Министарство одбране Републике Србије
 
03.02.2021.

Изашао је нови број „ОДБРАНЕ”



Ако се по јутру дан познаје, година пред нама биће знатно боља него 2020, коју ћемо памтити по мало чему добром. Ова је започела масовном вакцинацијом, а међу првима, као што је и најављено, вакцину против ковида 19 примили су и припадници Министарства одбране и Војске Србије. „Одбрана”, осим те приче, у рубрици У ФОКУСУ доноси низ актуелности из система, које се уклапају у најаву добре године с почетка текста, а једна од њих је и осврт на реферисање о резултатима анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2020. годину, након којег је председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић рекао да је у претходној години Војска уложила много труда, енергије и тешког рада и била једна од најзначајнијих институција, а упоредо с тим радила je на унапређењу борбене готовости и на набавци најсавременијег наоружања и опреме.

Фебруарски број отвара интервју с академиком Дарком Танасковићем, добитником Плакете Министарства одбране за сарадника године Медија центра „Одбрана”, замишљен, како истиче ауторка текста Драгана Марковић, као слика времена у коме живимо и као портрет једног мислећег човека у том истом времену. У рубрици СТАЈНА ТАЧКА доносимо текст о обуци у зимским условима, која се планира, организује и реализује у извиђачким, диверзантским, полицијским и другим специјалним јединицама, које део својих задатака обављају на планинском и неприступачном земљишту.

Иако већ пословично „богата”, рубрика СИСТЕМ сада је још садржајнија и брижљиво припремљена, па вам препоручујемо низ текстова, илустованих атрактивним фотографијама наших фоторепортера. Ту је ауторски текст помоћника министра др Ненада Милорадовића о значају развоја одбрамбене индустрије за унапређење одбрамбених и технолошких способности Србије, у коме наводи и да је у претходних пет година у наоружање Војске уведено 178 типова наоружања из развоја ВТИ и Одбрамбене индустрије, укључујући и модернизације постојећих сложених борбених система.

Централна рубрика магазина, уз Дан 72. бригаде за специјалне операције, на осам страна доноси текст о вредностима, животу и обуци у тој елитној јединици Војске, којој је недавно враћена застава овенчана славом. Осим садржаја, кога су оплеменили разговори с више војних „специјалаца”, који су пристали да с нама поделе аутентична искуства у свакодневном раду, тексту посебан квалитет дају и невероватне фотографије које ретко где можете видети. Ту је и текст о Петом батаљону војне полиције, који је проглашен за најбољу јединицу тог ранга Копнене војске у години за нама, као и онај о одржавању пловних средстава у Речној флотили, с акцентом на релативно мирном, зимском периоду. СИСТЕМ затварају прича о 145 година Војногеографског института „Генерал Стеван Бошковић”, који је у години за нама остварио пет пута већи приход него било које године раније, текст о актуелном тренутку Војне болнице Ниш, која се током пандемије вируса корона опет нашла „у епицентру једне епске битке”, а ту је и осврт на обележавање Дана Медија центра „Одбрана”, уз који дајемо и интервју с овогодишњом добитницом Новинарске награде „Иван Марковић”, новинарком РТС-а Биљаном Радуловић.

У рубрици ВОЈНА ТЕХНИКА наш стални сарадник Владе Радуловић пише о савременом вишенаменском оклопном возилу, српском „деспоту”, које је врло конкурентно на тржишту у својој класи, а куда иде светска војна индустрија, читајте у рубрици ГЛОБАЛНО. У истој тематској целини фебруарског броја „Одбране” је и текст Славише Влачића под насловом „Удар на нафтне рафинерије”, у коме тај реномирани аутор открива једну од важних епизода дугогодишњег локалног конфликт на југу Арабијског полуострва између побуњених јеменских фракција и коалиције предвођене Саудијском Арабијом.
КУЛТУРА доноси интервју с пуковником др Далибором Дендом, добитником престижне годишње награде Архива Србије и осврт на 140 година „Службеног војног листа”, док у рубрици ИСТОРИЈА можете прочитати текст Александра Животића о „краљевим командосима”, првим специјалним јединицама Војске Краљевине Југославије и онај о годишњици рације у Бачкој.

Заиста, много је разлога да прочитате фебруарски број магазина „Одбрана”, у коме доносимо као издвојени прилог и Каталог издања Медија центра „Одбрана”.

САДРЖАЈ:
 
НАСЛОВНА

Стр. 2
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ
 
Стр. 3
УВОДНИК ...
ЗАШТО ВОЈНИ ПОЗИВ?
 
У ФОКУСУ
Стр. 4
Активности Министарства одбране и Војске Србије током јануара
МНОГО СМО УРАДИЛИ, А РАДИЋЕМО ЈОШ ВИШЕ
 
ИНТЕРВЈУ
Стр. 8
Академик Дарко Танасковић
БИТИ СВОЈ
 
СТАЈНА ТАЧКА
 
Стр. 14
Обука у зимским условима
ПРИЛАГОЂЕНА ВРЕМЕНУ И ПРОСТОРУ
 
СИСТЕМ
Стр. 20
Значај развоја одбрамбене индустрије за унапређење одбрамбених и технолошких способности Србије
ОСЛОНАЦ НА НАЈСИГУРНИЈЕ ДОМАЋЕ СНАГЕ
 
Стр. 26
Уз Дан 72. бригаде за специјалне операције
ИЗАЗОВ СНАГЕ, ВЕШТИНЕ И ЧАСТИ
 
Стр. 34
Најбољи батаљон Копнене војске
ОПРАВДАНО ПОВЕРЕЊЕ
 
Стр. 40
Одржавање пловних средстава у Речној флотили
РАДИОНИЦА НА ВОДИ
 
Стр. 44
145 година Војногеографског института „Генерал Стеван Бошковић”
ДАНАС РАДЕ ЗА СВОЈЕ СУТРА
 
Стр. 49
Војна болница Ниш
У ЕПИЦЕНТРУ ЈОШ ЈЕДНЕ БИТКЕ
 
Стр. 52
Дан Медија центра „Одбрана”
У ДУХУ БОЉЕГ ВРЕМЕНА
 
Стр. 55
Биљана Радуловић, добитница Новинарске награде „Иван Марковић”
ПРИЧЕ КОЈЕ СЕ ПРИЧАЈУ САМЕ
 
ВОЈНА ТЕХНИКА
Стр. 56
Савремено вишенаменско оклопно возило из Братунца
СРПСКИ „ДЕСПОТ”
 
ГЛОБАЛНО – ПАРАЛЕЛЕ
Стр. 60
Kуда иде светска војна индустрија
НАСТАВЉЕН ТРЕНД РАСТА
 
ГЛОБАЛНО – СУКОБИ У СЕНЦИ
Стр. 62
УДАР НА НАФТНЕ АРТЕРИЈЕ
 
КУЛТУРА
Стр. 66
Пуковник доцент др Далибор Денда добитник престижне годишње награде Архива Србије
ДИХОТОМИЈА СРПСКО-НЕМАЧКИХ ВОЈНИХ ОДНОСА
 
Стр. 71
140 година „Службеног војног листа”
НЕПРЕКИДНО У РУКАМА ЧИТАЛАЦА
 
ИСТОРИЈА
Стр. 72
Прве специјалне јединице
КРАЉЕВСКИ КОМАНДОСИ
 
Стр. 77
Годишњица рације у Бачкој
ИСПОД ЛЕДА ДУНАВА И ТИСЕ
 
ОГЛАСИ
 Стр. 80
 Сервисне информације, конкурси