Министарство одбране Републике Србије
 
02.04.2021.

Министар Стефановић разговарао са заменицом помоћника секретара одбране САД Лором Купер



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић разговарао је данас путем видео линка са заменицом помоћника секретара одбране САД Лором Купер о наставку сарадње двеју земаља у области одбране.

Стефановић је истакао да је сарадња у области одбране веома садржајна и испуњена бројним пројектима, као и да је њено тежиште на унапређењу капацитета Војске Србије кроз заједничке вежбе са Оружаним снагама САД и даљем развоју сарадње са Националном гардом Охаја.

Министар Стефановић упутио је позив овом приликом секретару одбране САД Лојду Џејмсу Остину да посети Србију и изразио очекивање да ће већ током лета бити реализована билатерална војна вежба.

Он је нагласио да Република Србија наставља да води балансирану политику одбране и непрестано ради на унапређењу и даљем развоју односа у области одбране са свим државама и међународним организацијама у складу са дугорочним стратешким опредељењем Републике Србије да задржи статус војно неутралне државе.

Заменица помоћника секретара одбране САД Лора Купер истакла је да постоји простор за даље унапређење сарадње двеју земаља у области одбране, почев од заједничких обука и вежби, док је уједно подсетила и да се ове године обележава 140. година дипломатских односа Србије и Сједињених Америчких Држава и 15 година успешне сарадње у оквиру Програма државног партнерства са Националном гардом Охаја.

Заједнички је закључено да постоји интерес да се сарадња у области одбране настави и прошири на нове области.

У разговорима са замеником помоћника секретара одбране САД Лором Купер учешће је узео и амбасадор САД у Србији Ентони Годфри и помоћници министра одбране за политику одбране Предраг Бандић и за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, док је Купер претходно разговарала и са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем и државним секретаром Александром Живковићем.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
02.04.2021
mp4 (33,58 MB)
Разговор