Министарство одбране Републике Србије
 
11.05.2021.

Манифестација „Музеји за 10” у Војном музеју, Музеју ваздухопловства и Галерији Дома Војске Србије



Војни музеј, Музеј ваздухопловства и Галерија Дома Војске Србије у Београду бесплатно ће отворити врата свим посетиоцима током манифестације „Музеји за 10” која се од 12. до 18. маја одржава под слоганом „Будућност музеја: Нове идеје, нове праксе”.
 
Посетиоце Војног музеја дочекаће стална изложбена поставка на Калемегдану и изложба „Јунаци отаџбине, погинули током НАТО агресије 1999. године" у Галерији у Балканској улици, сваког дана од 10 до 17 часова, а у суботу 15. маја од 10 до 22 часа.

Бесплатан обилазак сталне изложбене поставке у Музеју ваздухопловства омогућен радним данима и у недељу у времену од 9 до 17 часова, а у суботу 15. маја од 9 до 22 часа. Изложбу „Април 41” у Галерији Дома Војске Србије посетиоци ће моћи да обиђу сваког дана током трајања манифестације у времену од од 10 до 22 часа.
 
Стална музејска поставка Војног музеја приказује раздобље дуго 14 векова – борбе за слободу од насељавања Словена на Балкан, стварања првих јужнословенских средњевековних држава, до последњих ратних дешавања током деведесетих година прошлог века. Сусрећући се са најразноврснијим примерцима оружја, војне одеће и униформе, застава, одликовања, фотографија и уметничких дела, посетиоци могу да стекну увид у националну историју и културу и у различите тековине цивилизације које су се сусретале на нашим просторима.
 
Изложбена поставка „Јунаци отаџбине, погинули током НАТО агресије 1999. године” (у Балканској улици) посвећена је погинулим и несталим браниоцима отаџбине за време оружаних дејстава на територији Косова и Метохије од 10. фебруара 1998. године и током двоипомесечне агресије НАТО у пролеће 1999. године. Фотографије и лични подаци погинулих и несталих бораца изложени су према јединственом азбучнику.

Стална поставка Музеја ваздухопловства, смештена на 6.000 кавадратних метара, обухвала готово читав век авијације, представљен експонатима од пионирског периода до модерног доба. У Музеју постављено је више од 70 оригиналних авиона, хидро-авиона, хеликоптера и једрилица, више десетина авионских мотора и друга опрема и делови.

Изложба „Април 41” у Галерији Дома Војске Србије, уприличена поводом осамдесете годишњице од почетка Другог светског рата, подсећа како је у априлу 1941. године на суров и немилосрдан начин нападнута једна савремена, суверена европска држава, уз катастрофалне последице по људске животе њених грађана и њене тековине. На изложби су приказани бројни предмети, фотографије и документа који сведоче о тежини сукоба, снази воље народа и судбинама појединаца. Међу експонатима су и делови авиона коришћених у борбама над Београдом и другим местима Југославије, лични предмети југословенских пилота и других припадника југословенске војске који су херојски бранили своју отаџбину. Изложба је настала у сарадњи Музеја ваздухопловства, Војног музеја, Војног архива и Медија центра „Одбрана”, под покровитељством Министарства одбране Републике Србије.

Манифестација „Музеји за 10” национална је музејска иницијатива, највећа у Србији и јединствена у Европи, која се под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије у нашој земљи одржава седми пут. Више од 90 музеја и сродних институција широм Србије, ове године учествују на манифестацији која за време свог трајања од 12. до 18. маја, обележава Европску ноћ музеја (15. мај), Међународни дан музеја (18. мај) и Националну недељу музеја.