Министарство одбране Републике Србије
 
07.03.2021.

Саопштење



Министарство одбране и Војска Србије строго се придржавају одлуке Владе Републике Србије од 9.септембра 2020. године којом је успостављен шестомесечни мораторијум на учешће наших јединица на међународним војним вежбама.

С тим у вези указујемо да су поједини медији објавили неистините наводе о учешћу специјалних јединица Војске Србије у тренутним активностима једномесечне заједничке обуке коју организују Министарство унутрашњих послова и Европска команда специјалних снага САД, а које су почеле првог дана марта о чему је јавност и обавештена.

Отуда су наводи о прекидању мораторијума неколико дана пре његовог истека, учешћем специјалних јединица Војске Србије у наведеним обукама, потпуна лаж.

Такође, подсећамо да се одлука Владе Републике Србије од 9. септембра 2020. односила на обуставу свих активности међународне војне сарадње, са изузетком опремања јединица Војске Србије, и да је иста почетком децембра релаксирана, па је на снази остала обустава која се односи искључиво на извођење заједничких вежби.

Истичемо и да ће Министарство одбране и Војска Србије од 9. марта 2021. године, када истиче поменути мораторијум, бити у могућности да изводе међународне вежбе, након доследног придржавања шестомесечне обуставе њихове реализације, и да ћемо наставити са даљим унапређењем војне сарадње са свим међународним партнерима.