Министарство одбране Републике Србије
 
17.04.2021.

Здружено тактичка вежба „Одговор 2021“ Војске Србије и Полиције на полигонима „Орешац“ и „Пасуљанске ливаде“



Председник Вучић: Поносан сам на нашу војску и полицију
 
14.00 - Поносан сам на Војску Србије, поносан сам на нашу Полицију, поносан сам на напредак Србије, на то шта смо урадили у претходних неколико година и уверен сам да ће Србија имати снаге, знања и мудрости да даље настави са убрзаним развојем и великим просперитетом и на понос свих њених грађана и наше државе Србије – истакао је председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић у обраћању на крају вежбе „Одговор 2021“. 

- Веома сам поносан на оно што смо данас могли да видимо у Орешцу недалеко од Беле Цркве и Вршца, у Банату, и овде на Пасуљанским ливадама. Видели смо како заједнички могу да раде Министарство одбране и Министарство унутрашњих послова, наша војска и наша полиција – нагласио је председник Вучић након завршетка другог дела вежбе на војном комплексу „Пасуљанске ливаде“, где је ангажован део јединица Kопнене војске, део јединица Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, Жандармерија и Хеликоптерска јединица МУП-а Србије.
 
Председник Вучић је рекао да су временски услови били неупоредиво бољи у Банату, него на Пасуљанским ливадама, али да „да су сви импресионирани нечим новим што смо видели овде у рејону Пасуљанских ливада“.

- А то је како „Панцир“ гађа. За оне који не знају то је пет хиљада метака, говорим само о топовима, а не причам о ракетама које „Панцир“ користи за гађање ваздухоплова, пет хиљада метака од 30 милиметара у минуту – то је буквално да се брдо руши. То је огромно појачање за Војску Србије – истакао је председник Вучић.
 
Данас је могло да се види, додао је председник Вучић, како и на којој удаљености „туку“ хеликоптери Ми-35, а одлично су то ракетама учинили и хеликоптери „гама“.

- И Жандармерија је одлично показала своје умеће овде, али рекао бих и људи који су гађали из вишецевног бацача ракета, минобацача, свих оклопних возила и тенкова. Показали су огромно умеће и користили бојеву муницију – истакао је председник Републике додајући да су учесници вежбе одлично и професионално обавили свој посао.
 
Председник Вучић је истакао да овакве вежбе покажу и колико нам је још улагања потребно и најавио да ће тих улагања бити.

- Наша Војска мора да буде још много снажнија, наша полиција такође, наши припадници морају да имају боље услове за живот и зато сам поносан што је премијерка Ана Брнабић прекјуче уручила кључеве за 584 припадника снага безбедности и њихове породице – нагласио је председник Вучић.
 
Он је изразио уверење да даљом модернизацијом, опремањем и снажењем наше војске и полиције, можемо превентивно да делујемо и да одвратимо сваког агресора.
 
- Против евентуалних терористичких аката деловаћемо увек брзо, организовано и веома, веома ефикасно – поручио је председник Вучић.
 
Председник Вучић је честитао свим припадницима војске и полиције на успешно изведеној вежби.
 
- Желим да кажем велико хвала и да смо увек и на сваки начин спремни да заштитимо и сачувамо нашу Србију- поручио је председник Вучић.

У делу вежбе „Одговор 2021“ на „Пасуљанским ливадама“ учествовало је више од 1.000 припадника Војске Србије, око 200 припадника Полиције и више од 140 борбених средстава и система.
 
Тактичка претпоставка подразумевала је да су оружане снаге непријатеља, еквивалента механизоване бригаде, координираним активностима извршиле  оружану агресију на део територије Србије.
 
На основу прикупљених података у дубини борбеног распореда непријатеља, у акцију је кренула оклопно-извиђачка чета на возилима БРДМ-2МС и дејствовала по јединицама непријатеља у наступању. Извлачење борбеног осигурања подржано је ватром минобацача 120 милиметара.
 
Посматрачи су имали прилику да виде изузетне ефекте дејстава артиљеријско ракетног система “Пасарс“, батерије „Панцира С-1“ и бригадне ракетне групе вишецевних лансера ракета „Пламен С“ који су дејствовали по непријатељским положајима.

Наредни сегмент вежбе био је резервисан за приказ дејства Жандармерије по убаченој терористичког групи. Ова динамична секвенца обухватила је маневар и одлучно дејство борбених возила „лазар 3“ у комбинацији са специјалистичким тимовима који су до зоне дејства дошли на квадовима.
 
