Министарство одбране Републике Србије
 
15.12.2020.

Састанак министра Стефановића са министром одбране Италије Гверинијем



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са министром одбране Републике Италије Лоренцом Гверинијем у згради Старог Генералштаба, а двојица министара су оценила да је сарадња двеју земаља већ достигла ниво стратешког партнерства.

Министар Стефановић захвалио се италијанском колеги на посети у овим тешким временима када се наше земље суочавају са пандемијом корона вируса.  

- Наше стратешко партнерство врло јасно осликава и снажна економска сарадња, јер је Италија један од водећих инвеститора у нашој земљи, али  и чињеница да Италија снажно подржава евроинтеграције Србије. Наша сарадња у области одбране је на изузетно високом нивоу, а данас смо разговарали и о могућностима њеног даљег унапређења – рекао је министар Стефановић.

Како је истакао, једна од тема састанка била је и заједничко учешће наших оружаних снага у мултинационалним операцијама, поготово кроз ангажман у Либану, што је огромно искуство за припаднике Војске Србије, али и пример добре сарадње између две војске на терену.

Он се, такође, захвалио министру Гверинију на дугогодишњем учешћу италијанске војске у мисији Кфора, а нарочито на њиховој заштити српског становништва на територији Косова и Метохије.

- За нас је заштита српског становништва на Косову и Метохији, као и наших манастира и цркава изузетно важна, чему су италијански војници били веома посвећени у претходном периоду, и желимо и овом приликом да им се захвалимо на помоћи у тој мисији – нагласио је министар Стефановић, оцењујући да су Срби у нашој јужној покрајини задовољни досадашњом сарадњом и да полажу наде у новог команданта КФОР-а генерал-мајора Франка Федерићија у погледу очувања њихове безбедности.

Стефановић је подсетио, говорећи о билатералној сарадњи Србије и Италије у области одбране, да је у последње четири године реализовано 57 различитих активности.

- Осим заједничких вежби, разговарали смо и о унапређењу наше војно-економске и војно-техничке сарадње, као и сарадњи у погледу опремања.  Важне теме нашег састанка биле су и војно-образовна сарадња и војно-медицинска сарадња – рекао је Стефановић.

Он је оценио да иако су због пандемије вируса ковид обе војске укључене у пружање помоћи цивилном становништву, војске двеју земаља не дозвољавају да та врста изазова наруши њихову основну мисију, а то је заштита наших земаља у погледу безбедности.

- Хоћу још једном да се захвалим министру Гверинију на томе што је Италија увек била спремна да настави да буде наш снажан партнер у остваривању кључних циљева у пољу безбедности – закључио је министар Стефановић.

Министар Гверини истакао је да је данашњи сусрет прилика да се још једном укаже на блискост коју италијанска влада има са српском владом, а и једна и друга се суочавају са кризом пандемије вируса Ковид-19 која већ има драматичне ефекте.

- Италија и Србија су увек биле блиске, чак и током ове пандемије. Донација медицинске опреме коју је Србија упутила Италији у априлу ове године за нас је изузетно важна и хвала српском народу - рекао је министар одбране Италије.

Он је истакао да билатерални односи Србије и Италије имају стратешку важност и један су од стожера за стабилност и просперитет на Балкану „што је важно и за Италију и за Европу“.

- Ценимо конструктивну улогу Србије у подршци регионалној сарадњи, као и труд који Београд улаже у дијалог са Приштином. Италија охрабрује тај процес и ту је да подржи све активности које иду ка том циљу. Желим да  потврдим наше ангажовање у оквиру КФОР-а, с обзиром на то да је улога КФОР-а да буде непристрасни гарант стабилности.Такође, желим да потврдим пуну подршку Италије у процесу европских интеграција Србије, на томе радимо у оквиру Европске уније и сматрамо то важним за постизање регионалне безбедности - нагласио је министар Гверини и захвалио министру Стефановићу и представницима Војске Србије који учествују у мировним мисијама у  Сомалији и Либану.

Како је истакао, на данашњем састанку било је речи о сарадњи у другим областима - обуке, усавршавања припадника наших војски, о заједничким војним вежбама и о могућности да се сарадња пренесе и на друге области као што је војна индустрија.

Он се захвалио министру Стефановићу на данашњим разговорима о темама од заједничког интереса, уз наду и позив за српског колегу за сусрет у Риму, како би наставили даље путем дугогодишње сарадње.

Да подсетимо, министар Гверини данашњу посету Србији почео је састанком са председником Републике и врховним командантом Војске Србије Александром Вучићем. На састанку, на ком је присуствовао и министар Стефановић, оцењено је да две земље имају стабилне пријатељске билатералне односе и интензивну сарадњу у свим важним областима, у складу са успостављеним стратешким партнерством.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.12.2020
mp4 (153,49 MB)
Дочек и састанак
15.12.2020
mp4 (465,11 MB)
Обраћање министра Стефановића
15.12.2020
mp4 (384,5 MB)
Обраћање министра одбране Републике Италије Лоренца Гверинија