Министарство одбране Републике Србије
 
16.04.2021.

Војнотехнички институт јачи за 70 запослених



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић уручио је данас решења о пријему у професионалну војну службу на неодређено време у Војнотехничком институту за 70 новозапослених, међу којима је највише младих истраживача. Стефановић им се том приликом захвалио што су одабрали да раде за своју земљу и њен систем одбране.
 
Он је изразио задовољство што таква врста и младости и знања долази у Војнотехнички институт.
 
- Ви сте својим знањем, посвећеношћу и марљивошћу показали да завређујете да будете део велике породице Министарства одбране. Увек је велики понос радити за своју земљу, своју војску и своје Министарство одбране. То је такође и прилика да се помогне својој земљи и прилика да се стекну нова знања, каква се осим у ВТИ ретко где могу стећи у овом делу света – рекао је Стефановић.
Пожелевши им добродошлицу у Министарство одбране, министар је истакао да су људи једна од  кључних ствари који су недостајали Војнотехничком институту, подсећајући да је ова установа некада, са 650 запослених, била носилац развоја целе Војске.

- Ми се поносимо тиме што желимо да наша војска увек буде ослоњена на сопствену памет, на наше наоружање, на наше модернизације, на могућности да развијемо своју беспилотну летелицу. Важно је да можемо да развијамо свој оклоп за тенк, своје ракетног гориво, своја нова возила, нову артиљеријску муницију и све остало на чему ВТИ ради свакога дана – истакао је Стефановић.
 
Министар се, такође, захвалио и свима који раде у ВТИ, а који су уз све те недостатке, проблеме, уз беспарицу, и даље производили врхунске резултате, додајући да су предузете мере да се научноистраживачки кадар, уз повећања плата свим припадницима система одбране, и додатно новчано стимулише. 
 
- Одлучио сам да омогућим да се запослени, који покажу марљивост и жељу да напредују својим радом, могу наградити са 20 процената. Поред тога, од мајске плате, дакле у јуну, сви научници и истраживачи ће имати и на то додатних 25 процената на плату, за шта смо обезбедили новац – најавио је министар Стефановић, истичући да се на тај начин показује да се цени знање и стручност.
 
Он се на крају још једном захвалио новозапосленима што су изабрали да дођу да раде у овој еминентној установи.
 
- Хоћу да вам се захвалим зато што сте дошли да радите за своју земљу. Свима вама који већ радите, наравно, огромна захвалност. Трудићу се као министар да поправљам и статус и техничке могућности овог центра – закључио је министар Стефановић.
 
Уз добродошлицу новим колегама, директор Војнотехничког института пуковник др Бојан Павковић истакао је да реч о веома важном дану за ВТИ, додајући да ће од 70 нових колега, 52 радити у истраживачким секторима, бавећи се директно развојем наоружања и војне опреме, а остали ће бити ангажовани у секторима за подршку. Тај број у овом моменту, како је нагласио, представља чак 18 посто од тренутног бројног стања Војнотехничког института. Пуковник Павковић је најавио да ће ВТИ ускоро имати и нове конкурсе и циклусе стипендирања за младе истраживаче.
 
Решења о пријему у Војнотехнички институт данас су уручени и Ањи Гавриловић и Ивану Марићу. Обоје су завршили Машински факултет у Београду, смер Системи наоружања.
 
- На ВТИ радићу у ракетном сектору, у Одсеку за аеродинамику. С обзиром на веома уску стручност, мислим да је ово заиста сјајна прилика и за знање и за напредак. Захвална сам на овом послу – изјавила је Ања Гавриловић.
 
Иван Марић истиче да је по завршетку факултета у Војнотехничком институту већ био ангажован на основу уговора о привременим и повременим пословима и да је захвалан што је добио прилику за стално запослење у тој установи.
 
- Као неко ко воли науку и истраживање овај посао добро ће ми доћи да унапредим своје знање и да наставим изучавање те тематике, као и развијање самог себе. Стално запослење ми значи све, поготово у овим временима. Редовна плата је јако битна за мене, поготово што имам прилику да се бавим нечим што волим и не морам да радим неки посао који ми не лежи – поручио је Иван Марић.
 
Министар Стефановић, након уручења решења новим запосленима, обишао је и део истраживачких капацитета у Сектору за експерименталну аеродинамику и прототипове, где је био у прилици да види и аеротунел Т-38.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
16.04.2021
mp4 (283,38 MB)
Уручење решења о пријему
16.04.2021
mp4 (271,36 MB)
Обраћање министра Стефановића
16.04.2021
mp4 (139,59 MB)
Обраћање директора ВТИ пуковника Бојана Павковића
16.04.2021
mp4 (22,37 MB)
Изјава Ање Гавриловић
16.04.2021
mp4 (58,29 MB)
Изјава Ивана Марића