Уследило је успешно гађање ракетама „маљутка“ по „оклопним возилима“ непријатеља.
 
Наредни сегмент вежбе донео је гађање тенковског вода М-84 на даљинама од 4.100 метара топовима 125 милиметара.
 
Уследио је налет хеликоптера „гама“ који су циљеве на око 2.300 метара успешно уништили противоклопним ракетама.
 
Затим је приказано дејство батаљонске ватрене групе са минобацачима 120 милиметара коју су чинили припадници Војске и Жандармерије.

Најдинамичнији део вежбе почео је увођењем у борбу хеликоптера Ми-35 који су показали изузетну ватрену моћ гађајући циљеве на земљи невођеним ракетним зрнима и топовима 23 милиметра, затим ватрена припрема напада из вишецевних лансера ракета „Пламен С“ и нападом пешадијске чете на „хамерима“, механизоване и тенковске чете, уз подршку хеликоптера Ми-35 и „Панцира С-1“.
 
Јединица Жандармерије затим је приказала борбено-тактичке радње блокаде и уништења заостале непријатељске групе у насељеном месту, а вежба је приведена крају показном евакуацијом рањеника из зоне операције хеликоптером Ми-8, под заштитом хеликоптера „гама“.
 
Вежба на Пасуљанским ливадама показала је изузетну ватрену моћ и одлично садејство снага. Оваквим одлучним акцијама учесници вежбе шаљу поруку грађанима да су сигурни и безбедни кад имају овакав непробојан бедем свакоме ко би се усудио да угрози Србију.

Председник Вучић стигао на полигон „Пасуљанске ливаде“
 
12.25 - Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић  стигао је на полигон „Пасуљанске ливаде“ где се одржава други део Здружено тактичке вежбе „Одговор 2021“.

На „Пасуљанским ливадама“ јединице Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, Жандармерије и Хеликоптерске јединице МУП-а Србије приказаће поступке ојачане борбене групе у одбрани с преласком у напад.
 
Планирано је да дејствује ловачка и бомбардерска авијација, хеликоптери, артиљеријско-ракетна средства противваздухопловне одбране, али шта ће моћи да се изведе зависи од временских прилика.
 
Јединице Копнене војске приказаће маневар и ватрено дејство савремених борбених система, оклопних борбених возила, средстава артиљерије и широк дијапазон пешадијског наоружања.
 
Приказ на полигону Пасуљанске ливаде показаће висок ниво садејства и ватрене моћи дела јединица Војске Србије и Полиције у решавању кризних ситуација.

На Пасуљанским ливадама све спремно за почетак другог дела вежбе „Одговор 2021“
 
11.50 - На ватрене положаје на полигону „Пасуљанске ливаде“ Војска Србије извела је део најсавременијег наоружања и борбених система којима располаже као и средства из развоја домаће одбрамбене индустрије.

Изузетну прецизност и ватрену моћ показаће артиљеријско-ракетни систем за противваздухопловну одбрану „Панцир С1“, који се сматра једним од најсавременијих ПВО система своје класе на свету. Његов задатак биће уништавање групе непријатељских ваздухоплова топовима 30 милиметара.
 
Реч је о систему који обезбеђује уништење широког спектра циљева, мале одразне површине, брзине циља до 1.000 метара у секунди укључујући и масовне налете у условима активних и пасивних сметњи на даљинама до 20 километара и висинaма до 15 километара.

Ватрену моћ показаће и тактички хибридни артиљеријско-ракетни систем за противваздухопловна дејства „Пасарс“, производ домаће одбрамбене индустрије. Намењен је за заштиту снага копнене војске од извиђања и дејства из ваздушног простора, а у помоћној намени и за дејство по циљевима на земљи. Сценарио вежбе предвиђа дејство овог савременог оруђа сасређеном паљбом по нисколетећим циљевима у ваздушном простору.
 
Модернизовани оклопно-извиђачки аутомобили БРДМ-2МС биће ангажовани као део борбеног осигурања и као непосредна ватрена подршка јединицама пешадије.
 
Ватрену подршку у саставу тактичких и  оперативних ватрених група пружаће самоходни вишецевни лансери ракета „Пламен С“ и самоходне хаубице 122 милиметра. Реч је о средствима која су, захваљујући домаћем знању осавремењена и чија је ефикасност значајно повећана.
 
