригадни генерал Милан Поповић, командант 72. бригаде за специјалне операције бригадни генерал Мирослав Талијан и начелник штаба Копнене војске бригадни генерал Жељко Трамошљика.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.06.2021
mp4 (128,56 MB)
Гађање
10.06.2021
mp4 (189,42 MB)
Изјава министра Стефановића