Министарство одбране Републике Србије
 
11.11.2020.

Обележен Дан примирја у Првом светском рату



Делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио бригадни генерал Саво Иришкић, положила је данас венац крај Спомен костурнице бранилаца Београда на Новом гробљу у оквиру централне државне церемоније обележавања Дана примирја у Првом светском рату.

Поводом данашњег празника, делегација Министарства одбране и Војске Србије венац је положила и на Француском војном гробљу и крај Спомен-костурнице руских војника страдалих у Првом светском рату.

На државној церемонији, крај Спомен костурнице бранилаца Београда на Новом гробљу венце су положили председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Дарија Кисић Тепавчевић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, представници дипломатског и војнодипломатског кора и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Венци су положени и на Француском војничком гробљу и код Спомен костурнице руских војника страдалих у Првом светском рату.

На данашњи дан 1918. године, у 11 часова, после четири године крвавих ратних збивања, окончана су оружана дејства у Великом рату. У знак пијетета према милионима невино страдалих, сваке године 11. новембра тачно у 11 часова широм света одржавају се манифестације одавања почасти пострадалим војницима, официрима и цивилима. Спомен костурница бранилаца Београда сведочи о јунаштву и страдању српских војника у Великом рату.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.11.2020
mp4 (237,08 MB)
Полагање венаца