Тенкови М-84 припремају се за гађање циљева на  средњим и великим даљинама топом 125 милиметара у комбинацији са одлучним маневром ради сламања непријатељске одбране.


Завршен први део вежбе „Одговор 2021“ на полигону „Орешац“
 
11.35 - На полигону „Орешац“ завршен је први део Здружено-тактичке вежбе „Одговор 2021“. Циљ сложеног и динамичног сегмента вежбе на „Орешцу“ био је приказ оспособљености 72. бригаде за специјалне операције у решавању тактичких и ватрених задатака током припреме и извођења противтерористичке операције, у садејству са снагама Ратног ваздухопловства и ПВО, 63. падобранском бригадом и Специјалном антитерористичком јединицом МУП-а Србије по теми „Уништење терористичке групе и ослобађање талаца”.

На вежби је учествовало више од 200 припадника Војске Србије и око 100 припадника полиције. Ангажовано је осам ваздухоплова, 22 борбена возила, седам чамаца, две беспилотне летелице, као и друга савремена борбена и неборбена техника коју користе специјалне јединице.
 
Вежба је изведена у три димензије: на копну, у ваздуху и води, кроз пет секвенци – извиђање, поседање линије блокаде, напад на терористичке снаге, ослобађање талаца и евакуација.

У првом сегменту је приказан рад извиђачких тимова на копну, ваздуху и води чији је циљ био да прикупе и правовремено доставе податке о тачној локацији, размештају и активностима терористичке групе. У том циљу, специјалци Војске Србије и полиције употребили су дронове, најсавременије дневно-ноћне термовизијске камере и ласерске даљиномере са могућношћу преноса слике на командно место у реалном времену. Посматрачи су могли да виде убацивање специјалних тимова хеликоптером на водену површину и њихово дејство, као и рад извиђачке патроле на возилима типа „хамер“.
 
У наредној секвенци представљене су борбене радње и поступци поседања линије блокаде терористичких снага уз коришћење борбених возила „милош“ и „хамер“ у циљу спречавања извлачења и подршке десантним снагама 63. падобранске бригаде који су се десантирали из хеликоптера Ми-17 са висине од око 2.000 метара.

Уследила је секвенца напада на теористичке снаге током које је приказана ефикасност маневра и разорна моћ ватре наших специјалних снага. Напад је отпочео дејством снајперских парова. Након њиховог дејства, ватру на групне утврђене циљеве отвориле су послуге пушкомитраљеза и послуге даљински контролисане беспосадне платформе „милош”, који врше подршку и заштиту специјалних тимова који се десантирају.
 
У наставку изведен је хеликоптерски десант снага за напад из четири хеликоптера Х145М. Након неутралисања терориста у објектима реализовано је увођење тимова на оклопним возилима кроз борбени распоред и неутралисање терориста по дубини који су покушавали извлачење.
 
Претпоследња секвенца завршена је акцијом гоњења групе „терориста” који су се извукли из блокаде у покушају бекства са таоцима. Два тима специјалаца уз коришћење оклопних и специјалних возила извршили су борбено-тактичку радњу гоњења и ослобађања талаца из аутобуса.

Пета секвенца вежбе на „Орешцу“ приказала је ангажовање хеликоптера Х145М и  Bel-212 у евакуацији снага које су ангажоване на задатку уништења терористичке групе.
 
У свим секвенцама вежбе показана је спремност, одлучност и увежбаност јединица Војске Србије и полиције да успешно одговоре на све ризике и претње по безбедност Републике Србије и њених грађана.

Свечани дочек председника Вучића на полигону „Орешац“
 
11.00 - Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић управо је стигао на полигон „Орешац“ где га је дочекао почасни строј Гарде Војске Србије.
 
Вежби присуствују и председница Владе Србије Ана Брнабић, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, као и директор полиције Владимир Ребић и директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић. Такође, међу високим званицама је председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик.

На полигону “Орешац“ биће приказана способност специјалних јединица Војске Србије и полиције за извођење противтерористичке акције и решавање талачке ситуације.

На „Пасуљанским ливадама“ јединице Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, Жандармерије и Хеликоптерске јединице МУП-а Србије приказаће поступке ојачане борбене групе у одбрани с преласком у напад. Дејствоваће ловачка и бомбардерска авијација, хеликоптери и артиљеријско-ракетна средства противваздухопловне одбране. Јединице Копнене војске приказаће маневар и ватрено дејство савремених оклопних борбених возила, средстава артиљерије и широк дијапазон пешадијског наоружања.


