Министарство одбране Републике Србије
 
11.11.2020.

Одликовања најзаслужнијим у борби против корона вируса



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић одликовао је данас, на дан државног празника Дана примирја у Првом светском рату, за изузетне заслуге и допринос у спровођењу активности на спречавању ширења заразне болести Ковид-19, заслужне појединце и институције који су се истакли током борбе на сузбијању те заразне болести.

Међу одликованима је 18 припадника Министарства одбране и Војске Србије који су се истакли на спровођењу мера за спречавање ширења заразне болести Ковид-19 и помоћи цивилном становништву.
 
Данашњој свечаности, осим председника Србије, присуствовали су и председница Владе Србије Ана Брнабић и члан Кризног штаба епидемиолог др Предраг Кон, а у складу са мерама Владе Србије и препорукама Кризног штаба одликовања ће заслужнима бити уручена када се за то створе повољнији епидемиолошки услови.
 
Честитајући данашњи празник свим грађанима Србије, председник Вучић рекао је да на данашњи дан обележавамо време српске трагедије, али и време величанствених победа.
 
- Данас је тренутак да захвалимо онима који су дали све што су имали, дали своје животе за нашу отаџбину, али и онима који данас раде све што могу да сачувају животе нашим грађанима. По једној дефиницији част је обвезница непроцењива, огромна. То је дуг које друштво признаје појединцу, али и дуг који појединац осећа према друштву – истакао је председник Србије и додао да је Указом покушао да бар делимично захвали људима који су огромну енергију уложили и који су се борили све време нехајући за своје здравље.

Председник Вучић поручио је да је пред одликованима још много посла, али и проблема и изјавио да је одликовање велика част зато “што га даје наша држава”.
 
- Честитам свим лауреатима. Захваљујући вама сачували смо много живота. Ово вам је још једна обавеза да још одговорније, још напорније, снажније и успешније радите и градите будућност наше Србије – рекао је председник Вучић.
 
Обраћајући се у име свих одликованих, као добитник Ордена Карађорђеве звезде првог реда др Предраг Кон изразио је осећај “части и огромне одговорности”. Како је нагласио, међу одликованима су институције, установе, немедицинско особље, представници медија, али и припадници Министарства одбране и Војске Србије који су “све време, а посебно током ванредног стања у првом таласу, били од изузетне помоћи”.
 
- Србија је у целини ангажована у овом послу заштите здравља, безбедности здравља и једни без других не можемо – истакао је др Кон.
 
Златном медаљом за заслуге одликовани су начелник Управе за војно здравство Министарства одбране генерал-мајор др Угљеша Јовичић и командант ковид болнице Војномедицинског центра “Карабурма” пуковник др Иво Удовичић.
 
Орденом белог орла са мачевима трећег степена одликовани су заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић и командант привремених ковид болница “Београдски сајам” и “Београдска арена” пуковник Радивоје Анђелковић, док је Орден заслуга за одбрану и безбедност трећег степена добио управник Војне болнице Нови Сад пуковник др Драган Коруга.

Сребрном медаљом за храброст „Милош Обилић” одликовани су потпуковник Бранислав Крњајић, ангажован на спровођењу мера обезбеђења граничних прелаза, мигрантских центара и прихвата наших држављана пристиглих из иностранства и капетан Тома Зорзић, ангажован током реализације задатака са припадницима Оружаних снага Руске Федерације на спречавању ширења заразне болести Ковид-19.
 
Сребрну медаљу за заслуге добили су начелник Института за епидемиологију ВМА пуковник Срђан Лазић, начелник одељења у Клиници за инфективне и тропске болести ВМА пуковник Петар Ћурчић, управник Војномедицинског центра “Карабурма” потпуковник Милан Младеновић, начелник Центра за хитну помоћ ВМА потпуковник Милан Јовановић, потпуковник Негован Иванковић, ангажован током реализације задатака са припадницима Оружаних снага Руске Федерације на спречавању ширења заразне болести Ковид-19, начелник Сервиса за одржавање ВМА заставник прве класе Момчило Марић, затим заставник Мирослав Љиљак, ангажован на спровођењу мера обезбеђења Дома ученика средњих школа “Патријарх Павле” и привремене ковид болнице ВМЦ “Карабурма”, заставник Горан Петровић, ангажован на спровођењу мера обезбеђења Клиничког центра Крагујевац, заставник Јовица Дељанин, ангажован на организацији спровођења мера за спречавање ширења заразне болести Ковид-19 и главна медицинска сестра у ВМЦ “Карабурма” војни службеник Далиборка Радишић. 
 
Златном медаљом за ревносну службу одликован је командант привремене ковид болнице Хала “Чаир” у Нишу потпуковник Зоран Смиљковић.
 
Данашњу свечаност употпунио је део Уметничког ансамбла Министарства одбране “Станислав Бинички” и диригенткиња и солисткиња Катарина Божић који су извели химну Републике Србије и композицију “Ово је Србија”.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА