Министарство одбране Републике Србије
 
29.03.2021.

Састанак државног секретара Живковића са државним секретаром Министарства одбране Словеније Лампрeтом



Државни секретари у Министарству одбране Републике Србије Александар Живковић и Министарству одбране Републике Словеније Урош Лампрет током данашњег састанка разменили су ставове о политичко-безбедносној ситуацији у региону.

Државни секретар Живковић истакао је да сарадња у области одбране са Републиком Словенијом има узлазни тренд, уз могућности за интензивирање сарадње у обостраном интересу. Издвојио је заједничко учешће на вежбама припадника Војске Србије и Оружаних снага Републике Словеније, што је од великог значаја за унапређење оперативних способности и успостављање партнерских односа.

Он је указао и на отвореност наше стране за учешће припадника Оружаних снага Републике Словеније на курсевима у Центру АБХО у Крушевцу и упознао је саговорника са ангажовањем припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама под окриљем Уједињених нација и Европске уније.

Државни секретар Лампрет рекао је да Словенија преузима председавање Европској унији од јуна ове године и да је један од приоритета регион Западног Балкана. Сагласио се са потребом унапређења сарадње у области одбране, јер укупни односи две земље дају могућност и простор за интензивирање сарадње, нарочито у обуци и учешћу у заједничким вежбама. Такође је указао на могућности евентуалног заједничког ангажовања на простору Африке са медицинским капацитетима развијеним кроз пројекте регионалне сарадње.