Припрема и полетање хеликоптера са аеродрома Лађевци

10.00 - Завршница Здружено тактичке вежбе „Одговор 2021“ коју изводе припадници Војске Србије и полиције биће изведена данас на полигонима „Орешац“ и „Пасуљанске ливаде“. Приказ на полигону „Орешац“ почиње у 11 часова, а на полигону „Пасуљанске ливаде“ у 12.30 часова, уз директан пренос на Првом програму Радио-телевизије Србије.

На аеродрому Лађевци јутрос је извршено завршно припремање и полетање хеликоптера Ми-35 и противоклопних хеликоптера типа „гама“ који ће учествовати на вежби, а пред почетак вежбе полетеће и јуришни авиони „орао“.
 
Задатак хеликоптера Ми-35 на данашњој вежби је да након сламања нападне моћи и заустављања непријатеља пруже ватрену подршку у циљу припреме за извршење противнапада. Хеликоптери Ми-35 дејствоваће невођеним ракетним зрнима и топовима 23 милиметра.

На полигону Пасуљанске ливаде биће приказана њихова основна намена - извођење борбених дејстава по циљевима на земљи, у оквиру ваздухопловне ватрене подршке снагама копнене војске, односно противоклопна борба и уништење непријатељеве живе силе.

Хеликопери Ми-35 због врхунских перформанси, у својој класи важе за једне од најбољих јуришних хеликоптера на свету, намењених за извршавање борбених задатака у свим временским и метео условима. Због велике ватрене моћи и снажног оклопа, на западу их зову „летећи тенкови“, а у Русији „крокодили“.
 
Ратно ваздухопловство и ПВО Војске Србије, набавком хеликоптера Ми-35, заједно са хеликоптерима Ми-17 и Х-145, значајно је унапредило своје оперативне способности, што је и велики искорак у техничком и технолошком смислу.

На данашњој вежби дејствоваће и противоклопни хеликоптери типа „гама“ у циљу заштите снага на предњем крају одбране. Они ће, према плану вежбе, прикривено прићи линији отварања ватре и уз минимално задржавање, са даљине од 2.300 метара, ракетама „маљутка“ неутралисати непријатељска оклопна возила. 

Са аеродрома Лађевци данас ће полетети и јуришни авиони „орао“  који ће на Пасуљанским ливадама дејствовати ракетама ваздух-земља по непријатељу, у циљу наношења што већих губитака и успорења темпа њиховог напада.
 
„Орао“ је и намењен за такву употребу, да дејством по непријатељу пружи непосредну подршку копненој војсци.
 
У циљу обезбеђења превласти у ваздушном простору  на полигону Пасуљанске ливаде биће ангажована и два ловачка авиона МиГ-29 који ће у симулираној борби овладати ваздушним простором и створити услове за ваздухопловну ватрену подршку. Мигови ће полетети са аеродрома „Пуковник пилот Миленко Павловић“ са Батајнице.  

Србија је после више од 25 година набавила девет “Ербасових” савремених вишенаменских хеликоптера Х-145М, најсавременијих у својој класи, од чега пет за Војску Србије,који су у наоружање уведени прошле године. Тиме је настављено опремање Војске Србије најсавременијим наоружањем и војном опремом која значајно доприноси јачању њених одбрамбених капацитета и оперативних способности.

Оно што ће хеликоптери Х-145М извести данас на полигону Пауљанске ливаде јесте њихова главна намена - транспорт људи и средстава, али се могу користити и за обављање трагања и спасавања, медицинско превожење, извиђање и осматрање бојишта, као и за ватрену подршку.
 
У вежби „Одговор 2021“ учествује око 1.200 припадника Војске Србије и око 300 припадника полиције. Своје способности приказаће припадници Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде, Жандармерије, Специјалне антитерористичке јединице и Хеликоптерске јединице МУП-а.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.04.2021
mp4 (253,3 MB)
Обраћање председника Вучића
17.04.2021
mp4 (305,88 MB)
Вежба на полигону „Пасуљанске ливаде“
17.04.2021
mp4 (460,19 MB)
Вежба на полигону „Орешац“
17.04.2021
mp4 (63,98 MB)
Припрема и полетање хеликоптера са аеродрома Лађевци
17.04.2021
mp4 (109 MB)
Припреме за вежбу на Пасуљанским ливадама