Министарство одбране Републике Србије
 
22.11.2020.

Сахрањен патријарх Иринеј



Његова Светост патријарх српски Иринеј, 45. поглавар Српске православне цркве, сахрањен је данас у крипти Храма Светог Саве у Београду.

Сахрани су присуствовали председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић, председница Владе Србије Ана Брнабић, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, министри у Влади Србије, председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион, представници Републике Српске, Црне Горе, Министарства одбране и Војске Србије, дипломатског кора, верских заједница у Србији и из иностранства и грађани.

У Храму Светог Саве, поводом упокојења патријарха Иринеја, митрополит дабробосански Хризостом служио је Свету заупокојену литургију, током које је беседио епископ бачки Иринеј.

Од патријарха Иринеја опростио се председник Србије Александар Вучић истичући да је живот патријарха имао јасне циљеве – Бога, љубав и Србију и не мање од тога целокупан српски народ ма где да живи.

- Љубав је била основа сваке његове вере, јер је добро знао да су вера и нада немогуће без љубави. Његова Србија била је управо она коју је сам стварао – Србија мира, Србија која разуме, која окупља, побеђује радом и мудрошћу, Србија која не уме и нема потребу да мрзи – рекао је председник Вучић и додао да смо “умели да разумемо исто колико је и он разумео и да праштамо колико је и он праштао, да волимо све онолико колико је он волео и да верујемо у Србију, српство и заједништво ништа мање него што је он веровао”.

Како је истакао председник Србије, патријарх Иринеј оставио је дело вредно дивљења. Он је заслужан за обнову културе сећања.

- Захваљујући њему више него било ком другом, данас с поносом говоримо о јунацима с Кошара, они добијају своје улице, булеваре, споменике. Не стидимо их се, као што је то доскора било, већ се њиховим делом поносимо. Шест година с његовим благословом обележавамо НАТО агресију и не плашимо се да истину кажемо у лице целом свету. Патријарх Иринеј благословио је вечно сећање и свакогодишње одржавање заједничког помена Србије и Српске и уз сузе и бескрајну тугу обележавамо страдање нашег народа у “Олуји”. Више од свега обновио је дух јединства и заједништва српског народа – истакао је председник Републике.

Према речима председника Вучића, патријарх Иринеј био је “велики патријарх”.

- Цркви и народу биће потребно много мудрости да сачувамо оно што нам је оставио, али ће Србија остати на таквом путу, окупљена око циљева патријарха Иринеја – нагласио је председник Вучић.

Од патријарха Иринеја опростили су се и председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, митрополит дабробосански Хризостом, митрополит волоколамски Иларион и старешина Саборног храма Светог архангела Михаила у Београду протојереј-ставрофор Петар Лукић.

Гардисти Војске Србије пренели су ковчег са земним остацима патријарха Иринеја до крипте Храма Светог Саве, где је први патријарх Српске православне цркве који је у њој сахрањен.

Патријарх Иринеј преминуо је у петак у војној ковид болници „Карабурма“ од последица вируса Ковид-19. Уз бројне заслуге за државу Србију и Српску православу цркву, био је велики заговорник и подржао је иницијативу за увођење верске службе у Војску Србије 2011. године. Често је и радо био са припадницима Војске Србије, нарочито поводом значајних празника и освештавања богослужбених простора у командама, јединицама и установама Војске Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.11.2020
mp4 (215,78 MB)
Испраћај патријарха Иринеја